Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Şeker Kanyonu’na yapılması düşünülen HES Projesine izin veren yetkililere “Bedeli ne olursa olsun Şeker Kanyonu’na HES yapılmasına izin vermeyeceğiz. Tüm yetkililere sesleniyoruz bu akıldışı projeyi derhal durdurun” diye seslendi.

 

Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk Yenice Şeker Kanyonu’nda geliştirilen HES projesine sert tepki gösterdi. Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, “Uzun zamandır gündemde olan, ancak tepkiler nedeniyle bir müddet buzdolabında bekletilen Şeker Kanyonu HES Projesi şu günlerde yeniden hortlatıldı. Bir doğa cenneti olan Yenice Şeker Kanyonu’nda yapımı düşünülen HES için tüm kamu kurumlarının gerekli izni verdiği ve Karabük İl Genel Meclisinde yapılan oylamada da bu doğrultuda karar alındığı haberleri gazetelere yansıdı. Şunu kimse unutmasın, Şeker Kanyonu bölgemizin, cennet köşelerinden biridir. 12 km uzunluğundaki kanyonun yüksek doğal duvarları nedeniyle bazı yerlerine ulaşımın sağlanamaması, el değmemiş biçimde kalmasını sağlamıştır. Alanın büyük bir kısmı kanyonun içinden geçen derenin etkisiyle yıl boyu nemlidir. Yaprak döken ağaçlar nedeniyle de kalın bir döküntüye sahiptir. Bu nedenlerle eşsiz bir ekosisteme sahiptir” dedi.

 

BÜYÜK JEOLOJİK ÖNEME SAHİP BİR ALANDIR

Bölgenin jeolojisiyle ilgili olarak da bilgi veren Öztürk, “Şeker Kanyonu ayrıca büyük jeolojik öneme sahip bir alandır. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, kanyonun jeolojik zamanlar içerisinde meydana gelen hareketler nedeniyle, engebeli bir topografya ve dar alanda çok büyük yükseltiler oluşmuştur. Daha önceki devirlerde derin denizel ortam altında kalan bölge, aşamalı olarak derinleşip sığlaşmıştır. Bu denizel ortamdaki çökelme belli bir devre kadar devam etmiş, süreç içinde tamamen kara haline dönüşmüş ve dış olayların etkisi ile bugünkü görünümünü kazanmıştır” dedi.

 

TROPİK BÖLGELER DIŞINDA DÜNYANIN ENDER COĞRAFYALARINDAN BİRİ

Proje sahasının içinde kaldığı Yenice ormanlarıyla ilgili de bilgiler veren Öztürk, “Yenice ormanları tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan anıtsal ağaçları, derin vadileri, yükseklikleri 1400 metreyi geçen dağları, kanyonları, akarsuları, şelaleleri, yaban hayatı ve değişik bitki çeşitliliği ile çok önemlidir. Bitki örtüsü açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle meşe türlerinin oluşturduğu ormanlar yaşlı kayın, gürgen, porsuk ağaçları ve çınar grupları bölgeye ayrıcalık kazandırmıştır. Yenice el değmemiş iğne ve geniş yapraklı karışık ormanları ile biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengindir” dedi.

 



EN DEĞERLİ VE EN ACİL OLARAK KORUNMASI GEREKEN 100 ORMAN ARASINDA

Öztürk açıklamasını, “Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 1999 yılında, Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve en acil olarak korunması gereken 100 ormanı arasında Yenice ormanlarını da saymıştır. Ormanlarda çok çeşitli hayvan doğal ortamlarında yaşama imkânı bulmaktadır. El değmemiş alan içinde rastlanan hayvanlar arasında geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, tilki, yaban kedisi, vaşak, porsuk, kurt, çakal, su samuru, tavşan, sincap, çulluk, tahtalı güvercin, guguk kuşu, puhu kuşu, alakarga, kuzgun, dağ horozu, kirpi, küçük atmaca, gri doğan ile birçok kuş ve böcek türü bulunmaktadır. Bu zengin faunası nedneiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, 2007 yılında, 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ olarak belirlemiştir” şeklinde ifadelerle sürdürdü.

 

DOĞAYA KARŞI İŞLENMİŞ AÇIK BİR SUÇTUR

Bir başka dünya cenneti Amasra’ya da termik santral yapılmaya kalktığını anımsatan Öztürk açıklamasını, “Böyle bir ekolojik yapıya sahip bir doğal mirasa HES yapmaya kalmak doğaya karşı işlenmiş açık bir suçtur. Kâr ille de kâr açgözlülüğüyle adeta bir çete gibi faaliyet yürüten bir lobi, ülkemizin tüm değerlerini acımasızca yok etmeye çalışmaktadır. UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine alınması gündemde olan Amasra’ya termik santral yapmaya kalkacak kadar gözü dönen bu lobi, ülkeye düşman gibi davranmaktadır. Yenice halkı, kanyona, değil HES yapılması çivi çakılmasını bile istememektedir. Halkın bu açık iradesine karşın projede ısrar etmek, halka da ihanettir. Zonguldak ve çevresinde faaliyetlerini sürdüren ekolojistler olarak açıklıkla ifade ediyoruz ki, bedeli ne olursa olsun Şeker Kanyonu’na HES yapılmasına izin vermeyeceğiz. Tüm yetkililere sesleniyoruz bu akıldışı projeyi derhal durdurun” diyerek tamamladı.