BEÜ ve TÜBİTAK iş birliğince TÜBİTAK: AB Ufuk 2020 Bilgi Günü Etkinliği düzenlendi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tahir Karauğuz Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe BEÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Varım Numanoğlu, BEÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, öğretim üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Panelde, Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı ve Ufuk 2020 Programı Ulusal Koordinatörü-TÜBİTAK Daire Başkanı Hakan Karataş, AB Araştırma ve Geliştirme Programı Ufuk 2020 ve TÜBİTAK U2020 Destek ve Ödül Programları hakkında bilgiler verdi. TÜBİTAK Daire Başkanı Hakan Karataş yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Araştırma geliştirme ve inavasyon faaliyetlerine aktarılan pay oranlarına baktığımızda 2004 yılında yüzde 0.52 olan bu payın Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasının artmasıyla birlikte buna rağmen ekonomisinin büyümesine rağmen 2014 yılında iki katına çıktığını görmekteyiz. Reel anlamda Türkiye’nin Arge harcamalarında Türkiye şuan itibariyle Avusturya, Belçika, Finlandiya ve Meksika gibi ülkeleri de geride bırakmış sadece kaynak miktarında değil tam zamanlı eş değer araştırmacı sayısında da aynı dönemde üç katlık bir artış göstermeyi başarmış bulunmaktadır. Bu girdi faktörleriyle birlikte yapılan yatırımların neticesinde neler olduğuna bakacak olursak yerli ve yabancı patent başvuru sayılarında 2004 2014 yılları arasında alt katlık bir artış olduğunu görmekteyiz. Bütün bu kaynak aktarımının ve bütün bu çalışmalarım arkasında yılda iki kere Başbakan başkanlığında ilgili bakanlıklar, müsteşarlıklar, üniversite temsilcililerinin ve sanayi temsilcilerinin eşliğinde toplanan bilim teknoloji yüksek kurulu kararlarının altında yattığını söylememiz gerekir."