TTK Özelleştirilirse, Amele Birliği batarmış… Kimin umurunda!

 

AB’den TTK’ya KAZIK!..

 

* Gelik- Karadon birleştirilip, TTK’nın bir ‘İşveren üyesi’ yendi.

 

* Bakanlık ‘AB’de 18 personel’e 22 kişilik yönetim bu çağda ayıp’ demedi.

 

* Bakanlık ‘yönetim ve denetime birer kişi de benden’ dedi. Karar alındı.

 

* TTK yöneticileri, Kurum ile ilgili tasarruf tedbirleri değil, arpalıktan faydalanma kavgası veriyor.

 

 * Nerede Zonguldak’ı çok seven, tabela dernekleri? Nerede TTK’yı çok seven(!) Sendika ve TTK’da örgütlü personel dernekleri?

 

Roportaj/ Sermet Aksu

 

Türkiye’nin 1330 Kamu kurumundan biri olan TTK da (Türkiye Taşkömürleri Kurumu) yıllık zarar 1 milyar lira civarında. Yıllık kömür üretimi ve işçi sayısı sürekli azalıyor

TTK’nın kötü gidişi şehir insanı ile birlikte, şehirde yaşamını sürdüren kurumları da düşündürüyor. Bunlardan biri de şehrin anıt yapılarından biri olan Amele Birliği.

Amele Birliği’nin en büyük özelliklerinden biri de, personel sayısından çok, çift maaşlı yöneticileri ile gündeme gelmesi. Geçtiğimiz günlerde de, gayr-ı menkulleri üzerindeki tartışma ile gündeme gelmişti.

Personel sayısı, çift maaşlı yöneticileri ve gayr-ı menkullerindeki kiracıları açısından ‘arpalık’ yakıştırmasına neden olan Amele birliğini, Gazeteci Adnan Küçükvar ile konuştuk.

AKSU- Amele Birliğinin tarihçesi ve görevleri nedir?

KÜÇÜKVAR- Atatürk’ün direktifleriyle 1921 de kuruldu. O gün ki şartlarda üzerine düşeni yaptı. Çalışma şartlarının ilkel usullerden çıkartılıp, iş hukukunun gelişip yerleşmesine ön ayak oldu. Üyelerine ikraz (borç) çocuk yardımı ve son yardım adı altında maddi destek yapar.

Amele Birliği’nin değeri nedir?

Amele Birliği’nin değeri gayr-i menkul yapısı, kasa hesabı ile işçi üzerindeki alacaklarından oluşuyor. İdari binası ( TTK Genel Müdürlüğü altında) tahminen 3 milyon lira.

İl Sağlık Müdürlüğü Binası (İdari bina yanında).  Tahmini bedeli 6 milyon lira.

Merkez de eski idari bina.(Nizam caddesi)Tahmini bedeli 8 milyon lira.

Ankara misafirhanesi. Çankaya da. Tahmini bedeli 8 milyon lira olmak üzere toplamda 25 milyon liradır. Kasasındaki para tahmini 80 milyon lira, işçi üzerindeki para 15 milyon lira. Buna göre toplam tutar 120 milyon lira.

Güçlü bir yapısı gözüküyor.

AKSU- Siz yazınızda neye dayanarak ‘Amele Birliği batar’ diyorsunuz?

KÜÇÜKVAR- TTK Özelleşti diyelim. TTK’yı alan şirket ‘Ben TTK’ya aidat ödemiyorum’ derse… Olamaz mı?

Örneğin Çates özelleşti. Çates’in yeni sahibi ‘Ben aidat ödemiyorum dedi. Ve Amele Birliği üyesi işçileri çıkarttı (emekli etti) Yeni işçiler Amele Binliği üyesi değil. TTK özelleştiğinde, Amele Birliği aidatı ödemezse, yapılacak olan, kanun gereği ‘para ve gayr-i menkuller, işçiye pay edilir’

Evvel emirde Amele Birliğine üye TTK çalışanlarının son çıkışlarını ödeyeceksin. Adam başı ortalama 20 bin lira. 8.500x 20 bin= 170 milyon lira.

Neydi Amele Birliği’nin kasa, işçi üzerindeki ikraz ve gayr-i Menkul tutarı 120 milyon lira. Çıkart 170 milyondan. Ne kalır, 50 milyon lira açık.

AKSU-Yönetim ve personel durumu nedir?

KÜÇÜKVAR - Dünyada böyle bir kurum ve idare şekli yok. Tam bir arpalık… Çift maaşlı 7 işçi üye 7 işveren üye ve bir başkandan oluşuyor.7 adet de şube yöneticisi var. Başkan, Genel Müdür statüsünde. Yöneticiler, asli işlerindeki maaşları yanında bir de AB maaşı (2.500 tl) alırlar.

