Yasa gereği aynı zamanda TSO Başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği yapamaması gereken AKP’li Metin Demir, Belediyeler Kanunu’nu delik deşik etti… Halkın Sesi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve İlçe Seçim Kurulu Hakimini görevlerini yapmaya davet ediyor…

AKDEMİR VE SAVCILAR GÖREVE!

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’in yasa gereği belediye meclis üyeliği ve TSO Başkanlığı görevini aynı anda yapamayacağı ortaya çıktı. Son yerel seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden meclis üyesi seçilen Metin Demir, amcası Salih Demir’in milletvekilliğine aday adayı olmak için istifa etmesiyle boşalan TSO Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Yüksek Seçim Kurulu’nun 429 sayılı kararı gereğince seçimlerde ‘adaylık için görevden çekilmesi gerekenler’ başlıklı 18’inci maddede de geçen kamu kurumu niteliğindeki TSO Başkan ve yönetim organlarında görev yapanların seçimlere katılmaları halinde istifa etmeleri gerektiği açık şekilde belirtiliyor. Halen altında siyah plakalı makam arabası olan ve yarı kamu görevlisi olarak bilinen TSO Başkanı Metin Demir’in kanuna göre siyaset yapması olanaksız. Meclis üyesi seçildiği tarihte TSO yönetiminde olan Metin Demir, TSO’daki görevinden istifa etmediği gibi AKP Meclis üyesiyken TSO Başkanı seçilmişti.

YASALAR AÇIK, ARKASINDA KİM VAR?

Belediyeler Kanunu’nun 21’inci maddesinde geçen ‘Belediye üyeliği nasıl sona erer? Bir meclis üyesi meclis toplantılarının ne kadarına katılmazsa meclis üyeliği düşer?’ hükmüne göre şu ifadelere yer veriliyor: “Meclis üyeliği ölüm veya istifa durumunda kendiliğinden sona erer. Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya 3 birleşim günü veya 1 yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyelerin üyeliğinin düşer. Savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir.” Bilindiği gibi AKP’den Zonguldak Belediye Meclis üyesi seçildiği günden bugüne kadar yapılan meclis toplantılarında neredeyse tamamında izinli ve mazeretsiz olarak bulunmadığı gözlenen Metin Demir, 2015 yılının Kasım-Aralık ve hemen akabinde 2016 yılının Ocak ayının ilk meclis toplantılarına mazeretsiz olarak katılmayarak Belediyeler Kanunu’nun, “Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya 3 birleşim günü bulunmayan üyelerin üyeliği düşer” maddesini ihlal etmiş oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kamu görevlisi olduğu halde YSK’nın almış olduğu karara rağmen, TSO üyesi iken meclis üyelisi seçilen Metin Demir’in, Belediye meclis üyeliğinden düşürülmesi gerekiyordu. Yine Meclis üyesi iken TSO Başkanı seçilen Metin Demir’in TSO Başkanlığı’nın da iptal olması gerekiyordu. 1 yıl içerisinde yapılan toplantıların yarısından fazlasına katılmayarak, yine 3 toplantı art arda mecliste mazeretsiz olduğu halde bulunmayan Metin Demir’in Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla düşürülmesine karar verilmesi gerekiyor. Yasaya göre ilk olarak bu karar şehrin Valisi tarafından Danıştay’a bildirilecek. Danıştay, Demir’in üyeliğinin düşürülmesine karar verecek. Halkın Sesi, İlçe Seçim Kurulu Hakimi ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i göreve davet ediyor.

(MUSTAFA ÖZDEMİR)