Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kuruluşunun 93’ncü yıldönümü dolaysıyla Valilik Önü’nde tören düzenledi.

Törene Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ve parti üyeleri katıldı. Törende çelenk koyma, İstiklal Marşı ve ardından günün anlam ve önemi ilişkin CHP İl Başkanı Ahmet Altun ve CHP Zonguldak Milletvekilli Şerafettin Turpçu konuşma yaptı.

İlk olarak CHP İl Başkanı Ahmet Altun, parti olarak Mustafa Kemal Atatürk’le başlamış ve halen devam etmek olduklarını ve tam bağımsız, demokratik bir ülke hedefinden asla taviz vermeyeceklerini vurguladı. Ardından konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, son yıllarda yaşadığımız kötü olayların kurtuluşu unutturmak istedikleri Mustafa Kemal’in ideolojilerinden olduğunu belirtti.

“PARTİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜ SADECE KURU İRADEYİ TEMSİL ETMEKLE SINIRLI DEĞİLDİR”

Tüm bu yıllar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti gerekse Türk siyaseti pek çok badireler atlamış olduğunu ifade eden Altun, “ Demokrasimiz baltalanmış, parlamenter rejim askıya alınmış, siyasi partiler kapatılmış ve yaşanan her darbede partimiz ağır faturalar ödemiştir. Ancak CHP hiçbir zaman ilkelerinden vazgeçmemiştir. Partimizin büyüklüğü sadece kuru iradeyi temsil etmekle sınırlı değildir. Bu parti genç Türkiye Cumhuriyetini 1945 yılında çok partili döneme taşınmış, demokrasi kavramının gereklerini de yerine getirmiştir. Demokrasinin içini boşaltmak, laiklik çizgisinden vazgeçmek, parlamentoyu askıya almak, korku imparatorluğu yaratmaya çalışmak, devlet organlarını işlevsiz hale getirmek, yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplamak, anayasayı askıya almak, yurttaşlar arasında ayrışma ve bölmeye neden olacak tavırlar hiçbir zaman partimizce kabul görmemiştir ve görmeyecektir. Bu yoldaki mücadele Mustafa Kemal Atatürk’le başlamış ve hala devam etmektedir. Tam bağımsız demokratik bir ülke hedefinden asla vazgeçmeyecektir” diye konuştu.

 

“TEMELLERİ SÖKMEK İÇİN ÇOK BÜYÜK SALDIRILAR OLDU”

Yüzyıla yakındır büyük saldırılara rağmen  dimdik ayakta durduğumuzu söyleye n Turpçu, “Cumhuriyet ve İstiklal Savası hep iç içedir. Partimiz 93 yıl önce Mustafa Kemal ve arkadaşlarıyla beraber kurmuşlardır. Yüzyıla yakındır bu temelleri sökmek için çok büyük saldırılar oldu. Bunların en büyüğü ise 15 Temmuz gecesinde yaşananlarıdır. Devletinin içine sızmış bu örgüt sözüm ona herkesi kandırmış olan örgüt bu kanlı darbe girişimi ile gün yüzüne çıktı. Neler yaşadığımızı görüyorsunuz. Bütün bu belalardan kurtulmak için özelikle 15 yıldır unuttuğumuz, unutturmak istedikleri Mustafa Kemal’in ideolojileridir” dedi. 

Tören bitimi sonrasında İsmet İnönü Parkı’na giden kitle, İsmet İnönü Anıtı’na karanfil bıraktı.  

Aycan KARADAĞ- Aykut KARA