CHP Zonguldak milletvekili Ünal DEMİRTAŞ 1974 yılından bu yana bitirilemeyen ve geçtiğimiz hafta açılmadan çöken Zonguldak’ın İstanbul’a bağlantısını sağlayan yol için önerge verdi
 
 
CHP Zonguldak milletvekili Ünal DEMİRTAŞ 1974 yılından bu yana bitirilemeyen ve geçtiğimiz hafta açılmadan çöken Zonguldak’ın İstanbul’a bağlantısını sağlayan Zonguldak Merkez ile Ereğli arasındaki yolun  maliyetini ve durumu ile ilgili Ulaştırma Bakanı Ahmet ARSLAN’ın cevaplaması istemiyle ilgili  soru önergesi  vererek, TBMM gündemine taşıdı.
CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş 1974 yılında programa alınan Zonguldak merkez ile Ereğli arasında bölünmüş karayolu yapımının 15 yılda bitirilmemesini, eleştirdi. Demirtaş AKP iktidarının Zonguldak’a üvey evlat muamelesi yaptığını vurgulayarak, 5 yılda bitirilebilecek olan Zonguldak-Ankara, Zonguldak-Filyos, Zonguldak-Ereğli, Ereğli-Devrek yolları ile belde ve köy yollarının yapımının 15 yılda bir türlü tamamlanmadığını, belirtti. 
NE KADAR HARCANDI
Zonguldak’ın yollarının yapımının, aradan geçen 15 yılda “yılan hikayesine” döndüğünü,  “hiç bitmeyen aşklara” konu olduğunu belirten Demirtaş, yolların bitirilmemesi ile AKP iktidarının Zonguldak’a hiçbir önem ve değer vermediğinin bir kez daha ortaya çıktığını, yolların yapılmamasının Zonguldak ekonomisine büyük darbe vurduğunu ve Zonguldak ekonomisinin iflas etme sebeplerinden birisinin olduğunu, ifade etti. 
Geçen hafta yolun  Bayat Köyü mevkisindeki yaklaşık 50 metrelik bölümünde 1 metre derinliğinde çökme meydana geldiğini, 2002 yılından bu yana yolun yapımı için ihale ile iş alan bir çok müteahhidin zengin olduğunu,  yolun 15 yılda hala  bitirilmemesinin ve daha açılmadan çökme gerekçesinin vatandaşlar  tarafından   merak edildiğini belirterek, 15 yılda Zonguldak Ereğli yoluna ne kadar harcama yapıldığını, son ihaleyi hangi şirketin aldığını, kaç liraya aldığını ve 2017 yılında yolun yapımı için ne kadar ödenek ayrıldığını, sordu.

AÇIK VE ŞEFFAF
Yine bölge için çok önemli olan Ereğli-Devrek yolu ile ilgili konulara da değinen CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yapımı 2004 yılından bu yana tamamlanamayan bu yolla ilgili de, geçtiğimiz yıl Ekim ayında  0-22 km.leri arasındaki bölümün ihalesinin yapıldığının basına yansıdığını, bu ihalenin hangi şirkete ihale edildiğini, ihale bedelini ve 2017 yılında ne kadar ödenek ayrıldığını sorarak, demokrasinin ve hukukun işlediği ülkelerde, vergi mükellefi olan vatandaşların ödediği vergiler ile yapılan kamu hizmetlerinin süresinde yapılmamasının sebeplerini sorgulamalarının, kamu hizmetlerinin açık ve şeffaf yapılmasını talep etmelerinin ve yapılan harcamaların bedellerini öğrenmelerinin en doğal hakları olduğunu, belirtti. 
