Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde Zonguldak Kömür Jeoparkı ve Unesco Süreci ile ilgili etkinlik gerçekleşti.

Etkinliğe Vali Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Rektör Yardımcımız Şenol Hakan Kutoğlu, İl Protokolünden çok sayıda isim, birçok akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Jeopark Müdürü Gülsüm Yılmaz’ın konuşmasıyla devam etti. Yılmaz konuşmasında, iklim değişliği nedeniyle açlık, susuzluk ve göç olaylarının yaşandığını belirterek, bu durumun dünya nüfusunu etkilediğini ifade etti.

‘Türkiye’nin Biyoçeşitliliği’ başlıklı sunumu gerçekleştiren BEÜ Biyoloji bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Sözen, sunumunda ülkemizin biyoçeşitlilik açısından sıcak noktaları aynı anda kapsayan tek ülke olduğunu bildirerek, bu çeşitliliği anlayabilmek ve yorumlayabilmek için jeolojik süreçler hakkında bilgilenmenin zaruri olduğunu ifade etti. Sözen ayrıca ülkemizde 170 memeli türden 61’inin Zonguldak’ta olduğunu, 497 kuş türünden 312’sinin yine ilimizde olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Sözen sunumunda endemik canlı türlerinden çeşitli örnekleri, görseller ve videolarla paylaşarak, aynı zamanda nesli tehlike altında olan canlılar için bu sunumun bir nevi farkındalık eğitimi olduğunu belirtti.

Diğer bir sunum ise Dr. Bülent Gözcelioğlu tarafından ‘Su Altı Dünyasına Yolculuk’ başlığıyla yapıldı. Dr. Gözcelioğlu sunumunda, Karadeniz’de yer alan su altı flora ve faunasından detaylıca bahsetti. Türkiye denizlerinin çok zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu dile getiren Dr. Gözcelioğlu “Karadeniz az tuzlu soğuk sulara sahipken, Akdeniz çok tuzlu sıcak sulara sahip” dedi ve Zonguldak denizlerinde yaşam bulan canlıları görseller eşliğinde anlattı.

Etkinlik, soru ve cevaplar kısmı ardından Vali Yardımcısı Yılıdırim Uçar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Hakan Kutoğlu tarafından konuşmacılara verilen belge ile sona erdi.