Özel Haber - Cevdet Akgün

Zonguldak Belediyesi bugüne kadar sudan sebeplerle iki kez iptal ettiği 24 adet çöp kamyonu kiralama işini yarın bir kez daha ihaleye çıkarıyor. Şuana kadar iki kez iptal edilen ihaleyi istediği firmaya vermek için 3'üncü kez ihale yapan Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan'ın ısrarının Zonguldak halkına milyonlarca lira kamu zararı olarak yansıması bekleniyor. Alan, ihaleyi istediği firmanın kazanması için ihalenin şartnamesine Türkiye'de sadece bir firmada bulunan 70 bin Euro değerinde bir mekanik yol süpürme makinesi şartı koydu. Bu sebeple doğacak kamu zararının  kime ya da kimlere gideceği ise merak ediliyor.

KİK'E RAĞMEN İPTAL EDİLDİ

Zonguldak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan 24 adet çöp kamyonu kiralama işi ilk olarak 18 Mart 2021 tarihinde 19 milyon yaklaşık maliyetle ihaleye çıktı. Yeterli katılım sağlandığı halde ihale sonrasında yapılan itiraz üzerine Kamu İhale Kurumu(KİK) işi iptal etti. 14 Temmuz 2021 tarihinde 18 milyon yaklaşık maliyetle ikinci kez aynı şartnameyle ihaleye çıkan çöp kamyonu kiralama işine 15 firma iştirak etti. İtiraz üzerine Kamu İhale Kurumu düzeltici işlem yapılarak ihalenin onanmasını istedi. Rekabet koşullarının sağlanmasına rağmen Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan KİK'in cevabını yok sayarak ihaleyi iptal etti.

ANTİK KUNTİK İHALE!

Başkan Selim Alan, iddiaya göre çöp kamyonu kiralama işini halen yapan Akten firması ve ona yakınlığıyla bilinen Baytekin ve Prizma şirketlerine verebilmek için ihale şartnamesine 21 klasik çöp kamyonuna artı olarak 3 yeni araç koydu. Türkiye'de sadece 06 Antika firmasında olan 70 bin Euro değerindeki mekanik yol süpürme aracını şartnameye koyan Selim Alan, ihtiyaç olmamasına rağmen 3 kabinli damperli kamyonet ve konteynır yıkama aracı şartı getirdi. Yarınki ihalede ayrıcı kiralaması beklenen firmalar yeni şartnameye göre akaryakıtı da kendisi temin edecek. 29 milyon yaklaşık maliyetle çıkacak ihalede bu sayede adrese teslim iş verilecek. 42 hafta teslim edilen ve yaklaşık 70 bin euro değerindeki mekanik yol süpürme makinesine sahip olan tek firma  06 Antik şirketinden kiralama yöntemiyle aracı alması beklenen Selim Alan'ın istediği firmalar, bu sayede fazla kırım yapmadan yaklaşık maliyete çok yakın bir fiyatla işin sahibi olacak. Diğer firmalar ise yeterli olmadığı için elenecek. 

HALKIN SESİ SORUYOR

Selim Alan bu 3 firmada neden ısrar ediyor? 20 senedir çöp kamyonu kiralaması yapan Zonguldak Belediyesi neden ilk iki ihalede istemediği bu 3 aracı ilk kez şartnameye koydu? Bu ihaleden doğacak haksız kazanç ve rant kimin cebine gidecek? Aradaki milyonlarca liranın ortakları var mı? 06 Antika firmasının sadece kendisinde olan bu araç sayesinde Maltepe Belediyesinde 50 milyon 703 bin lira muhammen bedelle, 37 kişinin şartname alıp 6 firmanın teklif verdiği ihaleyi 49 milyon 900 bin lira teklif vererek aldığı düşünülürse yarınki ihalede aynı senaryo mu yaşanacak? Başkan Selim Alan, bu ihaleden doğacak kamu zararını Zonguldak halkına mı fatura edecek?