İşçi bir aileden gelen ve çocukluk dönemlerinde babasıyla birlikte maden ocaklarına inen Zonguldak Kömürspor’un kaptanı Mert Caymaz, maden ocaklarında geçen yıllarını Halkın Sesi’ne anlattı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’na özel olarak röportaj yaptığımız kaptan Mert, “Madenlerde ne denli zor bir mücadelenin olduğunu ve ekmek parasının nasıl kazanıldığını çok iyi biliyorum” dedi.

 

**************

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve bu kuruma bağlı rödevanslı sahalarda 10 bini aşkın maden içsini temsil eden ve ‘İşçi Milli Takımı’ olarak bilinen Zonguldak Kömürspor’da forma giyen Mert Caymaz’ın kendisi de işçi bir babanın oğlu evladı. Emeğin başkenti olarak bilinen Zonguldak’ta, Zonguldak Kömürspor formasını 4 sezon boyunca başarıyla giyen Mert, 2015 yılında babası vefat ettikten sonra ağabeyi Anıl Caymaz ile birlikte aile şirketini yönetiyor.

Çocukluk yıllarını babasına ait özel maden ocağında geçiren, maden ocaklarında yaşanan zorluğu ve mücadeleyi yakından gören Mert Caymaz, şimdilerde futbolculuğun yanı sıra ekmeğini ‘Karaelmas’tan kazanıyor. Madenci bir babanın evladı olan Mert Caymaz ile arkadaşımız Emre Can Bayram ‘1 Mayıs İşçi Bayramı’na özel olarak bir röportaj gerçekleştirdi. İçten ve samimi röportaj veren Mert Caymaz,  babasının vefat üzerine maden ocağını kapatmalarına rağmen, yine ekmeklerini yerin altından kazandıklarını söyledi.

KÖMÜR PARASI İLE BÜYÜDÜK’

Zonguldak Kömürspor'un kaptanı Mert Caymaz, yıllardır futbolun yanı sıra geçimini madenden sağlandığını söyleyerek, "Yıllardan beri babamlar, amcamlar ve ağabeylerim kömür işiyle uğraşıyor. Biz kömürün nasıl çıkarıldığını, ne şartlarda para kazanıldığını çok iyi biliyoruz. Biz kömür parası ile büyüdük. Geçimimizi öyle sağladık. Ekmeğimizi yer altından kazandık. Rahmetli babamın da kömür ocağı vardı Gelik'de. Taşeronlu olarak çalışıyordu. Tabi ki de o rahmetli olunca biz devam ettiremedik.Ama çok iyi biliyoruz işçiler ne şartlarda çalışır, nasıl para kazanılır, ne zorluklarda kömür çıkartılır. Rahmetli babam ocağı çalıştırırken bende kömür kazamadım ama yanında bulundum. Babamla beraber ocağın içerisine girdik. Ne oluyor ne gidiyor gibi işleri orada takip ediyorduk. Çalışmasam da işçilerin ve babamın hep yanlarındaydım" dedi.

‘BABAMIN VEFATINDAN SONRA OCAĞIMIZI KAPATTIK’

Babasının vefatı sonrasında ocaklarını kapattıklarını ifade eden Kaptan Mert Caymaz," Küçük yaşlarda futbola başladım. İstanbul'a giderek çeşitli kulüplerde oynadım. Gümüşahanespor, Elazığspor, Batmanspor'da forma giydim. Yaz tatillerinde yine babamızın yanına gelerek ocağın başında oluyorduk. Hiç bir zaman kopmadık. Babam rahmetli olduktan sonra tabi ki de bu yasalar değiştikten sonra, kömür ocağını kapatmak zorunda kaldık. Tabi ki de biz yine kömürden kopmadık. Şimdi ağabeyimler beraber kömür alım satım , kömür eleme işi yapıyoruz. Ocağı kapattık ama biz yine ekmeğimizi yine yer altından kazanıyoruz. Kömür kentinde çalışan maden işçilerinin ne denli zor iş yaptıklarını yakından biliyorum.  Buradan da bütün işçilerin 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun."

"FUTBOLA BAŞLAMAMIN EN BÜYÜK ETKENİ HALİS YAVUZ ARSLAN"

Zonguldak Kömürspor'un tecrübeli kaptanı Mert Caymaz, Gelikspor'un hocasının elinden tuttuğunu söyleyerek, "Futbola Gelikspor’da başladım. Futbola burada başladım. Annemin amcası var Halis Yavuz Arslan. Futbola başlamamın en büyük etkeni odur. Gençlere ve alt yapıya çok önem verir. Zamanında Zonguldakspor'da da alt yapı hocalığı yaptı. Elimizden tuttu getirdi. 2-3 sene Gelikspor'da oynadıktan sonra. Yine kendisi beni Galatasaray'ın seçmelerine getirdi. Onlar bizi beğendi ama o zaman yaşım çok ufaktı. 11 yaşındaydım. İstanbul'da tek başıma kalma şansım da yoktu. Sonra tekrar Zonguldak'a döndüm. Galatasaray büyük bir kulüp olduğu için, buraya hocalarını göndermişler maçlarımızı izletmeye. Galatasaray'a transfer oldum. Galatasaray'ın alt yapısında bütün kategorilerinde 1 sene boyunca bulundum. A takımla da çıktım idmanlara. Genç milli takımlarda oynadım. Sonrasında da profesyonel hayatımız başladı” şeklinde konuştu.

