Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Kampüsünde "Sıfır Atık ve Sıfır Atık Yönetimi" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Sıfır Atık Yönetmeliğinin amacı, hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine, izlenmesine, finansmanına, kayıt altına alınarak belgelendirilmesine ilişkin genel ilke ve esasların belirlenmesidir. Doğa ile iç içe olan kampüsleri, atıkların geri dönüşümü, ulaşım, alt yapı ve enerji verimliliği hususlarında ülkemizin ve Türkiye’nin ‘en yeşil’ üniversitelerinden biri olmanın gururunu yaşayan ve YÖK 2021 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporunda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanında alınan ödül sayısında birinci olarak yer alan BEÜ'de sıfır atık bilgilendirme toplantıları yapılmaya devam ediyor.

Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Kadir Özdemir ile Dr. Öğr. Üyesi Berna Aksoy tarafından bilgilendirme sunumunun yapıldığı toplantıya Çaycuma Kampüsü öğrencileri ile akademik ve idari personelinin yanı sıra, Çaycuma Kampüsü içerisinde faaliyet gösteren kantin ve yemekhane çalışanları da katıldı. Sıfır atık koordinatörlüğünün yapmış olduğu çalışmalar ve bu çalışmalar sonucunda sağlanan enerji tasarruf ve kazanımlar anlatılarak, öğrencilerin bu konuda bilgi sahibi olmaları sağlandı. Ayrıca öğrencilere, hangi atıkların ne şekilde geri dönüşebileceği konusunda bilgi verildi.

BEÜ'de 2021 Yılı İçerisinde 46,11 Ton Atık Toplandı

Sıfır atık projesi kapsamında; BEÜ kampüslerinde kurulan geçici depolama sahalarından 2021 yılı içeresinde 46,11 ton atık toplandı. Bu atıkların %83’nü kağıt, %13’nü plastik, %3’nü cam ve %1’ni metal atıklar oluşturmaktadır. Toplanan atıklar sayesinde; 38,29 ton kağıdın geri dönüşümü ile 651 ağacın kesilmesi önlenmiş 1072 m3 su tasarrufu sağlandı. Toplam 7110 ton sera gazı emisyonu önlenerek 711 adet ağaç kurtarılmış böylece 1,78 hektarlık ormanlık alan çevreye kazandırıldı. Diğer yandan 192.590 kwh’lik bir enerji tasarrufu ile birlikte 15.974 litre petrol tasarrufu sağlandı.