Zonguldak Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Karagüzel, yeni düzenlenen katı atık bedelleriyle ilgili kendilerine her gün onlarca şikayet geldiğini dile getirerek katı atık bedellerinin yeniden düzenlenmesini istedi

“AYAKLARI YERE BASMIYOR”

Zonguldak Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Karagüzel, meclis tarafından oy çokluğuyla kabul edilen 2017 Yılı Katı Atık Bedeli Tarifesi ile ilgili kendilerine her gün onlarca şikayet geldiğini dile getirerek, bedellerin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Düzenlenen tarifeyi, ‘Ayakları yere basmayan bir tarife’ olarak değerlendiren Karagüzel, bu bedellerle özellikle kahveci ve lokantacı esnafı ile birlikte birçok ticarethane sahibinin ezildiğini vurgulayarak, “Bu tarifeyle katı atık vergilendirmesi tam bir deli dumrul uygulamasıdır” ifadelerine yer verdi.

“EŞİT DAĞILIM YAPMIYORLAR”

Katı atık maliyetinin yıllık 9 milyon TL olduğunu ve bunun su faturalarına endekslendirildiğini de belirten Karagüzel, ruhsatsız iş yerleri ve su saati olmayan hiçbir esnaftan katı atık bedelinin alınmamasından dolayı bu rakamların bu kadar yükseldiğini de vurgulayarak, “Eğer kayıp kaçağı önleyip, ruhsatsız işyerlerini sicillendiremezlerse eşitlendirmek mümkün değil. 9 milyonluk bir maliyeti 300 bin kişiye dağıtması gerekirken 100 bin kişiye dağıttığında eşit bir dağılım sağlanmış olur mu? Zonguldak Belediyesi şuan sicil kaydını oluşturmadığı için tam olarak bunu yapıyor” dedi

Umut ERSES: Zonguldak Belediyesi’nin yeni düzenlediği Katı Atık bedellerinden meslek odalarının oldukça şikayeti var. Zonguldak Belediyesi sizce doğru bir tarife mi belirlemiştir? Sıkıntı nereden kaynaklanıyor?

Abdullah KARAGÜZEL: Bizim grup olarak AKP grubu olarak katı atık meselesine yaklaşımımız paranın toplanması yönünde ama öncelikle eşit bir şekilde toplanması, yetmediği yerde de belediye sübvanse etmeli. Zonguldak Belediyesi israftan ve görevini yapmamaktan kaçınmalı. Çevre Bakanlığı’nın hazırlanma bu yönetmelik belediyeler topladıkları parayı sadece bu işte kullansın diye hazırlanmıştır. Dolayısıyla aynı şekilde bu yönetmeliği ödevini yapan belediyeler uygulayabilir. Belli bir tasarruf ve disiplin çerçevesinde bunu yapabilmek ve paydaşları da eşit bir şekilde sicillendirmesi gerekiyor. Zonguldak Belediyesi’nde maalesef bunların hiçbiri yok. Zonguldak Belediyesi eski Türkiye aklını yürüten bir iş aklına sahip. Yani bizden önce nasıl ki deniz kenarına çöp döküyorlardı aynı anlayışı sürdürüyorlar.

ERSES: Katı bedelleri yüksek olması sebebi ne?

KARAGÜZEL: Bedelin yüksek olmasının sebebi Zonguldak Belediyesi’nin bir transfer istasyonu yok. Mahallelerden kamyonetlerle topladıkları çöpleri, toplayıp bir TIR’a yükleyip Sapça’ya bertaraf edecekleri bir bölge yok. Yani mahallelerde toplanan her çöp aynı araçla sürekli Sapça’ya getiriliyor. Bu ciddi bir maliyet ortaya çıkartıyor. Bizim şöyle de bir iddiamız var. Her yıl ödenen 9 milyon TL’lik rakam şişirilmiş bir rakamdır. İşin ayrıntılarını matematik hesabına dökmek çok fazla anlaşılmaz. Basitçe anlatırsak. Barajdan Zonguldak Belediyesi 1 milyon metre küp su alıyor. Yüzde 35’ini tahakkuk ettiriyor geri kalanı kayıp kaçak. Çöpü de böyle düşünün.

ERSES: Sizce fiyatlandırmada eşit bir dağılım yapıldı mı?

