Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, obeziteye yönelik etkili yaklaşımların ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla küresel çapta faaliyet gösteren OPEN’ın (ObesityPolicyEngagement Network) tanıtım toplantısına katıldı.

Avrupa Obezite Derneği tarafından 2013'te kurulan OPEN'ın ağına katılan Amerika, Avrupa, Avustralya ve Körfez Bölgesi'ndeki ülkelerin ardından Türkiye de 12'nci ülke olarak yer aldı.

Ankara’da gerçekleşen ve 100'e yakın konuğun hazır bulunduğu toplantı, obezitenin nedenleri, obeziteden korunma yöntemleri ve etkili tedavi metodları gibi konularda tartışma zemini oluşturarak, obeziteye yönelik ulusal çapta yürütülen çalışmalara bütünsel bir yaklaşımla katkı sağlamayı amaçlıyor.

Toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), EASO ve Obezite ile Yaşayan İnsanlar İçin Avrupa Koalisyonu (ECPO) gibi uluslararası kurumlardan temsilciler ve Türkiye'den birçok akademisyen konuşmacı olarak yer aldı.

Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu konuyla ilgili hem dünyada hem Türkiye'de obezite rakamlarının çok yüksek olduğunu, obezite ile mücadelede ülkelerin politika oluşturup hayata geçirmeye çalıştıklarını, Avrupa Obezite Araştırma Derneği (EASO) tarafından hayata geçirilen OPEN projesine ise Türkiye’nin Türkiye Obezite ve Araştırma Derneği (TOAD) öncülüğünde kabul edildiğini ifade etti.

Bunun akabinde OPEN-EU projesine OPEN-TÜRKİYE komisyon üyeleri oluşturularak bir dizi toplantı sonrası projenin ülkemizde başladığını, projenin tanıtım toplantısı ile ülkemizdeki kamu ve sağlık otoritelerine, sivil toplum örgütlerine, basın temsilcilerine tanıtım yapıldığını belirtti.

Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, üyesi olduğu Avrupa Obezite Araştırmaları Derneği (EASO) ve Türkiye Obezite Araştırmaları Derneği tarafından bir Avrupa Obezite Merkezi olarak akredite edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Bayraktaroğlu, bu çerçevede gerçekleştirilen projelere katılım sağladıklarını dile getirdi. Ayrıca Bayraktaroğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde obeziteye yönelik toplumsal mücadele projeleri üretildiğini, sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler yapıldığını, ulusal ve uluslararası araştırmalara katılım sağlandığını, obezite hastalığının tanısının ve tedavisinin uygulandığını, eşlik eden tip 2 diabetesmellitus, hipertansiyon, lipid bozuklukları gibi hastalıkların tedavilerinin ve takiplerinin başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Burada gerçekleştirilen faaliyetler sayesinde ulusal ve uluslararası obezite ile mücadele eylem planlarına davet edildiklerini ve görevler aldıklarını ifade eden Merkez Müdürü Bayraktaroğlu, merkez faaliyetlerinin başarıyla yürütülmesinde destek olan başta Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Can’a, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Başhekim Doç. Dr. Özcan Pişkin’e, Merkez akademik ve idari personeli ile emeği geçen herkese teşekkür etti.