Kış soğuklarında evleri konforlu yaşam alanları, işyerlerini ise yüksek verimlilikle çalışılan ticarethanelere dönüştüren ısıtma sistemleri sunduğu ekonomik ısınma imkânıyla herkesin ortak seçimi. Kullandığı yakıt tipi ve çalışma prensibi her ne olursa olsun bu ısıtma sistemlerinde ısının transferi şebekeden alınan suyla yapıldığından, kireçli şebeke suyunun arızalara ve performans kayıplarına sebep olması kaçınılmazdır.

 Bu durumun önlenmesi için sudaki kirecin çökmesinden kaynaklı kirecin tesisatın su geçişlerinden ve peteklerden temizlenmesi gerekir. Servis ekibimiz yıkama makinaları kullanarak petek temizleme yaptığından, ev ve işyerini kirletmeden pratik bir şekilde ısıtma sisteminin temizliğini yapmaktadır. Patentli formülüyle tesisatın tamamındaki kireç ve pislik birikimlerini çözen kimyasal temizleyiciler kullanan servis elemanlarımız, bu sayede peteklerle beraber tüm tesisatı kısa sürede temizler. Petek temizliği sonrasında sistem ilk günkü performansını hemen geri kazanırken arızalara karşı da önlem alınmış olur. Su geçişlerinin tıkanması, sistem elemanlarının arızalanması veya peteklerin dip kısmındaki ağır tortu katmanlarının su geçişini tamamen bloke etmesi gibi durumlarda yaşanan arızaların önlenmesi için petek temizliği işleminin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

Petek Temizliği Neden Düzenli Olarak Yaptırılmalı?

Yerden ısıtma veya merkezi ısıtma sistemleri gibi farklı ölçeklerde ve çalışma prensiplerine sahip sistemlerin hepsi, üretilen ısı enerjisini iç mekâna iletmek için şebekeden aldığı suyu kullanır ve bu su bilindiği üzere kireçlidir. Şebeke suyunun kireçli olmasından ötürü çamaşır ve bulaşık makinalarında özel kimyasal ürünler kullanılır. Oysa ısıtma sisteminin de aynı kireçli suyu kullandığı ve metal parçalarda kireç biriktiği unutulur.

 Isıma sistemi şebekeden aldığı suyla ısıyı iç mekâna aktarırken bir yandan da süreçli kireç tortusu çöker. Sudaki kireç ise sıcaklık ne kadar yükselirse metal malzemeden yapılan yüzeylere o kadar fazla tutunur. Dolayısıyla ısıtma sisteminin kullanılmaya devam edilmesi, peteklerin iç yüzeylerinde biriken kireç miktarının da sürekli artması anlamına gelmektedir. Servis ekibimiz gibi petek temizliği işlemini özel yıkama makinaları ve temizlik ürünleri kullanarak yapan uzmanlar olmaksızın, kendi başınıza sistemde biriken bu kireci temizlemeniz imkânsızdır.

Düzenli olarak petek temizliği yapılan ısıtma sistemlerinde kireç ve diğer maddelerin, sistemin performansını düşürecek ve arızalara imkân verecek düzeyde birikmesi önlenir. Isıtma sistemi kullanılmaya başladığında sudaki kirecin çökmesi önemli bir sorun değilmiş gibi görünür. Zira çok ince bir tortu tabakası olarak peteklerin iç bölümlerine biriken kireç, küçük miktarda tutunma yaptığından su akışını engellemez. Ne var ki, zamanla yerçekimi sayesinde bu ince tortu tabakası tutunduğu yüzeylerden peteklerin alt kısımlarına doğru çöker.

Peteklerin dip kısımlarında biriken kireç, sudaki diğer maddelerin bu bölüme yani peteklerin alt kısımlarına çökmesini kolaylaştırır. Nitekim zamanla oldukça yoğun bir katman oluşmakta, balçık benzeri yoğun kıvamlı bu pislik katmanı ise sıcak su geçişini tamamen engeller hale gelir. Tesisattan gelen suyun peteklerin alt bölümüne uğramadan sisteme geri dönmesi sonucunda peteklerin altının ısınmaması başlar. Isıtma sistemi peteklerinizin her yeri aynı miktarda ısınmadığından ev ve işyerinizde sizin de konforlu bir şekilde ısınmanız mümkün olmayacaktır.

Üstelik üretilen ısı enerjisinden olması gerektiği gibi fayda olamadığınız için ısınma maliyeti de sürekli artar. Peteklerin ve tesisatın ömrünü kısaltan bu yoğun birikmeler temizlenmediği müddetçe ısı kayıpları önlenemeyecek ve ısınmak için her ay biraz daha fazla harcama yapmanız gerekecektir. Petek temizleme işleminin senelik aralıklarla yaptırılması durumunda ise peteklerde ve tesisatın su geçişlerinde hiçbir zaman yoğun birikmeler olmayacak, kireç tortusunun su geçişini engellemesine izin verilmeyeceği için performans kayıpları önlenecektir. Kış başlamadan evvel petek temizliği konusunda pratik ve her bütçe uygun hizmetler sunan servis ekibimizden randevu almanız, kış boyunca bu gibi problemlerle uğraşmamanızı sağlayacaktır.