KARAGÜZEL: Bu yönetmelik ekseninde kendilerine göre eşit bir dağılım yaptıklarını söylüyorlar. Ama bunlar tamamen afaki. Uygulamada karşılığı olmayan şeylerdir. Tanım yerindeyse bir soygun yapıyorlar. Bunun eşit dağıtılması imkansız yapamazlar. Eğer kayıp kaçağı ruhsatsız işyerlerini sicillendiremezlerse eşitlendirmek mümkün değil. Örneğin, 100 bin TL gelirin var ve bunu 100 kişiye dağıttığında kişi başına ne düşer 10 kişiye dağıttığında kişi başı ne düşer. 9 milyonluk bir maliyeti 300 bin kişiye dağıtması gerekirken 100 bin kişiye dağıttığında eşit bir dağılım sağlanmış olur mu? Zonguldak Belediyesi şuan sicil kaydını oluşturmadığı için tam olarak bunu yapıyor. Bizde mecliste buna karşı çıktık. Şöyle bir örnekte verilebilir, Bakanlığın tarifesi aynı tarife. Zonguldak Belediyesi aynı belediye. Sadece arada 1 ay var. Sadece bir ayda esnaftan 10 bin ile 6 bin TL arası bir düşüm yapıldı. Bu nasıl oldu. Tarife aynı, sicil aynı, çöp aynı, kayıt aynı. Bunu nasıl becerdiler. Demek ki olabiliyormuş bizimde üzerinde durduğumuz konu bu. 1 ayda böyle oluyorsa, ödevini yapan yaparsa bu fiyatlar gerçek rakamına gelecektir. Önerimiz, tam sicil çalışması yapıldıktan sonra bu rakamları dağıtmak, çalışmayı yapmadan öncesinde Belediyenin sübvanse etmesiyle milleti daha fazla borçlandırmamaktır.

ERSES: En çok da kahveciler ve lokantacıların sorunları var. Hatta her mahalledeki iş yerine farklı bir tarife uygulanmasını istiyorlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

KARAGÜZEL: Mahalle kıyaslaması belediye yönetiminin bu sorunun üstesinden gelmesinden kaçınarak bir kavram kargaşası oluşturmasıdır. Bu fiyatlar Karaelmas’taki Dilaver’deki insanı ezdiği gibi Bahçelievler’deki esnafı da ezmektedir. Kaldı ki meskenlerde belirlenen fiyatlarda bu bağlamda alabildiğine uçuk fiyatlardır. Yani buradaki katı atık vergilendirmesi bir deli dumrul uygulamasıdır.

ERSES: Katı atık bedeli tarifesiyle ilgili bir kampanya başlatarak bir broşür hazırladınız ve hem sosyal medyadan hem de broşür olarak esnaflara dağıtmaya başladınız. Şu an bu kampanyanız ne durumda?

KARAGÜZEL: Sadece bu mesele olarak bunu yapmıyoruz. Zonguldak’ı ilgilendiren her konuda biz komisyonda diğer meclis üyesi arkadaşları uyarmaya çalışıyoruz. Değişmezse mecliste duyuruyoruz. Olmazsa basın kanalıyla anlatmaya çalışıyoruz. Katı atık bedelleri Zonguldak halkını soymaya teşebbüstür. Biz bun a geçit vermeyeceğimizi her zeminde dile getirdik ve dile getirmeye çalışıyoruz. Bunu gerek sosyal medyadan gerekse basın kanalıyla yapıyoruz. Şuan bir broşür bastırdık ve esnaflarımıza dağıtacağız. Biz bunun CHP’li yöneticileri de etkileyeceğine inanıyoruz ve buda olmazsa mahkemeye gideceğiz.

ERSES: Bu kadar çok tepki varken Zonguldak Belediyesi şu an bu kararından dönebilir mi?

KARAGÜZEL: Tabi ki dönebilir. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde inşaat suları 20 TL’idi. Geldiler ve bunu 10 TL yapmak istiyoruz dediler. Mecliste ara verildi ve bizde AKP bütçe komisyonu üyesi olarak destek verdik. 20 TL 10 TL’ye düştü. Geriye dönük işlemeyecek belki ama bundan sonra vatandaşın ezilmesine imkan olmayacaktır. Bu konuda dikkate gelecektir.