Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 5 haziran Dünya Çevre Günün nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bulduğumuz her fırsatta, zengin flora ve faunası, endemik türleri, biyoçeştiliği ile çok değerli bir ekosisteme sahip olan Filyos Vadisi’nin bir ekolojik koridor olarak korunması gerektiğini yüksek sesle dile getiriyoruz” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Başkan Kantarcı açıklamasında, “5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, dünya, ülkem ve bölgem adına endişeyle, Çaycuma Belediyesi adına gururla kutluyorum. Artık tüm emareleri ortaya çıktı ki, dünya küresel ısınmanın yarattığı bir felaketin eşiğinde. Her 3 saniyede bir, bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yok ediliyor. Bilim insanları sulak alanlar gibi denizlerin akciğerleri olarak kabul edilen mercan resiflerinin yarısını şimdiden kaybettiğimizi söylüyor. Resif kaybı aynı hızla sürerse, yüzyılın sonuna doğru denizlerde hiçbir canlı yaşamayacak. Küresel iklim değişimine bağlı olarak sıcaklıkların yükselmesi ve yanlış atık yönetimi nedeniyle Marmara Denizi’nde oluşan müsilaj denen salyalanma, nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu adeta gözlerimizin içine sokuyor. Birleşmiş Milletler bu ve bunun gibi pek çok nedenle, 2021 yılı Dünya Çevre Günü’nü, ‘Ekosistem Restorasyonu’ temasıyla kutluyor” dedi.

DOĞA DOSTU BELEDİYE BAŞKANI TAAHHÜTNAMESİ’NE HARFİYEN UYAN BAŞKAN OLMANIN HUZURU İÇİNDEYİM

Dünyada ve ülkede hızla ekolojik yıkıma koşulurken, kendilerinin, iklim dostu belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyerek iklimle birlikte tüm canlıların yaşam hakkını korumaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Kantarcı, “Seçimler öncesinde TEMA’nın imzalattığı ‘Doğa Dostu Belediye Başkanı Taahhütnamesi’ne harfiyen uyan başkan olmanın huzuru içindeyim. Tam da o taahhütnamede söz verdiğim gibi, tüm uygulamalarımızda doğayı korumayı en önemli hedef sayıyoruz. Yeni yapılacak konutlarda yağmur suyu toplama sistemi kurmayı zorunlu hale getiren ilk belediye olmanın haklı gururu içindeyiz. Nüfusuna göre ülkenin en uzun bisiklet yoluna sahip kenti olma onurunu hemşerilerimle birlikte paylaşıyorum. Enerji verimliliğini artırmak, sudaki kayıp kaçağı önlemek için çok önemli adımlar atan Çaycuma Belediyesi kendi enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üretmek için hazırladığı projeleri bir bir hayata geçiriyor. Atık toplama ve geri dönüşümde de öncü uygulamalara imza atan belediyemiz tüm imar uygulamalarında da yüksek ekolojik duyarlılık gösteriyor” dedi.

TARIMSAL ALANLAR BÖLGEMİZİN GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI AÇISINDAN YAŞAMSAL ÖNEMDE

Bir tarih, tarım ve turizm beldesi olarak yapılandırmasını çok istediği Filyos Vadisi’ndeki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini de söyleyen Kantarcı, açıklamasını, “Bulduğumuz her fırsatta, zengin flora ve faunası, endemik türleri, biyoçeştiliği ile çok değerli bir ekosisteme sahip olan Filyos Vadisi’nin bir ekolojik koridor olarak korunması gerektiğini yüksek sesle dile getiriyoruz. Bölgemizin tek temiz su kaynağı olan Filyos Irmağı’nın binlerce yılda sabırla oluşturduğu bereketli toprakların, üzerine beton dökülerek endüstri alanı, serbest bölge ya da sanayi sitesi gibi kullanımlara sunulmasını kabul edilemez buluyorum. Vadi’deki tarımsal alanlar bölgemizin gıda güvenliğinin sağlanması açısından da yaşamsal önemdedir, mutlaka korunması gerekir. Konuyla ilgili yürütülen çalışmalarda aklıselimin hakim olarak bunu başaracağımıza inanıyor, havası, suyu, toprağı tertemiz bir dünyada yaşaması için büyük çaba harcadığımız tüm yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nün kutluyorum” diyerek tamamladı.