Okul müdürü atamalarında, mahkeme, 3 kez usulsüzlük tespit etti. Karar Ankara, İzmir başta olmak üzere pek çok ilde uyuldu. Ancak Zonguldak’ta tık yok....

Bir yerden emir mi geliyor?

 

Zonguldak Merkez İlçe ile Çaycuma ve Gökçebey’de75’in altında puan verilerek görev süreleri uzatılmayan Eğitim-Sen üyesi okul müdürleri, Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açtıkları davaları 3. kez kazanmasına karşın göreve başlatılmadı.  Ankara, İzmir ve birçok ilde aynı durumda olan müdürlerin ataması yapılırken, Zonguldak Milli Eğitimin Müdürlüğünün mahkeme kararına uymaması “Zonguldak özerk bölge mi?” sorusunu akıllara getirdi. 21 Ağustos 2014’te çoğunluğu Eğitim Sen üyesi okul müdürünün görevi, il ve ilçe milli eğitim müdürleriyle şube müdürlerinin verdiği düşük puanlarla sona erdirildi. Zonguldak İdare Mahkemesi dava konusu olan işlemi “Değerlendirme işleminin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve objektiflikten uzak, soyut ve dayanaksız olduğu”gerekçesiyle iptal etti. Bunun üzerine yeniden değerlendirme yapan Milli Eğitim Müdürlüğü, aynı kişileretekrar düşük puan verdi. Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açılan ikinci dava da okul müdürleri lehine sonuçlandı.

 

İSMET AKYOL: “MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ İŞLİYOR

Eğitim Sen üyeleri,bu kez, yönetmeliğin değiştiği gerekçesiyle mülakata çağrıldı. Buna itiraz eden okul müdürleri ilk değerlendirmenin yapıldığı tarihteki hukuki mevzuata göreişlem yapılmasını istedi. Bu talep Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından reddedildi. Mahkeme, açılan üçüncü davada, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sonradan yürürlüğe giren yönetmeliğe göre işlem yapmasını “hukuksuz”buldu. Ancak alınan bu mahkeme kararı da uygulamaya konmadı. Konuyu Halkın Sesi’ne değerlendiren Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, yargı kararının uygulanmamasının suç olduğunu belirtti.  Akyol, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün derhal bu hukuksuzluğa son vermesi gerektiğini ifade ederek, “Mahkemeninverdiği iptal kararları uygulanarak, görev süreleri uzatılmayan okul müdürlerimiz ilk değerlendirmenin yapıldığı tarihteki hukuki mevzuata göre, 21 Ağustos 2014 tarihinde görev yaptıkları okullara müdür olarak atanmalıdır” dedi. Akyol, okul müdürleri davasında diğer illerde uygulanan yargı kararlarının Zonguldak’ta uygulanmamasını TBMM’ye ve Milli Eğitim Bakanlığına taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

 

BAKAN YILMAZ: “ALINAN TÜM MAHKEME KARARLARI UYGULANACAK”

Zonguldak İdare Mahkemesi son kararında,  atamaları yeni yapılan ilçe milli eğitim müdürleriyle şube müdürlerinin makul bir süre birlikte çalışmadığı okul müdürlerine puan vermesinin yanlış olduğunun altını çizdi.  Mahkeme kararında, ayrıca, sonradan yürürlüğe giren Yönetmelik uyarınca davacının mülakata davet edilmesininuygulanması mümkün olmayan bir işlem olduğu da açıklıkla vurgulandı. Öte yandan,  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ulusal basına verdiği demeçte, Uşak'ta görevlerinden alınan okul müdürlerinin mahkeme kararlarıyla görevlerine döndüğünü hatırlattı. Yılmaz, "Bizim olduğumuz dönemde mahkeme kararının gereği aynen yerine getirilir. Gerek bürokrasinin, gerekse bu görevi yapan siyasilerin mahkeme kararını yerine getirmemesi hukuk ihlalidir. Ehil, ehliyetli, liyakatli olan herkes müdürlük yapabilir. Hukuk devletinin gereği mahkeme kararlarına uymaktır" diye konuştu. Bakanın bu açıklamasına karşın Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünde tam tersi uygulama yapılması, “Paralel devlet yapılanması Zonguldak’ta görevine devam mı ediyor?” sorularını gündeme taşıdı.(Meryem Demir)