Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Zonguldak İl Temsilcisi Suzan Arığ; belediyelerce toplanan köpeklerin farklı bölgelere bırakıldığını iddia etti

“ASIL İŞ BELEDİYELERE DÜŞÜYOR”

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Zonguldak İl Temsilcisi Suzan Arığ, sokak hayvanlarının kanun gereği belediyelerce toplanıp kısırlaştırıldığını fakat kısırlaştırılan hayvanların alınan noktaya geri bırakılması gerekirken farklı belediyelerin sınırlarına gönderildiğini iddia etti.

Arığ yaptığı açıklamasında bu anlamda asıl işin belediyelere düştüğünü ve bu anlamda mobese ve güvenlik kameraları ile köpek atan belediyelerin tespit edilip sonrasında da gerekli yasal başvuruların yapılmasını istediklerini söyleyerek, “Sokak hayvanları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi gereğince belediyelerce kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra alındığı yere bırakılmalıdır. Fakat bakımevi olan ya olmayan bir çok belediye maalesef yasaya aykırı olarak zaman zaman topladıkları köpekleri aldıkları yere değil farklı belediyelerin sınırlarına bırakarak kendilerince bir çözüm üretme çabasına girmekteler. Birçok belediye başkanı bu durumdan şikayetçi, yine bir çok gönüllümüz kendi besleme bölgelerindeki köpeklerin bir anda ortadan kaybolduğundan şikayetçi, zaman zaman kaybolan köpeklerimiz gönüllüler tarafından kilometrelerce uzakta bulunmakta ve yaşam alanlarına geri getirilmekte yani aslında Zonguldak’ta gönüllülerimiz üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmakta. Bununla birlikte asıl çözüm belediyelere düşmekte. Toplanan hayvanların yaşam alanları dışına bırakılması yasakken, yasaya aykırı olarak bunu yapan belediyelerin tespit edilmesi halinde bu belediyeleri ciddi cezalar beklemekte. Bölgesine hayvan atıldığından şikayetçi olan belediyelerin civardaki mobese ve güvenlik kameraları ile köpek atanları tespit etmelerini sonrasında da gerekli yasal başvuruları yapmalarını istiyoruz” dedi.