Bakan Müezzinoğlu, Turpcu’nun önergesini yanıtladı

 

Milletvekili Turpcu`nun soru önergesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu`ndan yanıt geldi.

Turpcu’nun basın danışmanlığından verilen bilgilere göre CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu`nun, Zonguldak`ta iş arayan kaç kişiye İŞKUR aracılığı ile iş bulunduğuna, Zonguldak`ta istihdamın artırılması için uygulanan aktif işgücü piyasası politikalarına, işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuran ve faydalanan kişi sayısına ilişkin vermiş olduğu soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu`ndan cevap geldi.

Milletvekili Turpcu, önergesinde şu sorulara yer vermişti:

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu’nun 3’üncü maddesi 1'inci fıkrası d bendinde “İşçi isteme ve iş aramanın düzene bağlanmasına ilişkin çalışmalar yapmak, İşgücünün yurt içinde ve yurt dışında uygun oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için uygun işgücü bulunmasına ve yurt dışı hizmet akitlerinin yapılmasına aracılık etmek, istihdamında güçlük çekilen işgücü ile işyerlerinin yasal olarak çalıştırmak zorunda oldukları işgücünün istihdamlarına katkıda bulunmak…” Türkiye İş Kurumu’nun görevleri arasında sayılmaktadır. Bu bağlamda:

  1. Zonguldak ilimizde 2005-2016 yılları arasında ve yıllar itibariyle iş arayan kaç yurttaşımız İŞKUR’a başvurmuş, başvuran kaç vatandaşımıza İŞKUR aracılığı ile iş bulunmuştur?
  2. Zonguldak ilimizde, 2015 yılı ilk altı ay itibariyle sektörler ve branşlardaki işsizlik oranları ne kadardır?
  3. Zonguldak ilimizde istihdam edilebilirliğin artırılması için uygulanan aktif işgücü piyasası politikaları nelerdir? Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi kapsamında açılan kurs sayısı kaçtır? Bu kursları bitiren kaç kişi çalışma olanağı bulmuştur?
  4. Zonguldak ilimizde, 2005-2016 yılları arasında ve yıllar İtibariyle 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu hükümleri çerçevesinde kaç kişi işsizlik sigortasından yararlanmak için başvurmuş, başvuranlardan kaç kişiye ne kadar işsizlik sigortasından ödeme yapılmıştır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sorulara şu cevabı gönderdi:

İŞKUR, işe yerleştirme hizmetleri ile iş arayanları beceri ve yeteneklerine uygun işe yerleştirirken işverenlerin de ihtiyaçlarına uygun işgücünü temin etmesine aracılık etmektedir. Zonguldak ilinde 2005-2016 (Ekim) yılları arasında ve yıllar itibariyle iş başvurusunda bulunan ve işe yerleştirilen kişilere ilişkin veriler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


TUİK tarafından açıklanan Hanehalkı işgücü anketi sonuçlarında sektör ve branş itibariyle işsizlikoranı bulunmamaktadır.

Türkiyeİş Kurumu tarafındanistihdamınkorunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, iş deneyimlerini artırmalarına ve kendi işlerinikurmalarına, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren gruplarınişgücü piyasasına kazandırılmasınayardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenlenmektedir.

Zonguldak ilinde 2016 yılında (Ocak-Ekim) döneminde 1.610 kurs/program açılmış olup, bu kurs ve programlara 3.618 kişi katılmıştır. Bu kurs programlara katılanlarınyaklaşık %65`i istihdam edilmektedir.

2005-2016 (Ekim) yılları arasında Zonguldak ilinde İşsizlik Sigortası Fonuna başvuruda bulunarak İşsizlik Sigortası ödeneğine hak kazanmış olan kişilere ve bu kişilere yapılan ödeme miktarlarına ilişkin bilgiler yıllar itibari ile aşağıdaki tabloda yer almaktadır.