Zonguldak ‘ta Çürük Binalar Alarm Veriyor...

İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Vehbi Ersoy, İstanbul’da çöken binada insanların can verdiğini hatırlatarak, Zonguldak’ta da benzer çürük binaların bulunduğuna dikkat çekti.

Ersoy, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Kartal’da bir apartman çökmüş ve birçok insanımız can vermişti. Ve akabinde yanındaki bazı binalar da boşaltılıp insanlar güvenli yere alınmıştır.

Zonguldak’ta da benzer çürük binalar bulunmaktadır. Buna örnek olarak Rotary Park yakınındaki bir apartmanı gösterebilirim.

Yedi yıl önce yıkım kararı verilen bu binaya yanaştırılan 22 tonluk bir ekskavatör(iş makinası), yıkım için ilk dokunuşunda kocaman apartman çökmüştür. Zonguldak’ın tamamında böyle zayıf binalar var.

1980 yılı öncesinde yapılan binaların minimum %51’i çürük olup tesadüfen ayakta durmaktadır. Bu binaların acilen yıktırılıp yenilerinin yapılması gereklidir.

Önerim, vatandaşlarımızın eski binalarına bir şekilde karot aldırarak mukavemet testi yaptırmalarıdır. Zira resmi karot testi yaptırırlar ve olumsuz sonuç alındığında 3 ay içinde binalarına yıkım kararı verilecektir. Karot sonuçları kötü çıkan binalar için başka olumsuzluklara sebebiyet verilmeden, mülk sahipleri ekonomilerini de ayarlayıp en kısa zamanda sağlam bir binaya geçiş yapmalıdır. Ayrıca mühendis yapısı olmayan binalardan problem halinde mal sahipleri sorumludur.

2000 yılı başlarında Zonguldak İl merkezinin %80’i kaçak yapılardan oluşuyordu. Bu durum İmar Barışı ile yasallaşabilir, fakat sağlam ve güvenilir olamaz.

Bu uyarı yazısını kaleme almamın sebebi, meslek insanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi sıfatıyla, yeminli imza atarak aldığım diplomanın gereği, halkımıza olan sorumluluk duygusudur.

Uyarı amaçlı son sözüm, ‘’canınız tehlikede olabilir’. Herkese sağlıklı huzurlu günler dilerim.”