Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak'ın giderek geliştiğini ve enerji üssü olma vasfıyla Türkiye'ye güç vermeye hazır bir şehir olduğunu söyledi.
Valilik Atatürk anıtı önünde düzenlenen törende konuşan Dr. Ömer Selim Alan, "Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Zonguldak… Alın terinin… Emeğin… Birlik ve Beraberliğin şehri…
Yeşili ile mavinin eşsiz uyumu, deniziyle doğanın bir tutku olduğu, kültürü ve tarihi ile Batı Karadeniz’in incisi… Her geçen gün Gelişen, Değişen, Yenilenen ve Enerji Üssü olan kentimiz… Öyle kıymetli ve güzel bir şehirde yaşıyoruz ki, 
Türkiye Cumhuriyet’inin ilk vilayeti olan, Türk sanayisine uzun yıllar yön vererek lokomotif rol görevi üstlenmiş, kuruluşundan bugüne ekonomisiyle yüzbinlerce hemşerimize ekmek kapısı olmuş ve şimdide enerji üssü olma vasfıyla tüm Türkiye’ye güç vermeye hazır bir şehirdir…
Tam 100 yıl önce ise bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Fransız işgalinden kurtarılan şehrimiz, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatan topraklarının işgali sırasında taşkömürünün önemini bilen Fransızlar tarafından  işgal edilmişti. Zonguldak halkının, milli birlik ruhu karşısında Fransızlar, 21 Haziran 1921’de şehri terk etmişlerdir. Zonguldak, 1 Nisan 1924’te vilayet olmuş ve ‘Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il’ olma unvanını almıştır." ifadesini kullandı. 

Alan, konuşmasının devamında, şunlara değindi:
"Emeğin ve emekçinin başkenti ilimizin, taşında-toprağında alın teri emek ve mücadele vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimizi ziyareti sırasında ifade ettiği gibi; ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetlidir.” 
PROJELERİ ANATTI
Sözlerime başlamadan önce de ifade ettiğim gibi Zonguldak her geçen gün GELİŞİYOR…
Bu gelişim daha da ivme kazanarak bizleri Milletçe sevince boğan doğalgaz keşfinden sonra 150 yıllık bir mazisi ile Mavi Vatan’da güçlenen hakimiyetin bir nişanesi olan FİLYOS LİMANI Projesi’nin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizi teşriflerinde büyük bir mutluluk ve gurur ile hep birlikte gerçekleştirmiştik. 
Türkiye’nin en büyük limanlarından birisi olan Filyos Limanı, yılda 25 milyon tonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacak, bölgemizi kalkındırarak ekonomiye ve istihdama yol açarak tüm dünyaya açılma şansımızı Zonguldak’tan yakalayacağız.  
Üstlenmiş olduğumuz misyon ile yeni başarılarla şehrimizi daha da güçlendirmek suretiyle büyük bir GAYRETLE projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyor, şehrimizin değişimi ve gelişimi için kentimizi kalkındıracak ve yaşatacak çalışmalarımızı hayata geçirmek üzere tüm kararlılığımızı AZİMLE sürdürüyoruz. 
Bu doğrultuda siz kıymetli hemşerilerimize nefes aldıracak, kentimizin merkezini daha kaliteli ve çağdaş bir rekreasyon alanına kavuşturacak, SAHİL-LİMAN Projemiz, her detayında insan ve şehir odaklı işlevsellik düşünülmüş olan ve modern mimariyi yansıtan Acılık’ta kentsel dönüşümü başlattığımız ‘İş Merkezi ve Konut Projemiz’, sosyal, kültürel ve kentsel fonksiyonlar sayesinde halkımızın yıllardır özlem duyduğu, kentsel belleği, ve tarihsel mirasımızı önemseyen yeni bir yaşam alanına kavuşacağımız LAVUAR ALANI Projemiz, hemşerilerimizin yaşam kalitesini arttırmak ve daha yaşanılabilir bir Zonguldak oluşturma hedefi ile çalışmalarını sürdürdüğümüz DERE ISLAH Projemiz, Sokak canlarımızın yaşamına merhem olacağımız ‘Sokak Hayvanlarımız için Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ Projemiz, Sosyal Belediyecilik anlamında Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırabilmek için çok yakında açılışını gerçekleştireceğimiz ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’miz ve bunun gibi şehrimize değer katan birçok projelerimizi sizlerin hizmetine sunmayı iple çekiyoruz. 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A UZUN MEHMET TEŞEKKÜRÜ
Sözlerime son vermeden önce, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Haziran tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz caminin ismini 1829 yılında taşkömürünü bulan Uzun Mehmet’e ithafen  ‘Uzun Mehmet Camii’ olarak açıklamış olduğu, şehrimizin silüetini değiştiren muhteşem mimarisi ve parkıyla yeni yaşam alanlarımızdan da biri olan Uzun Mehmet Camii ve parkımızı da şehrimize yakışır bir eser olarak kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçenlere yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. 
Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Haziran Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü’nü can-ı gönülden kutluyor, taşkömürünü bularak ilimize büyük katkı sağlayan Uzun Mehmet başta olmak üzere, kahramanlıklarıyla tarihe mâl olan Aziz Şehitlerimizi ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, hepinizi muhabbetle selamlıyorum." (Haber Merkezi)