Doğa gönüllülerinin hafta sonu Filyos Vadisi’ne yapacağı gezi ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Filyos Projesi denen şeyin gaz işleme ve gübre fabrikasından ibaret olduğunu söyleyerek “Açıklanan ÇED raporlarına göre her iki tesiste çalışacak nihai insan sayısı 1000’i bulmuyor. Endüstri Bölgesi’ne sözde altyapı yatırımlarını ve parselasyon işlemlerini yapmak üzere yönetici ilan edilen şirketin alanın yarısına el koymasıysa, Filyos Vadisi’nin nasıl bir kurtlar sofrasına düştüğünü gösteriyor.” dedi. 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk hafta sonu Filyos’a yapılacak geziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Öztürk yaptığı açıklamada, “Filyos Vadisi’nde kentimizin en önemli tarım alanları başka kullanımlara açılarak yok ediliyor. Tek temiz su kaynağımız Filyos Irmağı, çevresinde geliştirilen akıl dışı projelerle kirletiliyor, ekosistemi geri döndürülemez şekilde tahrip ediliyor. 600 hektarlık Filyos Endüstri Bölgesi’nde kendilerine yer kalmadığını söyleyen bazı çevreler, bunun kabul edilemez bularak, üzerlerine endüstriyel tesis kurmak üzere yeni tarım alanlarının kendilerine tahsisini istiyor. Yaklaşık 1200 hektarlık tarım alanı üzerinde başka kullanım amaçlı yeni projeler geliştiriliyor, bizzat ilgili bakanlıklar bu doğrultudaki çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor.” dedi. 

KARADENİZ’DEN ÇAYCUMA KÖPRÜSÜ’NE KADAR EKİLECEK BİR KARIŞ TOPRAK KALMIYOR 

Bu doğrultudaki planlamadan da söz eden Öztürk, “İlgili kurumlar ve bakanlıklarca üretilen yeni senaryoda, 335 hektar yeni alan Endüstri Bölgesi Genişleme Alanı, 98,4 hektar alan Hayvancılık OSB, 168 hektar alan Sera OSB olarak ayrılırken, 303 hektar alanın da Lojistik Merkez için kullanımı öngörülüyor. Bu felaket senaryosu hayata geçtiğinde Karadeniz’den Çaycuma Köprüsü’ne kadar olan 22 kilometrelik sahilde ekilecek bir karış toprak kalmıyor. Bölgemiz için hayati önemi olan birinci sınıf tarım toprakları üzerinde geliştirilen projeler dudak uçuklatıyor” dedi. 

VAAT EDİLEN SEKTÖRLERLE ÇALIŞTIRILACAK İNSAN SAYISI YALAN ÇIKTI 

Filyos Vadisi Projesi’nin büyük bir aldatmaca olarak devam ettiğini de söyleyen Öztürk, açıklamasında, “Önceleri 40-50 bin kişinin çalışacağı söylenen projede bu sayı 3-5 bine kadar düştü. Verilen yerli, yenilikçi, yeşil yatırım sözleri, yüksek teknolojili sektör vaatleri tümüyle yalan çıktı. 600 hektarlık Endüstri Bölgesi’nin bir yarısı TPAO’ya doğal gaz işleme tesisi için devredilirken, aynı zamanda Serbest Bölge’nin yönetici şirketi de olan Tosyalı Holding, diğer yarısına, gübre fabrikası yapmak üzere resmen çöktü. Açıklanan ÇED raporlarına göre her iki tesiste çalışacak nihai insan sayısı 1000’i bulmuyor. Endüstri Bölgesi’nin sözde altyapı yatırımlarını ve parselasyon işlemlerini yapmak üzere yönetici ilan edilen şirketin alanın yarısına el koymasıysa, Filyos Vadisi’nin nasıl bir kurtlar sofrasına düştüğünü gösteriyor.” şeklinde ifadeler kurdu. 

17 NİSAN’DA FİLYOS’UN ÇIĞLIĞINI DİNLEMEYE GİDİYORUZ 

Ekolojistler, olarak olan biteni yerinde görmek için Filyos Vadisi’ne gideceklerini söyleyen Öztürk, “17 Nisan Pazar günü gelebilen tüm doğa gönüllüleri ile birlikte Filyos Vadisi’ne bir gezi düzenleyeceğiz. Bölgenin en değerli alanlarında doğaya karşı işlenen suçları çıplak gözle seyredip üzerinde proje geliştirilen tarım alanlarını kayıt altına alacağımız bu geziyle, Filyos’un çığlığını her yana taşımaya çalışacağız. Filyos konusunda ülke genelinde yürüteceğimiz farkındalık kampanyasının ilk adımını da oluşturan çalışma, kentimizin toprağına, suyuna sahip çıkma irademizi de ortaya koyacak” dedi. 

PAZAR GÜNÜ 10.00’DA WESTALİFE AVM KARŞISINDAN YOLA ÇIKIYORUZ 

Güzergâh hakkında bilgi de veren Öztürk, “İklim Adaleti Koalisyonu’ndan bir grup ekolojistin de katılacağı gezi, saat 10.00’da Westalife AVM karşısındaki tren köprüsünün altından başlayacak. İlk durağımız Bakacakkadı’da, Filyos Irmağı ile 100. Yıl Tesisleri arasında her türlü akla aykırı şekilde yapımı sürdürlen Girişim Sanayi Sitesi yanı olacak. Buradan Perşembe’ye geçerek hurda demir eritme fabrikası proje alanına geçeceğiz. Köylülerle yapacağımız sohbetin ardından Çaycuma üzerinden Filyos’a hareket ederek, Temenler köyündeki hakim tepeden üzerinde projeler geliştirilen alanı gözleyeceğiz. Olağanüstü güzellikteki vadinin tadına doyum olmayan seyrinin ardından Filyos istikametine devam ederek, uygun noktalardan Endüstri Bölgesi’nde yapılan çalışmaları takip edeceğiz. Doğanın insan eliyle nasıl tahrip edildiğini canlı olarak deneyimleyeceğimiz gözlemlerin ardından Filyos kalesine geçerek soluklanacağız. Filyos’taki kısa bir dinlenmenin ardından Çatalağzı, Kilimli üzerinden Zonguldak’a döneceğiz. Burada termik santrallerin yarattığı tahribatı da çıplak gözleme imkânı bulacağız.” dedi. 

SESSİZ KALMAYACAĞIZ 

Zonguldak’ın bir baştan bir başa ekolojik sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Öztürk, açıklamasını, “Çatalağzı-Muslu bölgesinde gören herkesi şakına çeviren termik cehennem yetmezmiş gibi, aynı senaryo Filyos’ta sahneye konuyor. İş-aş vaadiyle yöre halkı aldatılıp en değerli alanlarımızın üzerinde kirli teknoloji ürünü yatırımlar planlanıyor. Bir ekolojik koridor olarak korunması gereken vadi, geri döndürülemez şekilde tahrip ediliyor. Buna sessiz kalmayacağız. Doğayı en önemli değer sayan tüm Zonguldak halkını sesimize ses katmaya çağırıyorum.” diyerek tamamladı.