Mustafa ÖZDEMİR
(ÖZEL HABER)

Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, kendisine yakın müteahhit ve yandaşlarına imar rantı yaratmak için hukuk cinayeti işlemeye devam ediyor. Bektaş, İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen plan değişikliğini yeniden ilana çıktı. Yasa gereği 30 gün içinde itiraz etmek isteyen her TC vatandaşı askıdaki plan değişikliğine dilekçeyle itiraz edebiliyor. Ancak Ali Bektaş itirazların önünü kesmek için tapu ya da sözleşmesi olmayanın itiraz dilekçesini kabul etmiyor.

İTİRAZLAR ASKIDA

Sessiz sedasız yeni plan değişikliği hazırlatan Kozlu Belediyesi, Belediye meclisinin, 10/06/2022 tarih ve 30 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli "Kozlu Nazım İmar Planı" ile 1/1000 ölçekli "Kozlu uygulama İmar planı" ve plan notlarını belediyenin İmar ve  Şehircilik Müdürlüğü ilan panosunda ve belediyenin internet sayfası "Duyurular" bölümünde  27.06.2022 tarihinden itibaren 1 ay süreyle askıya çıkardı.

TAPU VE SÖZLEŞME ŞARTI

Ancak Kozlu Belediyesi'nin birinci katında bulunan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü odasının da olduğu koridorda askıya asılan 
plan değişikliği ilanını görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bir önceki plan değişikliğinin İdare Mahkeme tarafından iptali nedeniyle bu kez işi sıkı tutan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, bireysel itirazların önüne geçmek için kimlik fotokopisi, tapu fotokopisi ya da Milli Emlak'la yapılan sözleşmenin fotokopisini istedi. Ayrıca plan değişikliği yapılacak yerler ortalama bir vatandaşın anlayamayacağı şekilde üstü örtülü belirtiliyor. 

YASAYA AYKIRI

3194 sayılı yasanın 8/b maddesine göre imar planlarına yapılacak itirazlarda sadece süre şartı koyan devlet, bunun haricinde yasada hiç bir ek şart aramıyor. Ancak Kozlu Belediyesi yasanın bu açık maddesine aykırı olarak imar planlarına itiraz dilekçesi vermek isteyen vatandaşlara ekstra külfetler yükleyerek itiraz hakkının kullanılmasını zorlaştırıyor. Yapılacak olası itirazları engellemek istiyor. Yasaya göre imar planlarına itiraz etmek isteyen her TC vatandaşı hiç bir şart olmaksızın itiraz dilekçesi verebiliyor.  
Kozlu Belediyesi'nin yasaları hiçe sayan bu tavrı 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına dair kanuna da aykırı. 

MİLYONLARCA KAMU ZARARI

Bilindiği gibi bundan önceki iptal edilen her imar planı hazırlama hizmeti için harita mühendisi ve şehir plancısına hizmet bedeli olarak ciddi paralar verilmiş, bu paralar planların iptal edilmesiyle milyonlarca  lira kamu zararı oluşmuştu. Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından verilen 2020/404 Esas sayılı davada verilen iptal kararında Kozlu Belediyesi tarafından yapılan imar planında özellikle "jeolojik konumu itibariyle yapılaşmanın mümkün olmadığı alanların imara açılması" gerekçe gösterilmiş, hazırlanan imar planının planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve imar mevzuatına aykırı olduğu tespit edilerek iptal edilmişti.
Şimdi de aynı hatalar, mahkemenin gerekçesine rağmen, ısrarla yapılmaya devam etmiştir. Bu da yeni kamu zararına neden olacağa benziyor. 

İŞİN İÇİNDE AKP'Lİ MÜTEAHHİTLER VAR

Peki aynı hatalar yeni imar planında neden tekrar ediliyor. Aslında bu sorunun cevabı Başkan Ali Bektaş'ın ısrarının asıl nedenini teşkil ediyor. İddiaya göre bir AKP Kozlu İlçe yöneticisinin dere kenarında olan taşınmazı ile bir meclis üyesinin farklı bir isim üzerinden aldığı heyelan riski taşıyan arazisi ticari alan olarak düzenleniyor. Bu sayede Ali Bektaş, kendisine yakın isimlere milyonlarca liralık rant yaratıyor. 40 bini aşan nüfusuyla üst üste imar planları iptal edilen Kozlu Belediyesinin hazırladığı plan değişikliklerine  Mimarlar ve Şehir Plancıları ile Harita Mühendisleri Odası Zonguldak Şube temsilcilerinin ses çıkarmaması da odaların varlık sebebinin tekrar sorgulanmasına neden oluyor.