Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar yaptığı açıklamada, Zonguldak Belediyesi’nin görevini yapmadığını öne sürdü. Bahar, servis araçlarının kayıt altına alınmadığını dile getirerek şöyle dedi:

“Market servisleri, terminal servisleri, AVM servisleri bizim esnafımızın taksici, minibüsçü, S plakalı araçlarımızı tamamen etki alanına giren, tamamen onların mağdur olmasına sebep veren bir taşımacılık sistemi var Zonguldak’ta. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin market servisleri, terminal servisleri, AVM servisleri bir kayıt altına alınmıştır, bunlar bu servisleri yapacaklarsa da kuralı, kanunu buna bir çerçeve çizmiş. Market servislerinin kaldırılmasıyla ilgili konuyu biz defalarca belediyenin ilgi alanındadır, belediyenin başkanından bütün yetkililerine kadar defalarca söyledik, sözlü ve yazışmalı olarak konuyu aktardık”

“K2 ZORUNLULUĞU VAR”


Market servislerinin kullanılması için yük taşıdığından dolayı K2 belgelerini almak zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Bahar, “Market servislerinin taşımacılığı yapacak olan arkadaşlarımız yük taşıdıklarından dolayı K2 belgelerini almak zorunluluğu vardır. Bunların güzergah belgesi almak zorunlulukları vardır. Rüsum ödeme zorunlulukları vardır. Diğer illerde bin 500 bilet karşılığı belediye halk otobüslerinin fiyatlarına endeksli olarak rüsumdur, bin bilet karşılığı güzergahtır. Market servislerinde taşımacılık yapacak olan araçlarında hangi market servisine ati olduğu hem ruhsatına işlenmek zorunluluğu vardır” diye konuştu.

“KANUNLARA UYMAK ZORUNLULUĞU VAR”

Kanunlara uymak zorunluluğunu hatırlatan Başkan Osman Bahar, “Avm servisleri ve market servisleri de taşıdıkları yolcuları varış noktasına getirdiklerinde, geriye dönüşlerinde kesinlikle bir yolcu alamaz. Kullandığı güzergâh üzerinden tekrar geri gelemez. Bu servis taşımacılığında kanun bunu gösteriyor. Bugüne kadar geldiğimiz noktada bu konuyla ilgili iki seferde eylem yaptık. Belediye maddi anlamda zor olduğunu beyan ediyor. Gelir kapısı buyurun kardeşim. Eğer bu işi yapacak olan market servisleri ve AVM servisleri varsa bu kural, kanunlara uymak zorunluluğu vardır” dedi.

“BELEDİYELERİN TRAFİK ZABITASI VAR”

Belediyelerin trafik zabıtası olduğunu ve tüm Türkiye’de trafik ekibi sistemi olduğunu hatırlatan Başkan Osman Köksal Bahar, şöyle devam etti:

“Defalarca söyledik bunların denetimi diğer illerde belediyelerin trafik zabıtası vardır, Türkiye’de tüm belediyelerde trafik ekibi sistemi vardır. Bağlama yetkisine kadar bu gider. Eksik evrakla araçları bağlarlar. S plakalı araçlarımızın sıkıntıya sokan Zonguldak’ta yurtların çoğalmasıyla beraber bu öğrencileri taşıyan araçlar var. S plakalı araçlara dönüp bakıyorsunuz Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu arabaların olmazsa olmaz kural ve kaideleri var. Bunlardan bunları sorgulamak, istemek hem trafik ekibinin hem belediyenin hem de belediye zabıtasının asli görevlerindendir. Bunlara bunları sorarken bu yurt öğrencilerini taşıyan servis araçları hiçbir kural ve belgesi olmaksızın bunlara kim neden müsaade ediyor. Sadece yine bizim baskılarımızla beraber zannedersen 5-10 tane araçtan sadece rüsum adı altında bir kaide alınmış. Böyle bir şey olmaz. Taşımacılık yaparken Allah göstermesin olmaz ya olabilir, o yolcuları taşıyan araçlar kaza yaparsa sorumluluğu kimin, kim ödeyecek bunu. Bunu yapmak isteyenler insanlar kayıt altına alsınlar, işlemlerini yapsınlar buyursunlar bu işi yapsınlar.”

