Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünden emekli Prof. Dr.  Nuri Ali Akçın, 
"Mezun ettiğimiz 2 bin civarındaki maden mühendisi, zeytin ağaçlarını madencilik veya başka bir bahane ile kesmeye, yerini değiştirmeye veya talan etmeye kalkar, bir şekilde alet olurlarsa, eğer zerre kadar varsa, hakkımı helal etmiyorum" dedi.

Emekli olduktan sonra İzmir Seferihisar'a bağlı Sığacık'ta zeytin bahçelerinin koynunda yaşamaya başlayan, Maden Mühendisi  Prof. Dr. Nuri Ali Akçın, zeytinliklerin maden sahasına açılma girişimine tepki gösterdi. Bugüne kadar 2 bine yakın maden mühendisi mezun eden Prof. Dr. Akçın, "Umay Nine'nin kucağına sığınan bir madenci olarak dileğimdir:
Zonguldak Maden Mühendisliği Bölümünden (ZDMMA, HÜZMF, ZKÜ, BEÜ ve ZBEÜ) mezun ettiğimiz 2000 civarındaki maden mühendisi, yetişmelerinde şu veya bu şekilde zerre kadar katkım olduğunu düşünüyorum, Umay Nine ve torunlarını madencilik veya başka bir bahane ile kesmeye, yerini değiştirmeye veya talan etmeye kalkarsa veya bir şekilde alet olurlarsa, eğer zerre kadar varsa, hakkımı helal etmiyorum" dedi.

Maden yönetmeliğinin 115'inci maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmüş çabasının nafile bir caba olduğunu, 3573 sayılı Zeytinlikleri Koruma Kanunu kapı gibi yürürlükteyken yönetmelikle arkadan dolaşılmaya çalışıldığını ifade eden Prof. Dr Alçın, "Dikkatli olmamız gerekir. İnsan Hakları Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesinin ve yerel mahkemelerin kararlarının uygulanmadığı bir ülkede yönetmelik yasayı arkadan dolaşmanın kapısını bu açabilir.
 
Aslında Umay Nine bu yörede yaşayanların antik kentte gördüğü ve Buket Uzuner'in "Tabiat Dörtlemesi" kitaplarında okuyucularla tanıştırdığı Türk Mitolojisi'ndeki 'Tabiat Ana'dan ilham alınarak yaratılmış bir değer. "Umay Nine", adı Sığacık'da bulunan Teos Antik Kent'de yaklaşık 1800 yıllık tarihi bir zeytin ağacına verilmiştir. Antik kent içinde bulunduğu için koruma altındadır. Bu civarda, Seferihisar ilçesi genelinde çoğu Teos Antik kentinde olmak üzere 500 yaşın üzerinde 200 adet zeytin ağacı bulunmaktadır.

2018 yılında yapılan bir açık artırmada Umay Nine zeytin ağacından elde edilen yarım litre zeytin yağı 30.000 TL"ye alıcı bulmuştur 
Bu değerleri ve zeytinliklerimizi gözümüz gibi bakıp korumak dileğiyle" dedi.

Haber: Mustafa ÖZDEMİR