İş yerlerinde, evlerde, okullarda, resmî kurumlarda yazıcıların kullanıldığı gibi pek çok yerde yazıcı tüketim malzemesi olarak kullanılan kartuş ve toner kavramlarını duymuşsunuzdur. Peki, kartuş ve toner nedir? Bu iki malzemenin farkları nelerdir? Bu malzemeler nerelerde ve nasıl kullanılır? Bilmek ister misiniz?

Küçük bir araştırma ile merak edilen bu malzemelerin ne olduklarını öğrenebilirsiniz. Kartuş-Toner firması ise bütün yazıcı ihtiyaçlarına yönelik tüm kartuş ve tonerçeşitlerini alıcılara sunmaktadır.

Kartuş ve Toner Nerelerde Kullanılır?

Yazıcılar özellikle evrak işlerinde olmazsa olmaz bir cihazdır. Fakat içerisindeki mürekkebi zamanla bitebilir. Bu durumda kurtarıcı olarak kartuş ve tonerler karşımıza çıkar. Öyle ki kartuş ve toner yazıcıların bulunduğu ve baskı işlemlerinin yapıldığı bütün yerlerde kullanılan malzemelerdir. Ayrıca kartuş fiyatlarıve toner fiyatları çeşitlerine göre farklılık gösterir.

Kartuş ve Toner Farkı Nedir?

Çoğu kişi kartuş ve toneri birbirine karıştırmaktadır. En basit tanımı ile kartuş yazıcı mürekkebi olarak tanımlanır. Kartuşların içinde bulunan likit mürekkep kağıt üzerine baskıyı ortaya çıkarır.

Toner ise, lazer olan yazıcı veya fotokopi makinelerinde toner kartuşu sayesinde makineye aktarılan yazıları ve görüntüleri oluşturmak için kullanılan toz karışımdır.

Hangi Kartuş Ne İşe Yarar?

Boyut olarak daha büyük kağıtların üzerine baskı yapıldığında mürekkep püskürtmeli yazıcılar seçilir. Yazıcı kartuşudaha doğru bir tercihtir. Kartuş fiyatları toner fiyatlarına göre daha uygundur. Kullanılan yazıcı markasının adına göre (HP kartuş, canon kartuş, vs.) kartuş seçimi yapılmalıdır.

Hangi Toner Ne İşe Yarar?

Lazer tonerli yazıcı çeşitlerinde ise kağıdın boyutu büyüdükçe tonerinde büyümesi gerektiği için çıktı alma maliyeti oldukça artar. Tonerkullanılan yazıcılarda daha küçük boyutlu çıktılar almak daha mantıklıdır. Toner seçilirken de yazıcıların marka ve modellerine göre bir seçim yapılmalıdır.

Tonerli ya da Kartuşlu Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tonerli ya da kartuşlu yazıcı almadan önce bazı önemli hususları bilmek gerekir. Bu hususlar şunlardır:

  • Gün boyu çıktı alınan bir yerde (ofis, işyeri, okul vs.) hem ekonomik hem de daha hızlı olmasından dolayı tonerli yazıcıtercih edilmelidir. Daha az çıktı alınan yerlerde ise hızı ve fiyat konusunda daha uygun olmasından dolayı kartuş ile kullanılan yazıcılar tercih edilmelidir.
  • Yazıcı seçimi yaparken kartuş ya da tonere önceden dolum yapılıp yapılmayacağına dikkat edilmelidir.
  • Almadan önce yazıcının ne amaçla alındığı da önemlidir.
  • Yazıcı fiyatları, daha sonra kullanılacak kartuş fiyatları ve toner fiyatları araştırılmalıdır.

Bu hususlara dikkat edilerek tonerli ya da kartuşlu yazıcılar arasından seçim yapılabilir.