Milletvekillerinin kamu görevlisi sayıldıkları için görevinden istifa etmeden aday olamayacağını söyleyen Zonguldaklı yazar Hasan Başar’dan büyük iddia:

 

Bu meclis usulsüz!

 

Kendini kamu görevlisi ve halkın savcısı olarak tanımlayan Zonguldaklı Yazar Hasan Başar,”Seçimlerden önce istifa etmeden aday olup seçilen tüm milletvekillerinin usulsüz aday başvurusunda bulunmuş olmaları sebebiyle milletvekillikleri geçersiz olup bu kişilerin onay verdikleri kanunlar ve yaptıkları tüm hukuki işlemler geçersizdir” dedi. Konuyla ilgili olarak Halkın Sesi’ne açıklamalarda bulunan Başar, ”2005 yılında değişen Türk Ceza Kanununun Tanımlar bölümünün 6. maddesiyle, eski kanundaki memur tanımı kaldırılmıştır. Yeni yasada artık memurdan değil kamu görevlisinden bahsedilmektedir. Buna göre Kamusal faaliyetin yürütülmesine, atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi kamu görevlisidir. Türk Ceza Kanununun 125. Maddesinde, kamu görevlisine, kamu görevinden dolayı hakaret suçu ifade edilmiştir. Başbakana, bakanlara ve milletvekillerine karşı vatandaşların hakaret nitelikli eylem veya ifadelerinden dolayı açılmış onlarca dava mevcuttur. Bu durumda milletvekilleri kanunen kamu görevlisi sayılmaktır” şeklinde değerlendirme yaptı.

 

AYRILMA İSTEĞİNDE BULUNMADIKÇA ADAYLIKLARINI KOYAMAZLAR

Yasanın değiştiğini anımsatan Başar, ”13 Haziran 1983 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Kamu Görevlileri, Siyasi Parti Yöneticileri Ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mensuplarının Adaylığı Milletvekili Seçim Kanunu'nun  18. maddesinde, hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasî partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler demektedir” dedi.

 

MİLLETVEKİLLİKLERİ İPTAL EDİLMELİ

Başar açıklamasını, ”Bu durumda aşağıdaki kanun maddesi kapsamında milletvekilleri; yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, tanımı kapsamına girdiklerinden bu tanım kapsamı ve ilgili TCK 125. madde hükmündeki kamu görevlisi tanımı kapsamı ile Milletvekilleri Seçim Kanunu'nun 18. maddesi gereğince seçim ilanından sonraki bir hafta içinde görevlerinden istifası gerekmektedir. 2005 yılından sonra yapılmış olan 2007-2011-2015 tarihlerindeki milletvekili seçimlerden önce istifa etmeden aday olup seçilen tüm milletvekillerinde usulsüz aday başvurusunda bulunmuş olmaları sebebiyle milletvekillikleri geçersiz olup bu kişilerin onay verdikleri kanunlar ve yaptıkları tüm hukuki işlemler geçersizdir. 2007-2011-2015 seçimleri öncesine milletvekili iken seçimlerden önce istifa etmeden aday oldukları için seçildikten sonra almış oldukları tüm maaş, yolluk vd. maddi özlük haklarını yasal faizleriyle beraber devlete geri ödemek zorundadırlar. Konuyla ilgili tüm duyarlı vatandaşların şablon dilekçelere bu makaleyi ekleyip bu seçimlerde usulsüz şekilde aday olup seçilen tüm milletvekillerinin tespit edilmesi ve adaylıkları ile beraber milletvekilliklerinin iptali için TBMM'ye ve YSK'ye ayrı ayrı başvuruda bulunmaları gerekmektedir”” diyerek tamamladı.