"HEDEFİMİZ LİGDE KALMAKTI"

Bu sezon hedeflerinin ligde kalmak olduğunu ifade eden Kaptan Mert Caymaz, " Sezon başında  şöyle bir tabloyu hatırlarsak; maddi olarak sıkıntılar var, istediğin transferleri yapamıyorsun, onun haricinde 4 maç seyircisiz cezan vardı. Ligi bilmiyorsun ligi tanımıyorsun, daha önce ikinci ligde oynayan 2-3 tane oyuncun var. Tabi ki ligde kalmak gerçekçi bir hedefti. Biz lig başladıktan sora ufak ufak takımları gördükten sonra, kendi içimizde, Şenol hoca her zaman şunu söyledi. Biz play off'u kimse söyleyemeyelim ama hep içimizde olsun. Biz bunu yakalayabiliriz. Bu kalitemiz var. İçten içe bunu yakaladık. 3'de 3 yaptığımız son dönemeçte play-Off'un kapısına dayandık. ‘bizde varız’ dedik. İçerde Keçiöregücüspor'u yenseydik kesin play off'taydık. Ama olmadı." Dedi.

"FETHİYESPOR MAÇI KÖTÜ BİR ANI OLARAK KALACAK"

Zonguldak Kömürspor'u başarılı oyuncusu Mert Caymaz, bu sezon bir Fethiyespor vakası yaşadıklarını ifade ederek, "Bir Fethiyespor maçı yaşadık yaptığımız her şeyin önüne geçti. Bütün mücadelenin, bütün savaşın, bütün başarının, önüne geçti. Çok kötü bir anı olarak hayatımızın bir köşesinde kalacak. Ama bunun örneklerini görünce seviniyoruz. Biz ikinci ligde bu şeyi yaşadık. Beşiktaş, UEFA Kupası yarı finalinde 40 saniye de 2 gol yedi. Konyaspor gibi takım Türkiye Kupasında 4 dakika da 3 gol yedi. Biz 15 dakika da yedik yani. Bu futbolda oluyor. İnsanlar bunu unutmasın 4 maç seyircisiz oynadık ve küme düşme korkusu yaşamadık" dedi. 

"DEVREK İLÇE STADYUMUNDA BU SEZON HİÇ BİR BASKI YAPAMADIK"

Bu sezon play off'u kaçırma nedenlerinden bir tanesinin  kendi statlarından uzak olmaları  olduğunu söyleyen kaptan,  "Devrek'te oynadığımızı bile unuttum. Biz stadyumsuz bu halde bunu başardık. Bizim ekibimiz 3-4 senedir taraftarla oynayan, taraftarla gaza gelen bir takım.  Biz içerde çok maç çevirdik. Biz alıştık artık taraftarla oynamaya. Stadyumumuz olsaydı en az 3-4 puan daha toplardık. Bu 8 10 puanı koyduğun zaman otomatik olarak zaten play off'tasın. Bunları da unutuyoruz. Karaelmas Kemal Köksal Stadı bizim olmazsa olmazımız. Çünkü biz oraya alıştık. Orada hakeme baskı yapıyorsun, rakibe psikolojik olarak baskı yapıyorsun. Devrek'te hiç bir baskı yapamadık” şeklinde konuştu

Emre Can BAYRAM

 

Sözleşmesi sona eren başarılı orta saha oyuncusu Mert caymaz, önceliğinin Zonguldak Kömürspor olduğunu söyledi

KAL DERLERSE KALIRIZ

4 sezon boyunca istikrarlı ve başarılı bir şekilde Zonguldak Kömürspor formasını terleten mert Caymaz’ın sözleşmesi sona erdi. Bonservis sorunu olmayan ve bir çok takımdan transfer teklifi aldığını söyleyen Caymaz, ‘Sözleşmem kağıt üzerinde bitti. Ben hiç bir sözleşmeme ne madde yazdırırım nede para konuşurum. Kal denildiği sürece buradayız” dedi.

*******************

 

"BAŞARILI BİR SEZON GEÇİRDİM"

Bu sene başarılı bir sezon geçirdiğini ifade eden kaptan Mert Caymaz, "Zonguldakspor'da dördüncü senem. İstikrar olarak herkes biliyor. Çok büyük bir başarı yakaladık 3 senede. Bu sene de bence iyi geçti. 3 sene de 2 şampiyonluk yaşadık. Bu sene de herkes ligde kalamaz yorumu yaptı. Son 3 haftaya kadar play off'u da zorladık. Bence bu sene de çok başarılıyız. Biz burada güzel bir kadro olduk. Güzel bir ekip olduk. Başarının temeli iyi bir ekip olmamızdan geliyor."

"BİZ KAL DENİLDİĞİ SÜRECE BURADAYIZ"

Zonguldak Kömürspor'un tecrübeli oyuncu Mert Caymaz, sözleşmesinin kağıt üzerinde bittiğini söyleyerek, "Bizim burada farklı bir misyonumuz var. Farklı şeyler elde ettik. Çıtayı her zaman yüksek de tuttuk. Takım kaptanı olarak burada Zonguldakspor'dan ayrılacağım lüksüne sahip değilim. Çünkü biz burada futboldan ziyade, yöneticilerle, ağabeylik-kardeşlik yapıyoruz. Ben kendi adıma bu sezon çok iyi bir sezon geçirdim. Ama ben her zaman söylüyorum sözleşmem bitti. Ama sözleşme benim için kağıt parçasıdır. Ben hiç bir sözleşmeme ne madde yazdırırım. Ne para konuşurum. Benim anlaşmalarım 2 dakikayı geçmemiştir. Bize kal denildiği sürece biz buradayız. Bize değer verildiği sürece fedakarlık yapmaya devam ederiz." Dedi.

Son lig maçında cezası nedeniyle oynayamayan Mert, bu sezon kırmızı-lacivertli formayı 32 maçta giydi