Halkın Sesi gazetesi muhabiri Nermin Akkaya 29 Ocak Perşembe günü CHP il Başkanı Ertuğrul Koltuk’la bir söyleşi yaptı. Söyleşiyi okuduktan sonra kariyer medyanın görüntülü programını da izledim. Farklı bir şey söylememiş.

        Sayın Koltuk’un hoş görüşüne sığınarak bazı konular hakkında çekincelerimizi açıklayalım.

        Koltuk’un taraf olup olmadığı ile ilgili kafası karışık gibi.  Harun Akın’ın gölgesinde kaldığı sürece tarafsız olmayı başarması çok zor görünüyor.

        Sayın Koltuk; “Şu an Harun beyle beraberiz ve beraber olmaya devam edeceğiz. Çünkü siyaset ekip ruhuyla birlikte oluyor. Bundan sonra da siyasette bizi birlikte göreceksiniz” dediğiniz andan itibaren peşine hangi iyi niyetli cümleleri kurarsanız kurun, bırakın partilileri sokaktaki sıradan insanlar bile size inanmaz, samimiyetinizden kuşku duyarlar.

      Koltuk’un Ön seçimde tarafsızım demesi anlamlı bulunup, kayda değer görülebilir ama yetmez. Bu düşüncelerini uygulamalarıyla da göstermesi gerekir. Eminim ki Koltuk, tecrübeli bir siyasetçi olarak artık ikinci adam olmadığını çok iyi biliyor. Genel Başkanı temsil etme gibi çok anlamlı sorumluluğu var. Bu yetkisini bir başkasının gölgesi ile karartmamalı.

        Koltuk, kabul etmese de ne yazık ki böyle bir algı var. Bu algıyı da değiştirmek elinde. Seçim sürecine girdiğimizde Akın’ın adaylığının gerçekleşmediği durumunda büyük bir olasılıkla diğer adayların kafalarında Koltuk’la ilgili hep soru işaretleri olacaktır.

         Gelelim küskünleri barıştırmaya;

        Koltuk, en önemli sorunun çoğu partililerinde katıldığı küskünleri barıştırmak olduğunu belirten söyleşide “CHP’yi birinci parti yapmak için partinin küskünlerini barıştıracağız” diyor fakat nasıl yapacağı ile ilgili herhangi bir programı yok. Ne yazık ki, bu konuda da hem konuşmalarıyla hem de uygulamaları ile çok samimi olması gerekiyor.

         Koltuk, Görüntülü söyleşide açıkladığı gibi “küskünlerin hepsi gelecek, gelmek zorundadır” diyerek emir cümleleri ile bunu başaracağını zannediyorsa büyük yanılgı içinde. Kaş yapayım derken göz çıkarmak bu olsa gerek. Küskünler, il başkanlığına gelecek de ceza olarak onları ayakta mı bekleteceksin demezler mi? sayın başkan.

         Hatta yine demezler mi? İl yönetimine girinceye kadar nerelerdeydiniz? Partiye hiç uğramıyordunuz?  Anlaşılacağı üzere, bu sorunun çözümünde de küskünler, iyi niyetli girişimlerin yapılmasını beklerler. Partinin tarihi küskünlerin ihanetinin öyküleri ile dolu.

       Ne yazık ki, Önseçimi kaybettikten sonra rakip partinin adayına ev ziyaretleri yaparak Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir’in kaybetmesi için çalışan hainler hala içimizde yetkili olarak bulunmaları küskünlüklerin giderilmesi konusundaki yaralarımızı kanatıyor.

        Çok zor gibi görünüyor. Buna rağmen, Koltuk küskünler konusunda başarılı olursa tarihe geçer. Zaten bu sorun çözüldüğünde de bilin ki tartışmasız iktidarız.

        Umarım Sayın Koltuk, eleştirilerimi anlayışla karşılar ve Turgut Güven’e söylediği gibi “beni eleştireceğine iktidarı eleştirsin” demez. Yine umarım yaptığımız bu eleştirileri önemsediğinin belirtisi ve ilk adımı olarak Akın’ın il başkanı olarak bulunduğu Zonguldak sorunları ve çözümü komisyonu ’nu Bir an evvel genel başkanın temsilcisi sıfatı ile komisyon başkanlığını üstüne alır.

       Söylemler ve eylemler çakışmazsa ne tarafsızlık kalır, ne de küskünleri barışır.