CHP’li Turan Demirtaş’tan Şenol Şanal’ın alınmasına tepki

“23 Nisan Belediye Başkanı”

Belediye Meclis üyesi Turan Demirtaş, Başkan Yardımcısı Şenol Şanal’ın hiçbir soruşturma olmaksızın görevden alınmasını keyfi bir uygulama olarak yorumlarken Başkan Muharrem Akdemir’e , “23 nisan Belediye Başkanı” yakıştırması yaptı.  Şanal’ın CHP Grubu’nun oylamasıyla Başkan Yardımcısı seçildiğini ve hiç kimseye sormadan görevden alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Demirtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Göreve başladığımız günlerde belediyede; (aynı bu gün olduğu gibi) ciddiyet yoktu, disiplin yoktu, plan- program yoktu. İşler “saldım çayıra Mevla kayıra” yürüyordu.

Meclis üyeleri bu durumdan rahatsız olup ne yapması gerektiğini yazılı olarak kendisine verince, Belediye Başkanı gerekenleri yapıp durumu düzelteceğine, (sanki 23 Nisan başkanıymış gibi) bizlerden daha fazla belediyeden ve personelinden şikayetçi olmaya, sızlanmaya başladı.

İşte; yönetim zafiyetini giderecek, yanlış işleri düzeltecek bir meclis üyesinin başkan yardımcısı olarak atanması, bu nedenle gündeme geldi.

Makine Mühendisi Şenol Şanal, CHP Belediye Meclis Gurubunda, gizli oyla yapılan seçim sonucu başkan yardımcılığı görevine atandı. Çeşitli engellemelere rağmen belediyeye kazandırdıkları belgeleriyle ortadadır.

Ne oldu da, hiç kimseyle paylaşılmadan aniden görevden alındı bilmiyorum. Ben de basından öğrendim.

Halk arasında; “ başarılı işler yapması, rüşvet almaması, belediyenin sıcak yüzü, açık sözlüsü ve CHP’nin parlayan yıldızı olması, yanlış işlere ve yanlış harcamalara karşı çıkması, keyfiliklere müsaade etmemesi, herkesin sorunlarının çözümüne yardımcı olması, halk tarafından çok sevilmesi, ilgi görmesi, belediye başkanının, yalakaların, şarlatanların, belediyeden geçinen asalakların, lümpenlerin hoşuna gitmemiş, rahatsız olmuşlar ki, acilen görevden alındı, aldırıldı ” gibi çeşitli iddialar ve söylentiler var. 

Belediye Başkanı, böylesine önemli ve acil görevden alma kararının gerekçelerini mutlaka açıklamalıdır.

Eğer, hiçbir ciddi belge ortaya koymadan, sadece; “yetkimi kullandım, görevden aldım” derse; bu tavır keyfilik olur. Katılımcılığa, şeffaflığa, hesap verilebilirliğe ihanet olur. Meclis üyelerinin kararını yırtıp atmak olur.

Bu tavırdaki belediye başkanı; Zonguldak’ın en önemli sorunlarına kalıcı hiçbir çözüm getirmez. Kentsel dönüşümü yapmaz, Trafik sorununu, Otopark sorununu, Mülkiyet sorununu çözmez.  Bahane üretir, heykelle, çiçekle, yamayla oyalanır, resimlerle, süslü palavralarla halkı uyutup keyfine bakar.

Akdemir, seçim çalışmalarında; önceki üç yıllık dönemi için; “acemiydim, ama artık usta oldum” diyordu. Belediyenin tatil günleri hariç her gün ortalama 400.000 lira ( eski birimle 400 milyar lira ) geliri var.

Yapılanlara bakınca, acaba bu kadar para nereye gitmiş olabilir diye düşünüyor, bulmakta zorlanıyorum.

Neyin peşinde olduğu, kime hizmet ettiği belirsiz, ufuksuz, hedefsiz yönetim, Belediyeye ve Zonguldak’a zarar veriyor, gelişimini engelliyor, yarınlarımızı karartıyor.

Akdemir’in “ İstifa etmesi ” yapacağı en hayırlı işi olacaktır görüşündeyim."

AKDEMİR'E VERİLEN DEKLARASYON


Demirtaş, yerel seçimden hemen sonra 19 Nisan 2014 de yapılan grup toplantısında grup kararı aldıklarını belirterek, kararları Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'e verdiklerini söyledi...

İşte o kararlar;

"Sayın Başkan,

Bizler; özverili katkılarımızla belediyeyi, planlı programlı çalışır, üretir, kaynak yaratır duruma dönüştürmek için,  Zonguldak’ın önünü açmak, çarpık kentleşmeyi durdurmak, halkımızı, sağlıklı ve mutlu yaşayacağı çağdaş kente kavuşturmak için aday olduk.

Dönemimizde, Belediyedeki yönetim ve çalışma anlayışının değiştiğini, demokratik, katılımcı, danışan, paylaşan, şeffaf, hesap veren, planlı programlı çalışan, üreten, kaynak yaratan halkçı belediyeciliğin hayata geçirildiğini halkımıza göstermeyi amaçlıyoruz.

Bunun için de önce;  bütçesinden ve yönetiminden sorumlu olduğumuz Belediyemizi masaya yatırıp, her yönüyle inceleyip öğrenmek ve değerlendirme yapmak istiyoruz.

Çıkacak sonuçlar ışığında, hedeflerimizi ve hedefe varmak için kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programlarımızı yapacağız.

Sayın Başkan;

  • Tüm bu çalışmalar yapılıp, sonuçlandırılmadan, acil olanların ( mahkeme kararları, meclis kararlarına itirazlar, kamu yararına olanlar ) dışındaki, kişisel imar planı değişikliklerini gündeme almamanızı,
  • Meclis toplantı gündemini yayınlamadan önce, taslağını gurupla paylaşmanızı,
  • Personel alımları, görevlendirmeler, görevden almalar yasal olarak sizin yetkinizde. Ancak, bunları yapmadan önce bizlerle de paylaşmanızı,
  • Belediye hantal, personel disiplinsiz ve en üstten en alta kadar herkes birbirinin aleyhinde. Dönemimizde buna meydan vermemenizi ve dönemin hemen başında buna kesin önlemler almanızı, bunları yapan, göz yuman danışman ve daire müdürlerinin tespit edilerek görevlerinden uzaklaştırmanızı,
  • Personel içinde heyecanını yitirmiş, görevinin halka hizmet olduğunu unutmuş, asalak geçinenlerin tespit edilerek işlerine son vermenizi,
  • Bilirkişilik yapanlar, asıl görevlerini ihmal ediyorlar. Belediye çalışanlarının bilirkişilik yapmamalarını, yapacaklarsa belediyeden ayrılmalarını, talep ediyoruz.

Zonguldak’ın ve Belediyemizin önünü açmaya yönelik taleplerimizi arz ederiz."