Önder Gazetesinden Eyüp Bektaş gazetelerin kapatılarak dijitale dönüşmesi için siyasi partilere ve Cumhurbaşkanlığına çağrıda bulundu. Halkın Sesi'nin de desteklediği  çağrıya siyasilerin katkı sağlaması bekleniyor.

İşte o çağrı metni: 

Yazılı basın derhal sona erdirilmeli dijitale dönüşmeli ve Basın İlan Kurumu da, istihdam şartlarını korumak başta olmak üzere resmi ilan yayımlama hakkı bulunan vasıflı gazetelere yazılım başta olmak üzere ücretsiz destek olmalıdır.

*

Dijitalleşme yaşamımızın her alanına girmeye devam ederken, yazılı basın ise bu devrim karşısında açıkçası “olmak ya da olmamak” noktasını çoktan aşmış ve varlığını neden sürdürdüğü anlaşılamaz veya bilinemez bir meçhule doğru sürüklenirken, ülkemizde bu açık gerçek iktidar ve muhalefetin gündemine –ne yazık ki- gelmemektedir. Çok acil biçimde siyasetçiler, yönetenler ve ciddi gazeteci örgütleri tarafından masaya yatırılarak çözüm noktasında ortak akılda buluşarak işbirliğine gereksinim duyulduğu “DİJİTAL DEVRİM VE YAZILI BASIN” konusunun gündeme getirilmesi gerekiyor.

Bu konuda Gazeteci Eyüp Bektaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Genel Başkanlarına bir ileti göndererek, “Türkiye'de yerel basına yapılacak en büyük destek yazılı basından dijital basına geçiştir ve bunun adımını hiçbir siyasal hareket atmamaktadır.

Bağımsız ve bağlantısız medya demokrasilerin kılcal damarıdır. Bu nedenle, partinizin bu konuda gündeme getireceği bir seçim vaadi olması gerektiğine inanıyorum.” Dedi.

Gönderilen iletilere AK Parti ve MHP Genel Merkezlerinden “iletiniz alındı” yanıtı verildi. AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Saffet bozkurt, CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Eylem Ertuğrul, İyi Parti Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Evrim Balbaloğlu’ndan “bu iletinin takipçisi olacağız” yanıtı geldi. MHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Rahman Ünlütürk’e ise sosyal medya aracılığı ile ileti gönderilebildi. O’nun da bu iletiye aynı çerçevede “ilgi” göstermesi bekleniyor.

Bektaş’ın gönderdiği ileti metni aynen şöyle:

“Sayın   (Cumhurbaşkanlığı, Genel Başkanların isimlerinin yazılı bulunduğu alan)  okuyamayacağı bir önerimi, siz danışmanları veya iletişim kanallarının sorumluları aracılığı ile "üst makamlara ulaşması" dileğimle bildirmek istiyorum.

Sayın Yetkili:

Dünyamızda ve ülkemizde dijital devrim tüm sınırları aşarak ilerliyor ve her yeni günde biraz daha kökleşip büyüyor.

Bu gerçek karşısında yazılı basının durması veya direnmesi ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Ülkemizde bunun en ağır faturasını ise yerel basın çekmektedir.

Gelir kaynakları kıt ve dar olan yerel basın, kağıt, kalıp, baskı, dağıtım ve diğer giderleri ile var olan enflasyonu da üzerine koyarsak, bitmiştir. Ayakta duranlar da sübvanseler veya başka kanallar vasıtasıyla yayın hayatlarını sürdürmektedir.

Yazılı basın derhal sona erdirilmeli dijitale dönüşmeli ve Basın İlan Kurumu da, istihdam şartlarını korumak başta olmak üzere resmi ilan yayımlama hakkı bulunan vasıflı gazetelere yazılım başta olmak üzere ücretsiz destek olmalıdır.

Resmi ilanların hakça ve eşitçe paylaşımı konusunda, haberciliği teşvik eden uygulamalar Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi" ilkeleri çerçevesinde belirlenebilir ve mesleki rekabete yön verilebilir.

Türkiye'de yerel basına yapılacak en büyük destek yazılı basından dijital basına geçiştir ve bunun adımını hiçbir siyasal hareket atmamaktadır.

Bağımsız ve bağlantısız medya demokrasilerin kılcal damarıdır. Bu nedenle, partinizin bu konuda gündeme getireceği bir seçim vaadi olması gerektiğine inanıyorum.

Değerlendirir misiniz bilemiyorum.

Dikkate alırsanız, bu konuda farklı görüş ve önerilerimi de sunmaya hazırım.

Saygılarımla.”