Cemaat operasyonu kapsamında kayyım atanan Balçınlar Madencilik’e ait maden ocağında 11 gündür ocaktan çıkmayarak direnen 17 maden işçisi dün öğlen saatlerinde paralarının tamamını alarak eylemlerine son verdiler. Geçtiğimiz hafta Vali Ali Kaban’ın ‘ocakta eylem yapan işçiler dışındaki madencilere paralarını vereceğiz’ şeklindeki açıklamasına rağmen dün direniş göstererek tüm işçi sınıfına örnek olan 17 maden işçisi maaşlarının tamamını alınca ocaktan çıktılar.

DİRENE DİRENE KAZANDIK

Yeraltında geçen 11 günün ardından Polis Evi’nde sıcak bir çorba içerek aileleriyle hasret gideren işçiler adına konuşan Serkan Demir, “11 gün yer altında bize yer altı çok şey öğretti. Yer altı bize israfı, paylaşımı, birlikteliği, arkadaşlığı kısacası hayatı öğretti. Maden ocağı buzdolabı gibi soğuktu. Yaşam şartları olsun, havasızlık olsun, oksijensizlik olsun. Hasta olanlarımız oldu. En son 17 kişi kaldık. Bugün çıkmasaydık belki daha kötü olanlar olacaktı. Maden şartları zordu. İçerdeki şartlar zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu ve ailemizi düşündük. Bize maaşımızın tamamını elden alma şartıyla, tazminatları yasal sürecin başlatılması sözü verildi. Emniyet müdürü her akşam geldi bizimle ilgilendi. Direne direne kazandık” diye konuştu.

MADENCİLER İLK YEMEKLERİNİ YEDİLER

İşçiler sağlık kontrollerinin ardından otobüsler ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Polis Evine getirildi. Burada işçileri aileleri ve arkadaşları karşıladı. Duygu dolu anların yaşandığı karşılamada işçiler ve aileler gözyaşlarını hakim olamadılar.

EMNİYET MÜDÜRÜ AK: “TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MAĞDUR ETTİĞİ İNSANLAR”

İl Emniyet Müdürü Osman Ak, burada gazetecilere yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Bir maden ocağı koşullarında uzun süren bir mücadele sonucunda kimsenin burnu kanamadan bunu sona erdirdik. Ben iki şey söyleyeceğim eyleme sonucunda çıkan arkadaşları gördünüz hiç biri aç susuz halde değil. Dışarıdan birilerinin söylediği gibi bir takım şeylerin doğru olmadığını gerçek dışı olduğunu çıkan arkadaşların durumundan gördünüz lütfen bunlara itibar edilmesin. Diğer ikinci bir husus bu insanlar tabi ki yasalarımız çerçevesinde hukuka aykırı bir işlem gerçekleştirmiş olsalar bile değişik bir olayla karşı karşıyayız. Burada bu insanlar mağdur olduğunu göz arda etmeyelim. Karşımızda bir terör örgütünün mağdur ettiği insanlar var, dolandırdığı insanlar var o insanların 5-6 aydır maaşını vermemiş devletin SSK borcunu ödememiş, vergi borcunu ödememiş bırakın bunları tazminatının ödememesinin ötesinde gitmiş bunları bankalardan borçlandırmış paralarını elinden almış. Örgütün dolandırıcılık boyutunu biz burada gördük. İnşallah bu arkadaşların haklarını alacağız gereğini de yapacağız”

Eylemi, Emniyet Müdürü Osman Ak’ın ikna çabaları sayesinde sonlandıran işçiler, yer altında geçen günleri gazetecilere anlattılar. Maden ortamının soğuk olduğunu ifade eden işçiler, yeraltında geçen günlerde çocukları ve ailelerini düşündüklerini kaydettiler.

DEMİR: “11 GÜN BOYUNCA DEVAMLI ÇOLUK ÇOCUĞUMUZU VE AİLEMİZİ DÜŞÜNDÜK”

11 günlük eylem boyunca arkadaşlığı ve paylaşımı öğrendiklerini ifade eden 36 yaşındaki Serkan Demir, “11 gün yer altında bize yer altı çok şey öğretti. Yer altı bize israfı, paylaşımı, birlikteliği, arkadaşlığı kısacası hayatı öğretti. Maden ocağı buzdolabı gibi soğuktu. Yaşam şartları olsun, havasızlık olsun, oksijensizlik olsun. Hasta olanlarımız oldu. En son 17 kişi kaldık. Bugün çıkmasaydık belki daha kötü olanlar olacaktı. Maden şartları zordu. İçerdeki şartlar zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu ve ailemizi düşündük. Bize maaşımızın tamamını elden alma şartıyla, tazminatları yasal sürecin başlatılması sözü verildi. Emniyet müdürü her akşam geldi bizimle ilgilendi” diye konuştu.

PEHLİVANOĞLU: “ÖLÜMLE BAŞ BAŞAYDIK”

Maden ocağındaki eylem sürecinde ölümle baş başa olduklarını ifade eden 36 yaşındaki maden işçisi Ramazan Pehlivanoğlu, “Zor şartlardaydık, içeride soğuk ve havasızlık vardı. Gaz ortamı vardı. Ölümle baş başaydık. Haklarımızı alana kadar oradaydık. Bize söz verildi. Her konuda bize yardımcı olunacak. Öyle çıktık” şeklinde konuştu.

 Maaş alacaklarını teslim alan işçiler, emniyet müdürlüğünün minibüsleriyle evlerine gönderildiler.

VALİLİK; KAYYUM İVEDİLİKLE ÇALIŞACAK

Kilimli’de ocakta bir süredir direnişte olan maden işçilerinin direnişe son vermeleri üzerine Zonguldak Valiliğinden bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: Kilimli ilçesinde bulunan Türkiye Taş Kömürü kurumuna ait ocakta eylem yapan, bir süre önce kayyum ataması yapılan Balçınlar şirketine mensup 17 işçimizin bu eylemleri yapılan görüşmeler neticesinde bugün saat 12:46 itibariyle sona ermiştir. İşçilerimizin sağlık durumları iyi olup kendilerine aileleri ile birlikte Yemek ikram edilmiştir. İşçilerimizin alacaklarının bir an evvel ödenebilmesi için kayyum heyetince gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmaktadır. Barış DOĞAN – Aycan KARADAĞ