Personel sayısı 18’dir. Yani, personelden çok yöneticisi olan bir kurum var.

AKSU - Son günlerde gayr-i menkullerin yıkılıp yapılması ve Ankara misafirhanesi işi var, nedir?

KÜÇÜKVAR- Misafirhane Ankara Çankaya’da. Dört katlı ve 140 yataklı.2013’te 300 bin lira verilip onarılmış. Yine de geçen yıl 186 bin lira zarar etmiş, itibar ve müşteri kayıp etmiş. Yılbaşı itibarıyla kapatılmış. Ankara’da olan personel, herhalde yattığı yerden para alıyordur. Duyduğuma göre Ankara’ya giden Kurum yöneticileri bu çalışanlara rastlamamış.

Gözlemciler, zararın fiziki yapıdan değil, idari yapıdan kaynaklandığını söylüyor.

Ankara misafirhanesinin yap-işlet- devret modeli yeniden yapılması gündeme geldi ilgi görmedi. Zonguldak şehir merkezindeki ana bina çevresindeki binaların ‘kentsel dönüşüm’ çerçevesinde yapılması için düğmeye basıldı.

AKSU - Bakanlık, bu arpalık yönetim şekline neden bir şey demiyor?

KÜÇÜKVAR - Edindiğim bilgilere göre, Bakanlık ilgili kuruma ’15 + 7 yönetim sayısı fazla, bunu indirin’ demiş. Yönetim de gürültü kopmuş. Yöneticilerin ilk teklifi, ‘yönetimde azaltma değil, personelde azaltma yapalım. Maaşlar yüksek. On bir tane emekliliği gelmiş personel var. Ne iş yapıyorlar?’ olmuş. ‘Ancak, o zaman sekiz personel kalacak. Daha fazla göze çarparız’ denip vazgeçilmiş.

Devreye çeşitli politikacılar ve Bürokrasi sokulmuş orta yol bulunmuş.

Bakanlık fırsat-ı ganimet bilmiş ve biri yönetime, diğeri denetime iki kişi Amele Birliğine teklif etmiş…

Kolay yol olarak da ‘Çates ayrıldı. Karadon Gelik birleştirilir, yönetici bire düşürülür, bir üye yerine bakanlık kontenjanı sokulur’ kararı alınmış.

İşveren kanadı işçi üyelerden yediği bu çalım/ fire teklife “evet” diyen İşçi üyeler üzerinde baskı kurmuş. Ocak yevmiyeli bazı işçi üyeler, ocağa sokulmaya başlanmış.

AKSU -Amele Birliği neden ‘arpalık’ olarak yorumluyorsunuz?

KÜÇÜKVAR - Amele Birliği üyeleri aldıkları normal işyeri maaşları dışında işçi ve işveren üyeler (7 +7)Amele Birliğinden aylık 2.500 TL alıyor. Şube yöneticileri (7 adet) ise 840 lira alıyor. Başkanın maaşı ise Genel Müdür statüsünde.

18 Personel yapılan işe göre çok fazla ve maaşlar yüksek. Ayrıca, AB’nin gayr-i menkullerinden gelirleri çok düşük. Bu açıdan arpalık yakıştırması yapmak mümkün...

AKSU -Sonuç olarak ne diyebiliriz?

KÜÇÜKVAR - Yıllık zararı 1 milyar liraya yaklaşmış olan TTK’nın yöneticilerinin, kurum ile ilgili tasarruf tedbirleri değil, arpalıktan faydalanma kavgasını izliyoruz. TTK Özelleşirse, Amele birliği batarmış, kimin umurunda…

Olaya bakar mısınız? Bakanlık, ‘Amele birliğinde 18 personele 22 kişilik yönetim bu çağda ayıp’ demiyor. ‘Yönetime ve denetime de benden bir adam alın’ diyor.

Nerede Zonguldak’ı çok seven sivil toplum, pardon tabela dernekleri? Nerede TTK’yı çok seven(!) sendika ve TTK’da örgütlü personel dernekleri?

Zonguldak’ta çift maaşlı bürokratların artması, siyasilerin makam kavgası ve halk’a hizmet’in dip yapması; ortak değer ve sorunları unutturdu. Santrallerden yükselen ‘zehirli baca gazları’ gibi, siyasi yozlaşma da, kurumları törpülüyor; insanları ‘selden kütük kapma’ macerasına sürüklüyor.

Farkında mısınız bilmem ama ortak değerlerimiz, göz göre gidiyor.