Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada “Engin bir güven duygusu beslediği gençliği ulusları yaşatacak, sürekli kılacak ve ulusal kültürü daha sonraki kuşaklara aktaracak bir güç olarak gören Atatürk, onların, büyük davalar peşinde koşan, çağdaşlaşmayı, bilimi ve teknolojiyi önceleyen; kendi felsefesini, ilkelerini ve hedeflerini anlayan, çalışkan nesiller olarak yetişmesini de arzuluyordu” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “1. Dünya Savaşı'ndan mağlup ayrılan Osmanlı Devleti, imzaladığı Mondros Mütarekesi ile boğazlardaki egemenliğini, yeraltı kaynaklarının kullanım haklarıyla donanma ve ordu üzerindeki tüm yetkisini İtilaf Devletlerine devretti. Osmanlı Devleti’ni fiilen sona erdiren mütareke sonrası ülkenin dört bir yanı, emperyalistler güçlerce işgal edildi. 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da, Samsun'a ayak basarak Kurtuluş Savaşı’mızın ilk adımı attı. Bu adımla Kuvay-ı Milliye birliklerinin oluşumu hızlandırılırken, işgalci kuvvetlere karşı bölgesel direniş hareketleri başladı. Atılan bu ilk adım, 29 Ekim 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak kurulmasıyla sonuçlandı” dedi.

GENÇLİĞİ MİLLETLERİ YAŞATACAK, SÜREKLİ KILACAK EN ÖNEMLİ KUVVETTİR

1926’da ‘Gazi Bayramı’ olarak kutlanan 19 Mayıs’ın, 1935’te “Atatürk Günü”, 1938’de de ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandığını söyleyen Kantarcı, “Ulu Önder’in, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup inkılâpları tamamladıktan sonra, millî mücadeleyi başlatmak üzere Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs’ı gençliğe bayram olarak armağan etmesi, hitabesinde birinci görev olarak Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruma ve savunma görevi verdiği gençliğe duyduğu büyük sevginin de ifadesiydi. Engin bir güven duygusu beslediği gençliği ulusları yaşatıp, sürekli kılacak ve ulusal kültürü daha sonraki kuşaklara aktaracak bir kuvvet olarak gören Atatürk, onların, büyük davalar peşinde koşan, çağdaşlaşmayı, bilim ve teknolojiyi önceleyen; kendi felsefesini, ilkelerini ve hedeflerini anlayan, çalışkan nesiller olarak yetişmesini de arzuluyordu” dedi.

GENÇLER TARİHTEN DERS ÇIKARARAK CUMHURİYET DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAK

Kantarcı açıklamasını, “Büyük Önder’in ‘Doğum günüm’ de dediği bu önemli günü, salgın koşullarının getirdiği zorluklar içinde kutluyoruz. Atatürk’e duyduğumuz bitimsiz sevgiyi meydanlara taşıyıp bir coşku seline dönüştürmekten, ne yazık ki, bu 19 Mayıs’ta da mahrumuz. Ancak geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimizin tarihten gerekli dersleri çıkararak dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet değerlerinin sahibi olup, aydınlığı, barışı, demokrasiyi korumaya, adaleti savunmaya devam edeceğine inancım tamdır. Bu inanç sonsuza dek yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük güvencesidir. Bu duygu ve düşüncelerle başta geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz olmak üzere tüm yurttaşlarımızın Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Ulu Önder olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum” diyerek tamamladı.