Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, başta en kötü biçimleri olmak üzere çocuk işçiliğinin önlenmesi temel hedefiyle hazırlanan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023)”  kapsamında, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği kaynaklarıyla ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğiyle “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi” değerlendirme ve koordinasyon toplantısı Kdz. Ereğli Büyük Anadolu Otelde gerçekleştirildi.

Toplantıya Alaplı Kaymakamı Vedat YILMAZ, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vekili Hakkı ALKAN, Çalışma Genel Müdürlüğü Uzmanı Turan TÜRK,  ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Ali Emre YILMAZTÜRK ve ilgili Kurum ve Kuruluşların temsilcileri katıldı.

Temel amacı, mevsimlik tarımda fındık hasadında çocukların çalışmasının sonlandırılması ya da engellenmesi olan,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ferrero işbirliğinde "Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi"  kapsamında;

2021 yılı fındık hasatı döneminde, Alaplı Mollabey ve Aşağıdağ bölgelerinde yerleşim yerleri ve alt yapı hizmeti sağlanan ailelere ve çocuklarına;

• 351 çocuk eğitim ve diğer hizmetlerin sunumu yoluyla çalışma yaşamından çekildi veya çalışma yaşamına girmeleri önlendi.

• Proje kapsamında farklı branşlardaki 15 öğretmen tam zamanlı olarak tamamlayıcı eğitim sundu.

• 151 aileye ulaşılarak, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verildi.

Çocuklar ve ailelerinin projeye daha yoğun biçimde katılmaları için, ailelere gıda ve hijyen destek kartları, çocuklara yönelik ise ulaşım hizmeti, gıda desteği, eğitim materyalleri, hijyen ve kırtasiye kitleri sağlandı.

Toplantıda 2022 yılı hasat döneminde yapılacak çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.