Makinalı Petek Temizleme İşlemi

Servis ekibimiz ısıtma sistemlerinin petek temizliğini, eskiden kullanılan ve zaman kaybından başka bir işe yaramayan ilkel yöntemlerle yapılmaktadır. Peteklerin metal malzemeli iç yüzeylerinin havayla temas etmesinden kaynaklı oksitlenme gibi problemlerin yaşanmadığı, peteklerin tek tek sökülmesi için saatlerce vaktin boşa harcandığı servis hizmetlerimizde bu iş için tasarlanmış yıkama makinaları kullanılır. Yurtdışından ithal ettiğimiz bu özel tasarım yıkama makinalarıyla petek temizleme işlemi kapalı devre olarak yapılır.

 Bu petek temizliği işlemi için eskiden olduğu gibi peteklerin sökülmesi gerekmediğinden, ısıtma sistemine bağlı bütün petekler ve ayrıca tüm tesisat tek seferde temizlenebilir. Etkin bir şekilde tesisat ve peteklerin tamamının temizlendiği servis hizmetlerimiz, bu özelliğiyle merkezi ısıtma sistemlerinin petek temizliğinde çok büyük avantaj sağlar. Birkaç petek veya onlarca petek fark etmeden tüm sistem dâhilindeki petekler aynı yerden bağlanan yıkama makinası ile temizlendiğinden işlem daha kısa sürede ve en önemlisi çok daha düşük maliyetle tamamlanır.

Tesisata bağlanan petek temizleme makinası önden yıkama işlemi yaptıktan sonra ithal bir ürün olan Nano Clean uygulama başlar. Kendi özel patentli formülüne sahip olan Nano Clean, petek içindeki pislik ve kireç artıklarını metal yüzeylere zarar vermeden temizlemektedir. Bu özel temizlik ürününü peteklere uygulayan yıkama makinalarımız, suyun akış yönünü kısa zaman aralıklarıyla değiştirir ve böylelikle temizlik ürününün tüm petek içlerine uygulanmasını sağlar. Çift yönlü yıkama işlemiyle peteklerin içindeki tüm kireç birikintileri ve pislik çözünürken petek temizleme makinalarımız durulama işleminde de çift yönlü su uygular. Petek içlerinde bir nevi çalkalama etkisi oluşturan bu çift yönlü durulama işlemiyle peteklerde artıklar kalmaz, tüm peteklerin içi pislik ve kireçten arındırılmış olur.

Petek Temizliği İşlemi Ne Kadar Sürer?

Isıtma sisteminde kaç petek olduğuna, peteklerin durumuna ve en son ne zaman temizlendiğine göre petek temizliği işlemi 45 dakikadan birkaç saate kadar sürebilmektedir. Merkezi ısıtma sistemlerinin petek temizleme işlemi ise genellikle birkaç saatte tamamlanır ve bu süre zarfında tesisata bağlı olan tüm petekler temizlenmiş olur. Bulunduğunuz bölgede kullanılan şebeke suyunun ne kadar kireçli olduğu, ısıtma sisteminin kalitesi, peteklerin üretim malzemesi, düzenli olarak peteklerinizi temizlettirmeniz, sistemin hangi sıklıkta kullanıldığı, tesisat borularının üretim kalitesi gibi birçok etken sistemde biriken kireç miktarını etkilediği için temizlik işleminin ne kadar süreceği; sistemde ne kadar kireç biriktiği ile alakalıdır. Ancak yine de ev ve ofislerde büyük çoğunlukla yaklaşık bir saatte tüm petek temizleme işleminin tamamlandığını söyleyebiliriz. Servis ekibimiz her zaman peteklerin içi tamamen temizleninceye kadar işleme devam etmekte, dolayısıyla bu süre zarfında peteklerin ve tesisatın temizlenmemesi durumunda tüm sistem kireçten arındırıncaya dek temizliğe devam etmektedir.

Servis Ekibimiz 7/24 Yanınızda

Şebeke suyundaki kireçten kaynaklanan ve uzun vadede yüksek maliyetli arızalara, fark edilmemesi imkânsız hale gelecek düzeyde performans kayıplarına sebep olan bu soruna modern ekipmanlarla pratik çözümler sunan servis ekibimiz bütçenizi de düşünerek çok makul fiyatlarla hizmet vermektedir. Petek temizliği işlemini ertelemeniz durumunda sistemin performansının her yıl biraz daha azalacağını ve ısınmak için her geçen sene biraz daha fazla harcama yaptığınızı unutmayın. Servis ekibimizden hemen randevu alarak, verimlilikteki düşüşe bağlı fatura artışları ve arızalar olmadan bu kışı konforlu ve ekonomik bir şekilde geçirmeyi garanti altına alabilirsiniz. Fiyat teklifi almak veya sadece merak ettiğiniz konularda daha fazlasını öğrenmek için bizi dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Kaynak : https://petektemizleme.net