Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Rektör Özöçler’in mesajı şu şekilde;

Egemenliğin yalnızca millete ait olduğunun bir göstergesi olan ve millet iradesinin topyekûn temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 102’nci yıl dönümü ile dünya çocuklarının kardeşçe kutladığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamanın gurur ve coşkusu içerisindeyiz.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu tüm zorluklara rağmen; inanç, sabır ve azimle verdiği bağımsızlık mücadelesini zaferle taçlandıran ecdadımız, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak milli iradenin gücünü, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu tüm dünyaya ilan etmiş, bu tarihi gün tüm dünyada kutlanan ilk ve tek çocuk bayramı olması dolayısıyla da dünya çocukları arasında sevginin, barışın ve kardeşliğin sembolü olmuştur.

Ulusal Egemenliğin ilan edildiği bugünü çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yarının büyükleri olacak, geleceğimizi şekillendirecek genç nesillere ne kadar inanç ve güven duyduğunu ortaya koymuştur. Çocuklarımızı bilime ve gelişen teknolojilere açık, okuyan, sorgulayan, araştıran, dürüst, çalışkan, başarılı, demokrasiye ve insan haklarına saygılı, vatanını ve milletini seven bireyler olarak yetiştirmek de bizlerin sorumluluğudur.

Bu duygu ve düşünceler ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bağımsızlığımız için canlarını vermekten çekinmeyen bu toprakları bizlere vatan kılan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.

GMİS GENEL BAŞKANI HAKAN YEŞİL;

“Ulusal Egemenliğimizin 102. Yılı kutlu olsun”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” mesajı yayınladı.

Yeşil’in mesajı şöyle;

“Ulusal Egemenliğimizin 102. yılındayız.

Ulusumuzun bağımsızlık mücadelesi verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarında, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla ulusumuz tüm dünyaya egemenliğini ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyetimizin ilanıyla Anadolu insanı demokratik bir ortamda hak ve özgürlüklerini kullanmanın ayrıcalığına kavuşmuş, devletin gerçek sahibi olmuştur.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüyle devletin yönetiminin millete ait olduğunu vurgulamıştır.

Ulusumuzun verdiği bağımsızlık ve egemenlik savaşının ardından ülkemizin kalkınması için yeni bir mücadele başlatılmıştır.

Nitekim Atatürk ve arkadaşları, özkaynağımız madenlere sahip çıkmışlardır. Biz madenciler, kuşaklar boyu aktarılan üretim kültürüyle çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak üzere ülkemiz için ürettik ve üretmeye devam edeceğiz.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, tüm ulusumuzun ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz”.


 

CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Pulat’ın mesajı şöyle;

“Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 102.yılını kutluyoruz.

Bir çocuğa ulusunun geleceğinin emanet edilmesi en güzel armağandır.

Çağdaş Demokrasinin temeli ulusal egemenliktir. Ülkemiz için bu temel, babadan oğula geçen saltanat yönetiminin terk edilerek, egemenliğin millete teslim edildiği, 23 Nisan 1920’de 102 yıl önce bugün atılmıştır.

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Millet Meclisinin açıldığı 23 Nisan’ı dünya çocuklarına “bayram” olarak armağan etmesi O’nun çocuklara karşı sarsılmaz güveni ve sevgisinin göstergesi olduğu gibi dünya barışına verdiği önemin de açık ifadesidir.

Tarihsel sürece baktığımızda 102 yıl önce bugün, çöküşe geçmiş bir imparatorluk, işgal kuvvetlerine boyun eğmiş Padişah ve ona biat edenlerin vatanı yok olma sürecine getirdiğini görüyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bir avuç vatansever arkadaşı, Vatanı bu tehlikeli durumdan kurtarmak üzere arkalarındaki halk gücüne dayanarak Halkın Egemenliğinin sembolü olan Büyük Millet Meclisini kurmuştur.

Ardından halkın egemenliği olan Cumhuriyet kurulmuştur. TBMM bu zorlu dönemde bütün güçlüklere rağmen akla bilime uygun demokratik Cumhuriyet devrimlerini, Türk ulusu ile birlikte özümseyerek yol almıştır. Yeni kurulan Türk devleti devrim yasaları ile çağdaş bir ülke olmuştur.  Demokrasinin gereği olan denetim ve tartışma zemini oluşturulmuş çok partili dönemin tohumları atılmıştır. Modern Demokrasilerde olduğu gibi rejimimizin temeli olan Kuvvetler Ayrılığı ilkesine göre Yasama-Yürütme-Yargı birbirinden bağımsız ve birbirini denetleyen erklerdir.

