İş-Kur’un Toplum Yararına Programlar kapsamında belediyelere dağıttığı işçi sayısındaki adaletsizlik, herkese, “Referandumda adaleti bu kafa mı sağlayacak” dedirtti.

 

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

İş-Kur, işsizliğin yoğun olduğu yerlerde toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla istihdamında zorluk çekilen işsizlere,  geçici destek sağlamak için Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) uyguluyor. Bu kapsamda kayıtlı işsizleri,  çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, okullarda çevre düzenlemesiyle bakım, onarım ve temizlik işleri yapılması, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri gibi işlerde çalıştırıyor. Ücretleri İş-Kur tarafından ödenen işçiler, bu alanlarda faaliyet yürüten kamu kuruluşlarına ciddi istihdam desteği sağlıyor.

 

AKP’YE GEÇTİ, ASLAN PAYINI KAPTI

TYP’den en çok yaralanan kurumların başında belediyeler geliyor. Kaynakları zaten kısıtlı olan ve İçişleri Bakanlığının uyguladığı norm kadro baskısı nedeniyle yeni personel alamayan belediyeler, bu uygulama ile birazcık da olsa çevre düzenleme ve altyapı hizmeti verebiliyor. Ancak burada da siyaset devreye girip, aslan payı AKP’li belediyelere verilince, ortaya son derece adaletsiz bir tablo çıkıyor. Geçtiğimiz gün açıklanan 2017 yılı sayılarıysa bu adaletsizliğin doruğa çıktığını gösteriyor. CHP’den AKP’ye geçen Zerrin Güneş’in başında olduğu 4 bin nüfuslu Saltukova’ya 35 işçi verilirken, 26 bin nüfuslu CHP’li Çaycuma Belediyesine hiç işçi verilmemesi, partizanlığın hangi boyutta olduğunu gösteriyor.

 

ADALETİN BU MU AKP

İşçi sayısında 70 kişiyle AKP’li Ereğli Belediyesi başta gelirken, yaklaşık aynı nüfusa sahip CHP’li Zonguldak Belediyesi 30’da kaldı. Zonguldak’ın neredeyse dörtte bir nüfusuna sahip Devrek Belediyesi 45, Gökçebey 40,  5 bin nüfuslu Filyos’a 30 işçi verilirken, sıfır çeken bir diğer kuruluş da CHP’li Kilimli Belediyesi oldu. AKP’li Nebioğlu Belediyesine 25 işçi verilirken, aynı nüfusa sahip CHP’li Perşembe ve Karapınar belediyelerine 5’er işçi verilmesi “Adalet’in bu mu AKP” dedirtti. AKP’nin toplumun gözüne baka baka bu derece partizanca davranması, “İşçi dağıtımında hiçbir ölçüt tanımayan AKP, referandumda da her türlü adaletsizliği yapar” yorumlarına neden oldu.

 

Belediye

Nüfus

Parti

İşçi sayısı

Ereğli

110 bin

AKP

70

Kozlu

35 bin

AKP

50

Devrek

25 bin

AKP

45

Gökçebey

8 bin

AKP

40

Saltukova

4 bin

AKP

35

 

 

Zonguldak

105 bin

CHP

40

Kilimli

30 bin

CHP

0

Çaycuma

25 bin

CHP

0

Kilimli

30 bin

CHP

0

Perşembe

4 bin

CHP

5