CHP’li Demirtaş’ın Zonguldak’ın yolları ile ilgili sorduğu sorular şunlar;
CHP’li Milletvekili Demirtaş bu gerekçelerle,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından cevaplandırılmak üzere şu soruları sordu: 
1. Zonguldak- Ereğli bölünmüş yolu kaç kilometredir? 
2. Zonguldak- Ereğli bölünmüş karayolu, hangi aşamadadır ve bugüne kadar yolun ne kadarı bitirilmiştir?
3. Zonguldak- Ereğli karayolunun ihalesini alan müteahhitlere 1974 yılından 2002 yılına kadar toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır?
4. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun yapımı ihaleleri 03.11.2002 tarihinden itibaren, hangi tarihlerde yapılmış, bölümler halinde yapılan ihaleleri hangi şirketler kazanmıştır ve bu şirketlerin isimleri nelerdir? Bu ihalelerin, ihale bedelleri nedir?
5. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun tamamlanması için, 03.11.2002 tarihinden itibaren, ihalenin yapıldığı tarihten itibaren bugüne kadar, ihaleyi kazanan şirketlere ayrı ayrı ne kadar ödenmiştir? Bu yol için 03.11.2002 tarihinden itibaren, bu güne kadar toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? 
6. Zonguldak- Ereğli bölünmüş yolunun yapımı için en son ne zaman ihale yapılmıştır? Bu ihalenin keşif bedeli ne kadardır? En son yapılan bu ihaleye kaç şirket katılmıştır? İhaleye katılan bu şirketlerin isimleri nelerdir? Bu ihaleye katılan şirketler, ihale için ayrı ayrı ne kadar teklif vermişlerdir? 
7. Zonguldak- Ereğli bölünmüş yolunun yapımı için en son yapılan ihaleyi hangi şirket kazanmıştır? Bu ihaleye kazanan şirket ne kadar bedel ile ihaleyi kazanmıştır?
8. Zonguldak- Ereğli bölünmüş yolunun yapımı için en son ihaleyi kazanan şirkete, bu güne kadar toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır?
9. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun tamamlanması için, Bakanlığınızın ayırdığı ödenek 2017 yılı için ne kadardır?
10. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun hangi tarihte bitirilmesi öngörülmektedir?
11. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun 15 yıldır bitirilememesinin gerekçesi nedir? 
12. Zonguldak-Ereğli bölünmüş karayolunun yapımı esnasında, çökme ve heyelan gibi felaketlerin meydana gelmemesi için, ne gibi önlemler alınmaktadır?
13. Ereğli-Devrek yolunun yapımı için 14.08.2015 tarihli 82.297.723,00-tl.bedel ile ihaleyi kazanan AGA Enerji Nak. Mak. Mad. İnş. San. Ve Tic. A.Ş.ye 14.08.2015 tarihinden bu güne kadar ne kadar ödeme yapılmıştır? 
14. Ereğli-Devrek karayolunun yapımı ile ilgili 2016 yılı ekim ayında basına yansıyan bilgilere göre  “Devrek-Ereğli 0 ile 22 km.ler arasının büyük heyelan dahil147.558.011,50 TL’ye ihale edildiği” bilgisi doğru mudur? Eğer bu bilgi doğru ise bu ihale ne zaman  yapılmıştır? Bu ihalenin keşif bedeli ne kadardır? En son yapılan bu ihaleye kaç şirket katılmıştır? İhaleye katılan bu şirketlerin isimleri nelerdir? Bu ihaleye katılan bu şirketler ihale için ayrı ayrı ne kadar teklif vermişlerdir? 
15. Ereğli-Devrek yolunun 0-22 km.lik bölümünün yapımı için en son yapılan ihaleyi hangi şirket kazanmıştır? Bu ihaleye kazanan şirket ne kadar bedel ile ihaleyi kazanmıştır?
16. Ereğli-Devrek yolunun yapımı için en son ihaleyi kazanan bu şirkete bu güne kadar toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır?
17. Ereğli-Devrek karayolunun tamamlanması için, Bakanlığınızın ayırdığı toplam ödenek 2017 yılı için ne kadardır? Bu ödenek hangi güzergah bölümlerine ne kadar miktar paylaştırılacaktır?