TPAO, Sakarya Gaz Sahası'ndaki Türkali-1 tespit kuyusunda, ilk rezervuar seviyesinde (R2) gerçekleştirdiği kuyu akış testini başarıyla tamamladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Sakarya Gaz Sahası'ndaki Türkali-1 tespit kuyusunda, ilk rezervuar seviyesinde (R2) gerçekleştirdiği kuyu akış testinin başarıyla tamamladığını duyurdu.
TPAO tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Türkali-1 kuyusunda test edilen ilk rezervuar seviyesinde (R2), 1,15 milyon m3/g (40,4 milyon ft3/g) doğal gaz akışı sağlandı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Batı Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasında, ultra derin denizde yer alan Türkali-1 tespit kuyusunda ilk kuyu akış testini başarıyla gerçekleştirdi. Test edilen seviyede 1,15 milyon m3/g (40,4 milyon ft3/g) doğal gaz akışı sağlandı.
Test kapsamındaki analiz sonuçları ve elde edilen veriler, kuyuda 2,7 milyon m3/g (95 milyon ft3/g) tahmini gaz üretim potansiyeli gösteriyor.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Proje, program ve takvim dahilinde ilerliyor. Son test sonuçları ise sektör ve pazar için çok önemli fırsatlar ortaya koyuyor" dedi.
Kuyu akış testi bir sonraki rezervuar seviyesi ile devam edecek olup, elde edilen veriler sahanın geliştirilmesinde kuyu testinin hemen ardından tamamlanacak ön mühendislik ve tasarım çalışmalarının optimizasyonu için kullanılacak. Filyos'ta kurulacak doğal gaz işleme tesisine ilk doğal gazın 2023 yılında ulaşması hedefleniyor.
Türkali-1 ultra derin deniz tespit kuyusunda, 2.143 metre su derinliğinde, 3.920 metre son derinliğe ulaşıldı. Türkali-1, Sakarya Gaz Sahası'nda Fatih Sondaj Gemisi tarafından açılan ilk tespit kuyusu olma özelliği taşıyor.
Sahadaki kuyu akış testleri, TPAO envanterine 2020 yılında katılan Kanuni Sondaj Gemisi tarafından gerçekleştiriliyor. Akış testi, keşfedilen rezervlerden üretilebilecek doğal gazın akış hızı ve basıncı konusunda veri sağlıyor. Bu verilerden hareketle kuyuların ekonomik üretim potansiyeli hesaplanabiliyor.
TPAO'nun Karadeniz'de, ultra derin denizde gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne dek toplam 540 milyar m3 doğal gaz keşfedildi. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, deniz altında kurulacak doğal gaz üretim sistemi, Filyos kıyısında kurulacak bir işleme tesisi ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarından oluşuyor.