CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Milletin kararına saygılıyız. Bazı arkadaşlarımız evet diyecek. Onlar da vatansever. Hayır diyen de vatansever. Birisi evet dedi diye, birisi hayır dedi diye kızmamamız lazım. Herkesin bir görüşü, birikimi, tecrübesi var. Bizim Evet diyenin de , hayır diyenin de başımızın üstünde yeri var” dedi.

Demirtaş, 16 Nisan’da Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören değişikliğin oylanacağı referandum çalışmaları kapsamında Karadeniz Ereğli’ye bağlı Dağlıca ve Yalnızçam köylerinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Basın danışmanlığından verilen bilgilere göre Demirtaş’ın köy ziyaretlerinde CHP Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, CHP Eski İlçe Başkanı Hayrettin Kartal,  Parti yöneticileri Yıldıray Arslan, Hikmet Yılmaz, Sevdakar Aras, Baki Erdoğan ve partili işadamı Suat Önder de eşlik etti. Demirtaş ve CHP’liler, Dağlıca ve Yalnızçam köylerinde kahvelerde bulunan vatandaşlarla referandumda oylanacak değişiklik paketi konusunda bilgilendirmelerde bulundu, broşür dağıttı, vatandaşların sorularını cevapladı.

“YÜZ YILLIK BİR REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİ KONUŞUYORUZ”

CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, vatandaşlara hitap ederken yaptığı değişiklik paketinin geçmesi durumunda  bir tek adam rejimi yaratılmak istendiğini ifade ederek “Evet çıkarsa saraydaki kişi tek adam olacak.  Sayın Cumhurbaşkanımızı kast etmiyoruz. Seçim 2019’da olacak. O zamana kadar kim öle kim kala. Ondan sonra da seçimler olacak. Elli yıllık, yüz yıllık bir rejim değişikliğini konuşuyoruz” dedi.

Demirtaş şöyle konuştu:

“Bu bir referandum. Başkanlık rejimi gelsin mi gelmesin mi? Konu bu. Hayır çıktığında Cumhurbaşkanımız Erdoğan görevine devam edecek. Sayın Binali Yıldırım başbakanlığa devam edecek.

Başkanlık sistemi dünyada hangi ülkelerde başarılı olmuş  bunu sorgulamak gerekir. Atatürk kurtuluş savaşından sonra cumhuriyeti kurdu. Ondan önce padişahlık vardı. Atatürk isteseydi o zaman başkanlık sistemini kurardı. Neden yapmadı? Çünkü parlamenter rejim dünyanın  en ileri rejimi. Dünyada başkanlık sistemiyle başarılı olmuş bir ülke var. O da Amerika Birleşik Devletleri. Onun dışındaki ülkelerin hepsi dünyanın en geri kalmış ülkeleri.  Parlamenter rejimle yönetilen ülkeler ise dünyanın en gelişmiş ülkeleri.”

“SURİYELİLER NEDEN PARLAMENTER REJİM OLAN ÜLKELERE KAÇIYOR?”

Demirtaş, Suriye’de iç savaştan kaçanların dillerini bildikleri, dinleri ortak Arap ülkeleri yerine, özgürlük ve demokrasinin yerleştiği parlamenter rejimle yönetilen ülkelere yönetildiği tespitinde bulundu. 

Demirtaş “. Türkiye’de 3,5 milyon Suriyeli var. Kilis’te türklerden daha fazla Suriyeli var. Bunlar nereye kaçtı, Türkiye’ye kaçtı. Adam Türkiye’yi de beğenmiyor. Varını yoğunu satıyor. Libya’ya Afganistan’a, Katar’a gitmiyor. Arap bunlar, Müslüman.  Adam geliyor Türkiye’ye burayı beğenmiyor. Yunanistan’a kaçıyor insan kaçakçılarına sürüyle para vererek. Orayı da beğenmiyor. Yürüyerek Macaristan üzerinden Norveç’e gitmek istiyor. Adam arap, Müslüman, gittiği yer  Hristiyan, Norveçli. Dil bilmez. Neden oraya gitmek istiyor, orada parlamenter rejim var, adalet var, refah var.  Ben hiçbir Suriyelinin Libya’ya gitmek istediğini görmedim” diye konuştu.

“BABAMA DAHİ VERMEM BU YETKİYİ!”

