Çaycuma’nın en prestijli projelerinden biri olan ahşap caminin karkas montajı devam ediyor. Çaycuma Belediyesinin önderlik ettiği ve uzun zamandır üzerinde çalışılan tamamlandığında cami mimarisine farklı bir boyut katacak ahşap cami, Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel ahşap yapı kültürünü de yaşatacak.

 

Çaycuma Belediyesinin uzun zamandır üzerinde çalıştığı ahşap cami projesi adım adım ilerliyor. Belediye, Filyos Çayı kenarında yaptığı düzenlemeler sırasında, kamuya, her biri 10 bin metrekare olan, toplam 30 bin metrekare büyüklüğünde 3 adet imar arsası kazandırdı. 45 metre genişliğindeki Yalı Bulvarı’na cepheli arsalardan bir tanesi, içinde caminin de yer aldığı bir yerleşke projesine tahsis edildi. Uzun zamandır devam eden çok yönlü çalışmalar ve araştırmalar sonucunda uygulama aşamasına gelindi. Betonarme temelin belediye gözetimi ve katkısıyla hayırsever bir inşaat firması tarafından tamamlanmasının ardından üst yapının montajına başlandı.

 

İTHAL LADİNDEN ÖZEL OLARAK İMAL EDİLEN LAMİNE AHŞAP MALZEMEDEN YAPILIYOR

Geçtiğimiz günlerde başlayan taşıyıcı ahşap iskelet montajı planlandığı şekilde devam ediyor. Taşıyıcı iskeletin tamamı, ithal ladinden özel olarak imal edilen lamine ahşap malzemeden yapılıyor. Lamine malzeme, ahşap tabakaların nitelikli bağlayıcılarla tutkallanıp birleştirilmesiyle elde ediliyor. Laminasyon denen bu işlemden geçen ahşap, büyük mukavemet değeri kazanarak çelik kadar mukavim bir malzeme haline geliyor. Caminin kolon, kiriş, aşık, makas gibi yapı elemanlarını oluşturan lamine malzeme, taşıma kabiliyeti kadar, yanmaya karşı olan direnci ile de tercih edilirken, uzun yıllar bozulmadan hizmet veriyor.

 

İÇİNDE SOSYAL YAPILAR DA OLACAK

Dini yapılarla sosyal yapıların bir arada olduğu yapı topluluğu, yüzlerce yıldan bu yana ülkemizin yapı kültürü içinde önemli bir yer tutuyor. Vatandaşların ibadetlerini yapmalarının yanı sıra sosyal, kültürel ihtiyaçlarını da karşılayabildikleri çoklu yapıların bir benzeri de Çaycuma’da da yapılıyor. 12 bin metrekare alanda kurulacak yerleşkenin içinde caminin yanı sıra müftülük binası, atölyeler, aşevi, muhtarlıklar, ticari satış üniteleri, kafeterya ve tuvaletler bulunuyor. Cami gibi diğer tüm birimlerin de ahşaptan yapılması planlanıyor.

 

İNSANLAR İÇİNDE KENDİNİ MUTLU HİSSEDECEK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Yapımına çok önem verdiğim bir projede yeni bir aşamaya geldik. Çok emek harcadığımız eski kervansarayların bugüne uyarlaması sayılabilecek bir yerleşke planladık. Bu tesisin anahtar yapısı olan ahşap caminin taşıyıcı ahşap iskeletinin montajına başladık. Yüzde altmış beşi ormanlarla kaplı bölgemizde, ahşap malzeme kullanımı, geleneksel yapı kültürümüzde önemli yer tutuyor. Ancak son yıllarda beton kullanımının yaygınlaşması ile bu kültür unutuldu. Biz hem bu kültüre sahip çıkmak, hem de ülkemizdeki cami mimarisine farklı bir boyut kazandırmak için bu projeye başladık. Doğal çevresi ile son derece uyumlu olacak ahşap cami tamamlandığında, Çaycuma’ya büyük değer kattığı gibi özgün mimarisi, vakarı, mütevazı görünümüyle insanların gerçekten huzur bulmaya geldiği, içinde kendini mutlu hissettiği bir ibadet alanı olacak” dedi. 

 

AHŞAP EKOLOJİK, HEM DE EKONOMİK BİR MALZEME

Ahşap yapıların, tüm dünyada, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine karşı önemli çözümlerden biri olarak görüldüğünü de söyleyen Kantarcı, “Ahşabın hafif ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olması, başta laminasyon ve emprenye olmak üzere farklı yöntemlerle ömürlerinin ve yangın direncinin artırılması kullanım alanının çok gelişmesine neden oldu. Ahşap yapıların ayrıca onarımını yapmak da çok kolay, en önemlisi de enerji dostu ve depreme dayanıklı bir malzeme. Diğer yapı elemanlarına göre maliyeti de son derece ucuz. Ekolojik ve ekonomik bir malzeme olmakla birlikte dayanıklılığı, doğallığı, estetik ve şık görünümü ile özgün mekân tasarımlarına da izin veriyor” dedi.