“ZONGULDAK BAŞIBOŞLUKTAN KURTULSUN”

Herkesin işinin gereğini yapmasını isteyen Başkan Osman Bahar, “Buradan sizlerin aracılığıyla bir kez daha sesleniyorum. Artık lütfen bu Zonguldak ili de başıboşluktan bir kurtulsun. Herkes işinin gereğini yapsın. Herkes kendi işini bir başkasına yönlendirmesin. Herkes yetki ve kanun çerçevesinde kendi ile ilgili konuları yerine getirsin” diye konuştu.

“BAŞKAN İLE GÖRÜŞÜLDÜ, GÜNDEME ALINMADI”

Özel halk otobüslerinin bazı mahallelerden çekildiğini hatırlatan Bahar, gerekçe olarak da mahallelerdeki bozuk yolları gösterdi. Seçim öncesi verilen sözün tutulmadığını da hatırlatan Köksal Bahar açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Halk otobüslerinin bazı mahallelerden çekilmesi gerçekten Zonguldak’ta yollarımızın ne kadar bozuk olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna istinaden belki servislerini almış olabilir onu bilemiyorum. Belediyeyle onun arasında sorun. Ama biz belediye başkanımızla bir görüşme yaptık. Bundan iki ay öncesi. Seçimden sonra bize şöyle bir söz verildi. Bizim esnafımız yedi seneden beri zam uygulamıyoruz nedenini firma sahibi arkadaşımızın zam alamamasından dolayı ya da kendisine zam verilememesinden dolayı fiyatları aşağıya çekiyor. Esnaf ya da o firma sahibi para kazanamazsa borcunu nasıl ödeyecek, araçlarına nasıl bakım yaptıracak, yaptıramıyor. Borcu var borcunu ödeyemiyor, nasıl ödeyecek para kazanamıyor. Ben yine söyledim ve yine söylüyorum bugün firma sahibi arkadaşımızın para kazanamadığından dolayı araçları bakımsız. Bu araçlar bakımsızlıktan yarın kaza yaparsa bunun vebalini ödeyecek olan kim. Biz belediyenin esnafıyız hem de onun seçmeniyiz. Bizleri de kollayıp kollamakla mükelleftir. Yedi senedir bizim esnafa zam yapamıyoruz. Sebebi karşımızda bir rekabetçi firma var. Bunun yüzünden. Türkiye’de şu Zonguldak’taki taşımacılık kadar nerede var. Duraklarda arabaları yarı yarıya böldüler. Durak sayısına göre yarı yarıya çalışılıyor. Böyle bir taşımacılık, böyle bir ticari sistem nerede var. Gelin dedik bu işi bir çözüm noktasına kavuşturalım ve hala kavuşturulmadı. Seçimden sonra bize söz verildi, meclis toplantısında zam verilecekti, verilmedi. Başkan ile görüşüldü bize söz verildi ama yine gündeme alınmadı. Halen daha Zonguldak’ta bir firma sahibi var taşımacılık yapıyor, bu kadar dolmuş esnafı var şehir içerisinde 360 tane yok sayılıyor. Bizde çıkalım araçlarımızı Gazipaşa Caddesine çekip yolları kapatalım mı? Biz o araçlarla yolları kapatmaya kalkarsak önce halk otobüslerinin önünü kapatırız.”

Başkan Bahar, “Bu Zonguldak’ta ki vatandaşa yazık değil mi. Biz sessiz duruyoruz. Ama bizi yetkililer buna mecbur bırakıyorlar. Oradaki sıkıntıları da az çok görüyoruz. Kendi aralarında sıkıntıları lütfen çözsünler. Esnafı bu kadar perişan etmenin bir anlamı yok. Biz öyle bir eylem yaparsak onu 1-2 saatliğine de yapmayacağız artık. Bu işi bir an önce çözmeleri gerekiyorlar. Eğer çözmezler ise biz eylem yaparız. Yetkililer bir an önce bunu düşünmeliler. Söylemlerimizin kaideye alınmadığını düşünüyoruz. Bir anda biz söylemi eyleme geçiririz. Bunu daha önce den de yaptık yine yaparız” dedi.