CHP Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, otoparkı sordu:

“Belediyeden tık yok”

CHP Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, yazılı bir açıklama yayınlayarak 25 bin 935 kayıtlı aracı bulunduğu Zonguldak Belediyesi sınırları içerisinde otoparkın en büyük sorunların başında geldiğini belirterek,  belediyenin hala 2006’da alınan meclis kararını uyguladığını söyledi.

Bu gidişi durdurmak amacıyla, 01 Ekim 2015 tarihinde, binaları kullananların ihtiyacı otopark sayısının günün şartlarına göre yeniden belirlenmesi için verdiği önergenin mecliste kabul edilmesine rağmen ilgili dairesinden bugün yapılacak meclis toplantısının gündemine almadığına dikkat çeken Demirtaş, “İş bilen, disiplinli çalışan, çözüm üreten belediyelerde bu kadar zaman kaybına izin verilmez. Böylesine önemli bir konu neden gündeme alınmaz, güncelleştirme kimlerin işine gelmez, kimler engel olur, işin içinde başka işler mi var anlayamıyorum. Neden belediyeden tık yok?” dedi.

Demirtaş, Akdemir’i sert bir dille eleştirdiği açıklama şu ifadelere yer verdi:

“Emniyet Müdürlüğünün çok detaylı çalışmaları sonucunda hazırladığı, yerinde tespitlerini ve önerilerini içeren kitap belediyeye verilmiş olmasına rağmen, hatta meclis üyeleri de tespit ve önerilerini bizzat başkana iletmelerine rağmen, belediyenin maalesef planlı-programlı,köklü ve kalıcı uygulamaları yok.

Belediye kent içi trafiği; “saldım çayıra, Mevla kayıra” misali, kaderine bırakılmış durumda. Mahallelerin ihtiyiacı otoparkları bir kenara bırakırsak, sadece Zonguldakdaki, iş yerlerinin, resmi kurumların, ticarethanelerin,v.s.nin bulunduğu, kent merkezi dediğimiz alanda, şu anda  25.935 x 0.14 = 3.630 araçlık otopark gerekiyor. Çevre beldeler, ilçeler ve illerde kayıtlı olup da, çeşitli işleri için il merkezine gelenleri de dahil ederseniz, sayının çok daha arttığını, 4.000 in üzerinde otoparka ihtiyaç olduğunu göreceksiniz.  Ancak şu anda, yollardaki parklar da dahil, belediyenin ve özel sektörün işlettiği otoparklar 1700 araç kapasite civarında.

Kent merkezindeki trafik sorununun nereden kaynaklandığını, belediyenin ne yapması gerektiğini bilimsel olarak rakamlar çok açık anlatıyor.

Belediye; kentteki trafik sorununun esas kaynağının otoparksızlık olduğunu, ya hala anlayamıyor, ya da, dikkatlerden kaçırıp geçiştirmeye çalışıyor. Otopark sorunu çözülmeden, trafik sorununu asla çözülemez.

Otopark yönetmeliği, binaları kullananların ihtiyacı olan otoparkların; binanın parselinde veya binada yapılmasını, yapılamayacakların ise bedelinin alınarak otoparkının belediyece yapılması hükmünü getirmiş.

Ancak belediye; inşaat yapanlara, yapmaları gereken otoparklarını yaptırmadığı gibi, otopark paralarını aldığı halde, yasalara uymuyor, otoparkları yapmıyor. Keyfi uygulamalar; trafik sorununu daha da büyütüyor. Yaşayanları da, yarınlarda yaşayacakları da felakete sürüklüyor.

 

Zonguldak’ın en önemli sorununa çözüm aranmasının geciktirilmesi veya geçiştirilmeye çalışılması; Zonguldak’a ve Zonguldak halkına yapılacak en büyük kötülüktür. O nedenle; binaların otopark ihtiyacı sayısı güncellemesinin, keyfi olarak geciktirilmemesi,  01 Mart Salı günü yapılacak meclis toplantısı gündemine alınması gerekiyor. Zonguldaklılara; “Kentin sakini değil, sahibi olalım” diyorum.