Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde av yasağının bitmesini dört gözle bekleyen balıkçıların çoğunluğu hava muhalefeti nedeniyle denize açılamadı.

Kdz. Ereğli’de bir süredir denize açılıp avlanmak için hazırlık yapan balıkçılar av yasağının bu gün itibarı ile sona ermesi nedeniyle denize açılmayı beklerken, kötü hava şartları kendilerine engel oldu. İlçede az sayıdaki balıkçı gece saat 00.30 sıralarında denize açılıp yakın bölgelerde avlanmaya çıkarken, birçok balıkçı ise teknesi ise hava şartlarının düzelmesini bekledi. Balığın bol olduğu bölgelerde kuvvetli lodos tehlikesi nedeniyle denize açılmayan balıkçılar, hava şartlarının düzelmesi ile birlikte avlanmaya çıkacak.

Baba mesleğini devam ettiren balıkçı Can Aktürk, en büyük endişelerinin balık neslinin azalması olduğunu söyledi. Daha önce yaklaşık 180 çeşit balık olan Karadeniz’de yasak avlanma nedeniyle balık çeşidi sayının azaldığını dile getiren Aktürk “Denizin durumu iyi yada kötü, Cenab-ı Allah bizim rızkımızı buraya koydu. İşi denk gelen, yürüyen, kaza bela olmayan herkese bir ekmek var. Ama bu ekmeği namusluca yemek lazım. Ufak balığı tutmadan, sürdürülebilir bir avcılık ile yapmak lazım. Ben senelerden beri onu yapıyorum, halimden de memnunum. Allah her senede bize veriyor. Kimseye muhtaç değiliz. Deniz doğurur, evlatlarına bakar. Şu anda Karadeniz’de kalan soy olan balıklar var. Önceden 180 çeşit balık var diyorlardı, şimdi 15 çeşit kaldı. 15 çeşidi biz elimizden geldiği kadar bitirmeye çalışıyoruz. Palamut, lüfer, hamsi, mezgit, zargan, çarpan, istavrit var. Biz bunları karnımızı doyurmak için tutmaya çalışıyoruz. Büyüklerimizden, bu işin başında duran profesörlerimizden ricamız, yalvarmamız, yakarmamız gelin bu işin başını tutun. Norveç denen bir ülke dünyaya balık satıyor. Bizlerde Ereğli ve Türkiye civarına balık satabiliyoruz” dedi.

Kdz. Ereğli ve açıklarında şimiek çakıp gök gürlerken zaman zaman yağmurda yağışını sürüyor. Balıkçılar ise av yasağının sona ermesinin ardından hava şartlarının düzelmesini bekliyor.