Türkiye’de çiçek balı tüketimi bir hayli fazladır. Bu yüzden pek çok kişi anzer balıne zaman çıkar sorusunun yanıtını merak etmektedir. Çiçek balı, işçi arıların çiçekleri gezerek topladığı özden elde edilmektedir. Bu yüzden çiçeklerin açtığı bahar aylarında arılar da bal yapmak için harekete geçer. Arıların bal yapma zamanları, bulundukları yörenin iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak yine de ülkemizdeki arılar belirli dönemlerde çiçek balı üretirler.

Çiçek Balı Hangi Mevsimde Çıkar?

Çiçek balı mevsimi, çiçeklerin ağırlıklı olduğu bölgelerde genellikle yaz mevsimi olarak bilinir. Arılar yaz mevsiminde çiçekleri gezerek bal yapmaya başlarlar. Genellikle arıların bal yaptıkları bu dönemde nisan ayının son günlerinden başlayarak tüm yaz mevsimini kaplayabilir. Örnek olarak Tekirdağ’da arıcılık yapan bir kişi, nisan ayında bile kanoladan bal almaya başlayabilir. Genel anlamda çiçek balı bahar sonu ve yaz mevsimi başlangıcında ortaya çıkmaktadır.

Arılar Ne Zaman Bal Yapar?

İşçi arılar genellikle yaz aylarında çiçek balı yapmaya başlarlar. Çiçek balı üretimikonusunda işçi arılar mayıs ayının sonundan itibaren bal yapmaya başlar. Bununla birlikte haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek balı üretimi maksimum seviyeye ulaşır. Mevsim ve iklim koşulları farklı olduğu için işçi arıların çiçek balı yaptıkları dönemler de birbirinden farklılık gösterebilir. Çiçekler en çok hangi bölgede yoğunsa arılar orada çiçek balı yaparlar.

İnternet üzerinden çiçek balı ne zaman çıkarsorusunun yanıtını merak edenler için pek çok farklı kriter söz konusudur. İlk olarak çiçek balı hasadının yapılabilmesi için çiçeklerin türüne ve iklim özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Türkiye’nin dört bir yanında yapılan arıcılık faaliyetlerinde her çiçeğin balı farklı zamanda alınır. Verimli bir arı kolonisi çiçek balı üretiminde iklim özelliklerine göre hareket etmektedir. Bu yüzden çiçek balı ülkemizde genellikle bahar ayları ve yaz mevsiminde hasat edilir.

Çiçek Balı Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Çiçek balının hasadında arıların hangi çiçeklerden bal özü topladığına dikkat edilmelidir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde çiçek balı üretiminde arıların genellikle mayıs ayında işe başladığı görülür. Bölgede en çok hangi çiçek varsa ve bu çiçekler ne zaman açtıysa bal arısı kolonisi o zaman harekete geçer. Çiçek balı hasadıyapılırken çiçeğin türüne bağlı olarak genellikle mayıs sonunda üretime başlanır ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder.

Çiçek Balı Hangi Ayda Çıkar?

Çiçek balı, kendine has lezzeti ve faydalarının yanı sıra adeta önemli bir şifa kaynağıdır. Pek çok hastalığa iyi gelen çiçek balı üretimi genellikle yaz aylarında ortaya çıkar. Bu yüzden çiçeklerin serpilip geliştiği haziran, temmuz ve ağustos ayları çiçek balı üretimiyapabilmek için çok uygun zamanlardır. Arıcılar çiçek türüne bağlı olarak üretim için doğru zamanı seçmelidir.

Kaynak: https://anzerbalikoperatifi.com/