Zonguldak’ın dördüncü, ülkenin 190. tabiat parkı,Kdz.Ereğli sınırları içerisinde yer alan DanaağzıMevkiiolarak ilan edildi. Tepeören Köyü yakınlarındaki57 hektarlık alanın tabiat parkı ilan edilmesi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da onayından geçerek resmiyet kazandı.

Bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenmesine uygun tabiat parçalarının tahrip edilmemesi vekendine özgü kaynak değerlerini yitirmemesi için koruma altına alınması amacıyla oluşturulan tabiat parklarının 190.’sı, Kdz. Ereğli’deki Danaağzı Mevkii olarak belirlendi.Orman Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan komisyonlarca, ‘tabiat parkı’ olarak ilan edilmesi uygun görülen Danaağzı Mevkii için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, 9 Nisan 2014 tarihli yazısıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bölgenin “Danaağzı Tabiat Parkı” belirlenmesi ve ilan edilmesiiçin yazı yazmıştı.Genel Müdür ÖzyanıkBakanlık’a ilettiği bu teklif yazısında, “Orman Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüzce kurulan komisyon tarafından da uygun görülen, Zonguldak ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde yer alan 56 hektarlık sahanın Bakanlığımız 10. Bölge Müdürlüğünce etüdü yaptırılmış ve sahaya taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyonpotansiyeli sebebiyle 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2.maddesinde yer alan tabiat parkı statüsü verilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiştir. Sahanın tabiat parkı olarak ilanına müteakip gelişme planı tamamlanacaktır.” ifadelerine yer vermişti.

Söz konusu yazıdan sonra, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da onayıyla son aşamaya gelinen çalışma kapsamında,Kdz. Ereğli sınırları içerisinde yer alan, Tepeören Köyü yakınlarındaki Danaağzı Mevkii, “Danaağzı Tabiat Parkı” ilan edildi. Danaağzı Tabiat Parkı; Çaycuma Çayköy Mevkii’ndeki Milli Egemenlik Tabiat Parkı, Göldağı Mevkii’ndeki Göldağı Tabiat Parkı ve Alaplı’daki İncivez Çamlığı Tabiat Parkı’nın ardından, Zonguldak’ın dördüncü, ülkemizin ise 190. tabiat parkı oldu.

 

DANAAĞZI TABİAT PARKI

         Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Danaağzı Tabiat Parkı, kırsaldan kente göçün hızlandığı, nüfusun giderek yoğunlaştığı Zonguldak ve bölgede, kent insanının ruhsal, bedensel ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak, ayrıca geceleme üniteleri ile hizmet verecek orman ve kıyı ekosistemi ile bütünlük arz eden bir alan olma özelliğini taşıyor.Coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, orman dokusu, şehir gürültüsü ve kirliliğinden uzak temiz ve mistik havası ile özellikle günübirlik ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiği belirtilen Danaağzı Mevkii’nin;geniş orman alanları, deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ve olaylara mekan olan mağara ve değirmen kalıntıları ile yüksek kaynak değerine sahip olduğu ifade ediliyor. Bu yüksek değerlerin en iyi şekilde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla tabiat parkı olarak ilan edildiği dile getirilen DanaağzıMevkii’ndeki mağarada da, korsanların yaşadığına ilişkin hikâyeler anlatıldığı belirtiliyor.Tüm bu görsel ve fiziksel değerleri, yamaçları, manzara güzellikleri, ekoturizm ve rekreasyonel potansiyelinin, geleceğe sağlıklı biçimde taşınabilmesi amacıyla tabiat parkı olarak belirlendiği ve ilan edildiği vurgulanan Danaağzı Tabiat Parkı’nda, rekreasyon veya günübirlik amaçlı tahmini ziyaretçi potansiyeli ise 5 bin olarak düşünülüyor.Danaağzı Mevkii’nin tabiat parkı olarak ilan edilmesiyle, kısa süre içerisinde gelişme planının da tamamlanması öngörülüyor.