Deva Partisi Çaycuma İlçe Başkanı Ünal Kurt, esnafın pandemin döneminde yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, “Eşitlik, adalet demek değildir. 5 bin TL kira ödeyene de 500 TL yardım yapılıyor, bin tl ödeyene de 500 TL. Bu adil değil”

Kurt yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Çaycuma’mızın da ülkemizin de öncelikli gündemi “ekmek” derdidir.

Çaycuma pazar yerinde esnafımız ile hasbihal ettik. Genel gidişattan memnun musunuz diye sorduk. Maalesef her esnaf gibi onlar da perişan. Çarşı esnafı keza aynı durumda.

Kira ödeyemeyenler, kredi çekip sıkışanlar, siftah yapmadan eve gidenler, müşterisizlikten dükkanı hiç açma gereği duymayanlar... Gönül istiyor ki, her şey güllük gülistanlık olsun, ne lokantacımız üzülsün ne pazarcı esnafımız soğukta bekleyip umduğunu bulamadan, evine dönsün. Ama gerçekler soğuktan daha çok üşütüyor bizi...

Ülke ekonomisinin kötü gittiği aşikardı. Bir de üstüne korona eklenince daha da kötü bir hal aldı. Ancak esnafımızı korona virüsünün yanında, çelişkili uygulamalar adeta bezdirdi.

Bakınız misal, bir lokantada oturup yemek yiyemiyorsunuz, ancak 300 kişilik fabrikalarda çalışan işçi kardeşlerimiz yanyana çalışıp, aynı yemekhanede yemek yiyor. Bu ne yaman çelişkidir? Lokantada virüs bulaşıyor da fabrikada bulaşmıyor mu? Elbette her ikisinde de mesafeli ve belirli kapasite ile sırayla  yemek yenilebilirdi. Daha açık ifadeyle, bir lokantada ya da kafede tüm masalar kapalı olacağına mesafe ve limitli kapasite ile çalışmalar devam edebilirdi. Maalesef yanlış uygulamalar adeta bir domino etkisi yaratarak özellikle küçük esnafı bitirdi. Topyekün bir açmaza girdik. Bir kafe düşünün, okullar kapalı, öğrenci yok, yasaklardan ötürü müşteri yok. İşletmeci kirasını dahi ödeyemiyor, işçi çıkartıyor,  oradaki garson kardeşim evine ekmek götüremiyor, hane halkı açlık sınırında borç harç ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor.

Kira yardımı,  ya da çeşitli yardımlar yapılıyor, bu kulağa hoş geliyor, ancak adil değil. Şöyle ki, eşitlik, adalet demek değildir. 5 bin tl kira ödeyene de 500 tl yardım yapılıyor, bin tl ödeyene de 500 tl...

Krediler ötelenecek diye reklam yapılıyor, bir de bakıyoruz ki, ötelendiği kadar faiz işlemeye devam ediyor, yapmayın ve hatırlayın, biz sosyal devletiz!

Deva Partisi olarak, daha korona virüs ülkemiz için yeni iken tam 14 ek tedbir ve öneri yayınlamıştık. Bunlar kısaca; elektirk, su, doğal gaz gibi fatura ödemelerinin ertelenmesi, vergilerde muafiyet, indirim veya ertelenme sağlanması, küçük esnafa ve büyük firmalara oransal destekler, gıda sektörü tedariğine azami önem verilmesi, iletişim alt yapısı güçlendirilerek, uzaktan çalışma imkanı oluşturulması, işsizlik fonlarının devreye sokulması...

Deva Partisi, özetle; hayatı durdurmadan, pandemi etkisi azalana dek, tam bir sosyal devlet gibi davranılıp, halkımızın mağdur olmasının önüne geçilmesini önermiştir.

Son söz olarak;

Her şeye rağmen umutluyuz! Tüm bu dertlere deva olup, huzurlu günleri hep birlikte inşa edeceğiz...”
Şebnem Saka