Zonguldak Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Volkan Çayırlı, bilimsel diş hekimliğinin 113. yıl dönümü nedeniyle  Atatürk Anıtı'nda yapılan çelenk koyma töreninde yaptığı konuşmada etkinliğe katılım sağlamayan meslektaşlarına sitem etti.

Diş Hekimi Çayırlı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"5 gün önce Sağlık Bakanımız twitterde 'ilk beyaz önlüklüler' diye bir video paylaştı. İlk beyaz önlüklü hekimimiz, ilk beyaz önlüklü kadın hekimimiz, ilk beyaz önlüklü eczacımız, ilk diplomayı alan hemşiremiz, ilk beyaz önlüklü hemşiremiz vardı ama hiç diş hekimimiz yoktu. Bunun sebebi de sağlık bakanı mı yoksa bizler miyiz (burada az katılım gösterdiğimiz gibi) sayılarımızla bunun takdirini sizlere bırakıyorum. Dişçi mektebi bütçesinin 11 Kasım 1908'de Maarif Nezareti'ne gönderilmesiyle kuruluş sürecinin başladığı bilimsel diş hekimliğinin 113. yılını topum ağız ve diş sağlığı farkındalığının artırılmasını amaçlayan çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Hafta boyunca gerçekleştireceğimiz bu etkinliklerle koruyucu ve önleyici diş hekimliğinin önemini vurgularken kamuoyunu bilgilendirmek ve mesleğimizin saygınlığının bir kez daha altını çizmek istiyoruz.

Bilisel diş hekimliğinin kuruluşunun yıl dönümü olan 22 Kasımlar 1996 yılından itibaren sağlık, milli eğitim ve iç işleri bakanlıklarının oluru ile diş hekimliği günü 22 Kasım'ı içine alan haftada toplum ağız diş sağlığı haftası olarak bütün yurtta kutlanıyor.
 

"SAĞLIKÇILARA YÜREK BURKAN ŞİDDET DEVAM EDİYOR"

Bugün hayatı pahasına görev yapan sağlık çalışanlarına uygulanan ve yürek burkan şiddet maalesef devam ediyor. Biz diş hekimleri ise covid-19 pandemisinin insanığı hangi olumsuzluklara taşıyacağı bilinmezliği içinde bir kutlama daha yapıyoruz. Covid-19 salgınının ilk karşılayıcıları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık çalışanlarıdır. Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrışmaz bir parçası olduğu gerçeği pandemi döneminde bir kez daha net olarak görüldü. Biz diş hekimleri de tüm sağlık çalışanları gibi salgınla en ön safta mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Covid-19'un ülkemizde görülmeye başlamasıyla beraber kamuda çalışan diş hekimleri görev tanımında olmamasına karşın sahada ilk görev alanlardan olmuşlardır.

Biz diş hekimleri de diğer sağlık çalışanları gibi özlük hakları yanında maalesef pandemi döneminin karşımıza çıkardığı yeni sorunlarla yüz yüze kaldık. Evlerimize gidemediğimiz, sevdiklerimize sarılamadığımız, yemek molası vermeden çalıştığımız günleri yaşadık.

Halkın sağlık hakkı kesintiye uğramasın diye pandemi koşullarında muayenehanelerimizi, kliniklerimizi açıp hizmet vermeye çalıştık.

Ancak birikmiş sorunlarımızın üzerine yenileri, eklenmeye devam etti.

-Kamuda hizmet veren diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirilmeleri

-ADSM'lerde hizmet vermeye devam eden diş hekimlerinin artan mesleki hastalıkları ve ekonomik sorunları

-Pandemi nedeniyle diş hekimliği eğitiminde yaşanan sorunlar ve bunların hayata yansımaları

-Diş hekimliğinde kullanılan cihaz ve malzemelerden ithal ürünlerde olan yüksek fiyat artışı  nedeniyle hizmet sunumunun güçleşmesi, buna bağlı serbest çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşullarının olumsuz etkilemesi

Tüm diş hekimleri birliği ve 37 diş hekimleri odası 36 yılık geçmişlerinden gelen birikimle halkın ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ve çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübeleriyle ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşmasında katkı yapmaya hazırdır.

Tüm olumsuzluklara rağmen toplumumuzun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi bireylerin ağzı ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde her türlü bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde pandemi ile savaşta en önde olan tüm meslektaşlarımızın bu önemli günün kutluyor, sağlıklı ve tüm özlük haklarınıza sahip olacağımız gelecek diş hekimliği günlerinde buluşmayı dikiyoruz."