Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesindeki uygulamalara ve işçi açıklarına dikkati çekerek; sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının giderek bozulduğunu, moral ve motivasyonu bozucu uygulamalarla bir yandan kazalara davetiye çıkartırken öte yandan üretim ve verimliliğin gerilemeye başladığını söyledi.

Sendikanın teknik elemanları tarafından rapor hazırlanarak bu durumu kayıt altına aldıklarını belirten Osman Tutkun,  Kurum ve Müessese yetkililerini defalarca uyardıklarını, eğer bu şekilde devam edilirse, uyarı eylemlerinin kaçınılmaz olacağını, ayrıca Genel Merkez düzeyinde hukuki girişimlerin başlatılacağını kaydetti.

Tutkun açıklamasında şunları söyledi;

“Kurumunuz;  Üzülmez Müessesesi Asma-Dilaver İşletme Müdürlüğünde 1 No’lu kuyu başı ve kuyu dibinde çalışanların ocağa giriş-çıkışında yeni düzenleme yapıldı.

 Kuyu başında kartına basan işçi arkadaşlar, alt ve üst kafeslere aynı anda binerek kuyu dibine inerken yeni düzenlemeyle sadece üstten kafeslere binebilmekte olup alt kafese geçiş tamamen kapatılarak kafeslerin sırayla üste alınarak insan nakline başlandı.

Aynı durum -170 kotunda da düzenlenmiştir. Kuyu başı-dibinde oluşturulan bu nakliyat sistemi olası riskleri ve sorunları da beraberinde getirmiştir.

1-İnsan nakli sırasında kuyu başındaki olası risk; kuyu dibinden gelen alt-üst kafeslerden önce üst kafes sonra alt kafes yukarı alınarak boşaltılmaktadır. Kuyu başındaki sinyalcinin üstteki kafesin içini ve karşı tarafını görme imkânı olmadığı için üst platformda personel görevlendirilmiş olup sesli iletişim kurmaktadır. Alt kafes, üst platformdaki personel ve kuyu dibindeki sinyalciyle iletişim sağlandıktan sonra üstte alınabilmektedir. Kuyulardan insan nakli mevcut şakliyle bile olası riskleri içermekte olup zaman zaman mekanik ve insani hatalardan dolayı geri dönüşü olmayan kazalar yaşanmıştır. Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzüğün Altıncı Bölümde detaylı şekilde açıklanmıştır. Yeni düzenlemeyle olası riskler artmıştır.

2-Kuyu başında alt kafeste askıda beklemek çalışanların moral ve motivasyonunu bozmaktadır.

3-Kuyu başında alt ve üst kafeslere aynı anda binilemediği için özellikle gündüz vardiyasında kuyu başından geriye doğru aşırı sıkışıklık yaşandığı ve kart basma süresinin yeterli olmadığı çalışanlarca şikâyet konusudur. Kapıların kilitli olması bu alanı kullanılamaz hale getirmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Kanunu’nda risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik tarafların yükümlülükleri açıkça belirtilmiştir. Ayrıca maden iş kolunda verimli çalışmada, alınacak tüm önlemlerin yanı sıra motivasyonun da önemi unutulmamalıdır.

Müessese yetkilileri işe giriş çıkışlarda abartılı uygulamalara kafa yorarken dört gün içinde anayollarda 2 kez göçük olması asıl işlerin ihmal edildiğinin açık göstergesidir.

Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı giderek bozulmaktadır. Moral ve motivasyonu bozan uygulamalar nedeniyle kaza riski artarken üretim düşmekte, verimlilik gerilemektedir.

Buradan bir kez daha uyarıyoruz.

Asli işlerinize öncelik veriniz. İşletme Müdürlüğü kadrosuna biran önce atama yapınız. İşçi açıklarının giderilmesi için çaba sarf ediniz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak teknik kadromuzla, bu aksaklıkları rapor ile kayıt altına alıyoruz ve ilgilileri bilgilendiriyoruz.

Bu duyarsızlığın devam etmesi halinde uyarı eylemimiz kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir.

Ayrıca hukuki girişimlerde de bulunacağız.

Biz işçi arkadaşlarımızı sık sık bilgilendiriyor, moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz.

Herkes üzerine düşeni yapmalıdır.”