102 yıl sonra geldiğimiz nokta maalesef Türkiye’de çocuklar açısından gerçek anlamda kutlanacak bir  ”bayram” ortamının olmadığını göstermektedir. Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği çocuklar, kendilerinden büyük yüklerin taşıyıcısı olmak zorunda bırakılmışlardır. Çocukların fiziksel, zihinsel, eğitsel sosyal, kültürel ve duygusal gelişimlerine zarar veren politika ve uygulamalar her geçen yıl artarken, yaşam ve eğitim hakları başta olmak üzere sağlıklı büyüme gelişim hakkına aykırı adımlar atılmaktadır. Çocuklarımız eğitim biliminin evrensel ilkeleri üzerinden değil dini kural ve referanslara göre eğitilmeye çalışılmaktadır. Ancak siyasi iktidar çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için adımlar atmak yerine uyguladığı politikalarla her yıl binlerce dini vakıf ve cemaatlere teslim etmekte çocuklar eğitimden koparılarak evlenmeye zorlanmakta ya da çalışmak zorunda bırakmaktadır.

Devlet okullarını ahtopot gibi saran kadrolarla dogmatik değerleri empoze eden müfredatlarla, İmamhatiplerle donatıp dini vakıflarla doldurulan ülkenin geleceğini karartılmaya çalışılmaktadır.

Anayasamızda zaten güvence altına alınmış olan “Demokratik ve Laik Sosyal Hukuk Devleti” ilkeleri çerçevesinde akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma sorumluluğumuzla çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyoruz.”

DEVA Partisi Zonguldak İl Başkanı Fatih Keleş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ sebebiyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Keleş’in kutlama mesajı şu şekilde;

“102. yıl dönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ortak bir coşkuyla kutluyoruz. Aynı zamanda şanlı tarihimizle gurur duyuyor; bu gurura vesile olan, bizlere bu güzel ülkeyi armağan eden şanlı ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı, İstiklâl Mücadelemizde dönüm noktası olmuştur. Milletimiz, egemenliğin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu yeni bir devletin ilk adımını atmıştır.

Meclisimiz, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen milletten aldığı güçle İstiklâl Mücadelesini başarıyla sonuçlandırmış, ezelden beri hür yaşayan milletimizin, ebediyete kadar hür yaşayacağını bütün dünyaya ilan etmiştir.

Bu bakımdan 23 Nisan 1920 tarihi, bu milletin önemli günlerinden birisi olmanın yanında, milletimizin her zaman en büyük güçlüklere bile kendi iradesiyle ve gücüyle karşı koyabileceğinin, her güçlüğü onurlu mücadelesiyle aşabileceğinin en büyük göstergesidir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkumuzu, sevincimizi dünya çocuklarıyla paylaştığımız; dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz özel bir bayramdır.

Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazineler çocuklarımızı, ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek; Kendi başına karar verebilen, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve hedefimizdir.

Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Birinci Meclisimizin kahraman üyelerini ve milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi saygı ve rahmetle yâd ediyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 102. yılını, Milletimizin ve Cumhuriyetimizin teminatı olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum.”


23 NİSANLARI YENİDEN BAYRAM HALİNE GETİRİNCEYE DEK!

Zonguldak Eğitim İş şube Başkanı Kamuran Çataklı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Çataklı’nın mesajı şu şekilde;

Bir yıldönümü olmaktan ziyade ulusça göğsümüzde bir onur nişanı olan 23 Nisan, bizim

dünyaya verdiğimiz ders, dünya çocuklarına ise verdiğimiz bir armağandır.

Büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarının liderliğinde ayağa kalkan milletimiz,

emperyalistlerin akbabalar gibi başına üşüştüğü bu topraklardan, gelişmiş ülkelere parmak

ısırtacak medeniyette bir Cumhuriyet destanı yazmış, bu destanı 23 Nisan ile taçlandırmıştır.

Bugün, milletin egemenliğinin sembolü olan Meclis’in kurulmasının, tebaa olmaktan millet

olmaya geçişimizin tescillenmesinin, dünyada çocuklara bir bayram hediye eden tek ülke

olmamızın yıldönümüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, onu var eden

Atatürk’ün tabiriyle “Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”

Fakat bugün ne yazık ki bu haklı gururumuza derin bir burukluk eşlik etmektedir. Bunun

sebebi 100 yılı aşkın süre önce ulusça imza attığımız bu başarılar konusunda bugün

geriletilmiş olmamızdır.

