AKP İlçe Başkanı Çolakoğlu ile Kaymakam Keçeli, Çaycuma Adaköy’de, ormanlarını kestirmek istemeyen köylülere 50 metrelik bölümde kesim yapılmayacağı sözü vererek ikna etti. Ancak kesim ekibi ormandan geriye hiçbir şey bırakmadı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Çaycuma Adaköy’de, içinde anıt niteliğinde olduğu iddia edilen ve çoğunluğu dişbudak ağaçlarından oluşan ormanda kesim kararı aldı. Kesimden ağaçların işaretlenmesi sırasında haberdar olan köylüler, uygulamaya karşı çıktı. Yaptığı eylemlerle sesini ülkeye duyan köylüler, AKP Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu ve Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli tarafından ikna edildi. Kaymakam Keçeli’nin makamında yapılan toplantıda, köylülere, yoldan 50 metrelik mesafede kesim yapılmayacağı sözü verildi.  Ancak Çaycuma Orman İşletme Şefliği bu söze uymayarak, ormanı tümden kesti.

İMRENDİRİCİ GÖRÜNÜMDEKİ ORMANLIK ALAN BATAKLIK OLDU

Yılbaşından bu yana devam eden kesim sırasında kesilen tonlarca ağaç, dev kamyonlara yüklenerek başka yerlere taşındı. Bu taşıma sırasında köyün asfalt olan yolu da tahrip olarak, adeta tarlaya döndü. Durumu defalarca AKP İlçe Başkanı Çolakoğlu’na bildiren köylüler, hiçbir sonuç alamadı. Kesimin ilk günlerinde köye jandarmanın yığılması ve OHAL koşulları nedeniyle müdahale edemeyen köylüler, AKP’ye güvenmenin bedelini çok ağır ödedi. Kesim öncesi yemyeşil otlarla kaplı olan ve imrendirici bir görünüme sahip ormanlık alan, bataklık haline alırken, köyde, savaş sonrasını aratmayan görüntüler ortaya çıktı.

 

SÖZLERE GÜVENİP, KESİME RAZI OLDUK

Adaköy sakinleri, yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını söyleyerek, “Köyümüz ormanla iç içe. Evlerle orman arasından yalnızca bir yol geçiyor. Bize yoldan itibaren 50 metrelik bölümde kesim yapılmayacağı sözü verildi. Biz de ona güvenerek razı olduk. Ancak sözler tutulmadı, tohumlama yapsın diye birkaç ağaç bırakıldı. Cennet gibi köyümüz adeta cehenneme döndü. Yolumuz bozuldu, her yer diz boyu çamur oldu. Durumu defalarca İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu’na ilettiğimiz halde değişen hiçbir şey olmadı. Ya Çolakoğlu bizi kandırıyor, ya da onun sözünü dinleyen yok. İçinde anıt ağaç yok diyorlar. Biz tespit için Bartın Üniversitesi Orman Fakültesine başvurduk. Hocaların inceleme yapmasına izin verilmedi. Kesilen ağaçların çapları, yaşı köklerinden belli, gelip burada inceleme yapılsın, işlenen cinayet ortaya çıksın” dedi.