Atatürk’ün kendisinin bile böyle bir yetkiyi vermediğini, kurucu meclisin başkomutanlık görevini bile şarta bağlı olarak verdiğini anlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

“Gazi meclis, Türkiye’nin dört bir yanından  milletvekilleri gelmiş. Gazi meclise başkomutanlık yetkisi verilmiş.  Gazi Meclis, Atatürk’e başkomutanlığı üç aylığına vermiş. Sakarya Savaşı’nı yap, görevi iade et demişler. Ama bu değişiklik geçerse bu yetki bir kişiye verilecek. Bu kastettiğimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan değil.  Biz Tayyip Erdoğan’ı sevene saygı duyuyoruz. Allah geçinden versin, Cumhurbaşkanımız rahmetli oldu diyelim. Onun yerine geçen kişiye bu kadar yetki verilir mi. Bir fren mekanizması olması lazım, bir denetleme olması lazım. Kim seçilirse padişahtan bile yetkili konuma gelecek.  Kendi adıma konuşuyorum, bizim genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bile kazansa bu yetkiler verilsin istemem. Babama dahi vermem bu kadar yetkiyi.”

“MİLLETİN KARARINA SAYGILIYIZ!”

Demirtaş, “Muhtarımın ihtiyar heyeti var. Karar alırken heyeti topluyor, onların da görüşünü alıyor. Tek adam gibi davranamaz. Ama burada öyle değil. Bu yetkileri verdiğimiz zaman bu kişi tek adam olacak, iki dudağından ne çıkarsa kanun olacak. Meclisin hiçbir etkisi kalmayacak” dedi.

CHP Milletvekili şöyle devam etti:

“Milletin kararına saygılıyız. Bazı arkadaşlarımız evet diyecek. Onlar da vatansever. Hayır diyen de vatansever. Birisi evet dedi diye, birisi hayır dedi diye kızmamamız lazım. Herkesin bir görüşü, birikimi, tecrübesi var. Bizim Evet diyenin de , hayır diyenin de başımızın üstünde yeri var. Birbirimizi kırıp dökmeyelim.”

OCAKÇI VE KARTAL’DAN  “HAYIRLI” MESAJLAR

Şerif SertanOcakcı ülkenin bir referanduma gittiğini belirterek, “buraya siyaset yapmaya gelmedik, sizlere verdiğimiz broşürlerde neler alacak, neler kaybedeceğiz bunlar konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Bunu yaptığımızda evet mi, hayır mı diyeceğinize kendiniz karar vereceksiniz. Esnafımız her geçen gün durumun daha kötüye gittiğini söylüyor. Şimdi referanduma gidiyoruz. Bu anayasa değişikliği bize bir şey kazandıracak mı? İçinde terörle ilgili bir şey var mı, işsizlikle ilgili bir şey var mı? Sadec e daha fazla yetki var. Başka da bir şey yok. 17 Nisan’da hayırlı bir sonuçla çıkmak niyetindeyiz” dedi.

Hayrettin Kartal, insanlık tarihinin hep daha iyiye, güzele doğru ilerlediğini, mutlakıyetten meşrutiyete ve cumhuriyete geçildiğini, böylece halkın egemenliğinin tesis edildiğini belirterek, “Devletin sacayakları olan yasama yürütme yargının ayrılığı esastır demokraside. Bunları birleştirmek istiyorlar. 80 milyonun kaderini tek kişiye bağlamak mümkün değildir.  Konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsıyla ilgili değil, 16 Nisan’da sonuç ne olursa olsun görevine devam edecek.  Bu nedenle biz sizlere uyarı görevimizi yapmak için aranızdayız” diye konuştu.

Ziyarette Dağlıca Muhtarı İbrahim Aydın, Demirtaş ve CHP’lilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.  

YALNIZÇAM KÖYÜNE ZİYARET

Demirtaş ve CHP’liler daha sonra Yalnızçam köyüne ziyarette bulunarak, köy kahvesinde Muhtar Sabahattin Akkaya ve vatandaşlarla referandum paketi, ekonomik durum ve Zonguldak’ın geldiği nokta konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Sohbet havasında geçen ziyaretlere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Soruları tek tek yanıtlayan Demirtaş, Ankara’ya gelen tüm hemşerilerinin sorunlarına imkanlar ölçüsünde destek olacağını belirtti.