Gelinen noktada:

Milletin iradesi olan Meclis ile kendi seçtiğimiz kişilerce yönetilmeye başlamamızın

üzerinden bir asır geçtikten sonra neredeyse başladığımız yere dönmüş olmamız kahredicidir.

Milletin egemenliğinin üssü olan Meclis sembolikleştirilmiş, ülke fermanı aratmayan

KHK’larla yönetilir hale gelmiştir. AKP iktidarları süresince Cumhuriyet’in eğitimden

kültüre, sosyal ve demokratik haklardan adalete kadar tüm kazanımları sistematik biçimde

geriletilmiştir.

Dünya çocuklarını birbirinden ayırmadan, geleceğin onların ellerinde şekilleneceğinin

farkında olarak onlara bir bayram armağan eden tek ülke olmaktan, kendi çocuklarına

geleceğe dair düş bile kurduramayan bir ülkeye dönüşüyor olmamız da bugünkü

burukluğumuzun başlıca sebebidir.

Çocuklarımız düzgün, adil, bilimsel, laik, kamusal bir eğitim alamamaktadır.

Çocuk işçi sayısı, her geçen gün artmakta, hatta meslek okulları, MESEM’ler, kayıtdışı

istihdama göz yumma politikaları vesilesiyle sıradanlaştırılmaktadır.

Ülkenin insan hakları açısından geriletildiği yer çocuklarımızı da vurmakta, onların evrensel

haklarını da gasp etmektedir. Birçok çocuğumuz barınmadan sağlığa kadar birçok ana

hakkına erişmekten uzaktır.

Ancak bilinsin ki biz, Başöğretmen’in uslanmaz eğitim neferleri için bu tablo, imkansızlıkları

değil sadece gidilecek yolun ne kadar uzun olduğunu göstermektedir.

Parlak geleceğin Atamızın bize emanet ettiği gelecek nesillerin eliyle geleceğini biliyoruz.

“Umudumuz gençlerde ve yarının gençleri olan çocuklardadır” diyoruz.

Bu özlem ve umutla, önce çocuklarımızın sonra tüm ulusumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik

ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, 23 Nisanları tekrar bayram yapıncaya kadar durmadan

mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz.
 


 

BAŞKAN BOZKURT’UN 23 NİSAN MESAJI


    Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102.yıldönümü ve Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

    Mesajında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da TBMM’nin açılmasının kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri olduğunu, ifade eden Başkan Çetin Bozkurt, “Düşman işgaline direniş gösteren Türk milletinin oluşturduğu irade ve ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi, TBMM’nin temel dayanağını oluşturmuştur.”dedi.

    Başkan Bozkurt mesajında şu görüşlere yer verdi:

    “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Cumhuriyetin kuruluşu, laik Cumhuriyetin ana ilkelerinin belirlenişi ve çağdaş Türkiye’nin kuruluşunun ilk adımıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde çalışmalarına başlayan bu Meclis, önce cumhuriyeti, sonra demokrasiyi gerçekleştirmiştir. Bugünkü Anayasamızın temel ilkelerini esas alan bu anlayışın şekillenmesine önderlik eden Meclis’in koyduğu ilke ve anlayışlar, günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir, sürdürecektir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yıl dönümünde, ülke ve ulus olarak ihtiyacını duyduğumuz laik eğitim, hoşgörü, toplumsal barış ve cumhuriyetin kazanımlarını kararlılıkla savunmanın yanı sıra her türlü bağnazlığa karşı mücadele etmek de temel ve asli sorumluluklarımız içerisinde yer almaktadır.

    Bu anlayışla, Meclisimizin açılmasına önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını şükranla anıyor, halkımızın ve çocuklarımızın bu önemli ve anlamlı bayramını en kalbi duygularımla kutluyor sevgilerimi sunuyorum.”


 

Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, 23 Nisan 1920 tarihinin, Türk tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve tüm dünya çocuklarına bayram olarak ilan edildiğini ifade etti.  Başkan Alan yapmış olduğu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 102. Yıl dönümünü, Türkiye ve dünyadaki tüm çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en samimi duygularımla kutluyorum.

İstiklal Harbi esnasında Aziz Milletimiz büyük bir seferberlik gerçekleştirmiş, birlik ve beraberlik içinde mücadele vererek zafere ulaşmış Cumhuriyet’imizi ilan etmiştir.

İstiklal mücadelemizde eşsiz bir kahramanlık destanı yazan Aziz Milletimizin, iradesini hayata geçirme yolunda sergilediği azim, başka milletlerin bağımsızlık mücadelelerine de ilham kaynağı olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha en içten dileklerimle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda canları pahasına mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.’

CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Uzun’un mesajı şu şekilde;

“19 Mayıs 1919’ da Samsun’ da atılan ilk adımın, özgürlük yolunda yakılan ilk meşalenin 11 ay sonrası; Yani 23 Nisan 1920 tarihi aynı zamanda kurtuluş ile birlikte kuruluş’u örgütleyecek bir kutsal çatıya ait faaliyetlerin ilk günüdür.

              Bir yandan emperyalizme karşı ulusal bir direnişe önderlik eden Mustafa Kemal ATATÜRK, aynı zamanda Meclis vasıtası ile alınacak bütün tarihi kararları millet’i ile paylaşmayı tercih ediyordu.

              Ülkeyi Cumhuriyet ile taçlandırdıktan sonra, süratle çağdaşlaşma yolundaki çok önemli devrim kararlarını alan ve uygulayan meclisimiz, kısa zamanda ulusumuzun adeta göz bebeği haline geldi.

              29.01.1921 tarihinde TBMM’de ki konuşmasında Mustafa Kemal ATATÜRK; Ulusal Egemenliğe dayanarak Türkiye’nin yazgısına el koymuş olan tek yasal ve bağımsız egemen güç; Ankarada’ki sürekli toplanan TBMM’dir.

              “Türkiye ile ilişkin bütün sorunların çözülmesi ile görevli ve her türlü dış ilişkilerde kendisiyle konuşulacak olan, ancak bu Meclis’in hükümetidir” diyerek bütün dünyaya verdiği mesaj çok çok anlamlıdır.

              Son yıllarda, Meclisimizin yaptırım gücünün Başkanlık sistemi ile ciddi bir kayıp yaşadığı hepimizin malumudur.

               En son yapılan yasa değişikliği ile, siyasi partiler için uygulanan baraj uygulamasında ki oranın düşürülmesi, meclis temsilindeki yelpazenin çeşitlendirilmesi değil, mecliste ki güç kaybına formül aranmasından başka bir şey değildir.

               Halkımızın yapılacak ilk seçimle birlikte, yeniden Parlamenter Demokratik Sisteme geçiş sürecinde vereceği haklı mücadelesine inancımızı her seferinden daha farklı bir şekilde muhafaza etmekteyiz.

               Aynı zamanda, Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından çocuklarımıza armağan edilen ve bir yönü ile de  Çocuk Bayramı olarak kutlanan Ulusal Egemenliğimizin 102.Yılı; aslında geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için verilen en önemli bir armağandır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Mustafa Kemal ATATÜRK’ü silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmet duyguları ile anıyorum.

                Tüm çocuklarımızın her günlerini bir Bayram coşkusu içerisinde geçirmelerini diliyor, hepsini sevgi ile kucaklıyorum.

                23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi UÇAR, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102. yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. UÇAR, “İnanıyorum ki vatan ve millet aşkıyla, her alanda donanımlı bireyler olarak yetişen çocuklarımız, ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyacak, dünyanın bugünden daha güzel olmasını sağlayacaktır.” dedi

23 Nisan 1920 tarihinin Türk milletinin hâkimiyetinin kayıtsız şartsız bütün cihana ilan edildiği, şanlı tarihimizdeki en büyük dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Hamdi UÇAR şunları söyledi:

“Tüm zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen o dönemde Meclisimizde alınan kararlar; milletimizin istiklal ateşini körüklemiş ve birbiri ardına gelen zaferlerimizin mührü olmuştur.

23 Nisan 1920 ruhu, üzerinden 102 yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü aydınlığıyla büyük hedeflerimize giden yolda aziz milletimize rehberlik etmektedir. Hepimiz biliyoruz ki medeniyet yarışının bir sonu yoktur. Bizler ulaşabildiğimiz en son noktada bayrağı sevgili çocuklarımıza emanet edeceğiz. Yüzlerinde gülücüklerin, kalplerinde sevgi ve umut çiçeklerinin hiç solmamasını temenni ettiğimiz, bunun için büyük gayret sarf ettiğimiz bütün çocuklarımızın ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 102. Yılını kutluyor başta Gazi Mustafa Kemal Olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum"

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 102 yıllık tarihinde defalarca millet ve hürriyet düşmanı hainlerin saldırısına maruz kaldığını hatırlatan UÇAR, “TBMM en son 15 Temmuz saldırısında doğduğu gün kadar taze hürriyet ve bağımsızlık ruhuyla dimdik ayakta kalarak “Gazi Meclis” unvanını pekiştirmiş, milletimize zincir vurmaya kalkan çılgınlara ders, milletimize ve mazlum milletlere umut vermiştir” dedi.