Zonguldak sahil bandı projesi gerekçe gösterilerek iki yasal kiracıdan birisi olan Maden Mühendisleri Odası binasının tahliye edilmesi davasına devam edildi.

Zonguldak 2’inci Sulh Hukuk Mahkemesinde dün görülen davada kurumların göndermesi gereken evraklarının tamamlanmadığı için duruşma 30 Haziran 2022 tarihine ertelendi. Hatırlanacağı gibi Zonguldak sahil bandı projesi kapsamında Maden Mühendisleri Odası (MMO) binasının millet kıraathanesi yapılmak istendi. Toplumsal muhalefetin ve Zonguldak’ın sosyal etkinliklerinin merkezi olan Maden Mühendisleri Odası hizmet binasının devredilmesi kamu oyunda büyük tepkilere yol açmıştı.  Bunun üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nın uhdesinde olan MMO hizmet binası önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne kamulaştırma adı altında devredildi. Aynı hafta içerisinde de bina Zonguldak İl Özel İdare Müdürlüğüne devredildi. Bu gelişmeler üzerine TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Odası (MMO), Türkiye Taşkömürü Kurumu ile kira sözleşmeleri devam ederken kendilerine hiç bilgi vermeden kurumlar arası devrin hukukla bağdaşmadığını dile getirerek mahkemeye başvurmuştu. Dün görülen davada TTK Kurumunda istenen belgelerin mahkemeye ulaşmadığı saptanarak duruşma ertelendi. Mücadelelerinin her platformda süreceğini söylenen MMO Başkan yardımcısı Levent Yağcıoğlu, haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.

İDARE MAHKEMESİNE AÇILAN DAVA DEVAM EDİYOR

Hak gaspıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden MMO Yönetimi ayrıca Zonguldak Bölge İdare Mahkemesinde açtıkları dava ise devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından TOKİ’ye yaptırılan sahil bandı projesinde 114 yıllık tarihi özelliği olan MMO binası ile Denizcilik İşletmesine ait binalar kapsam dışındaydı. Yasa dışı sahil bandındaki işgalinde önüne geçilmesi adına yapılan çalışma kapsamı dışında olan iki binadan biri olan Denizcilik İşletmesine ait bina yıkıldı. MMO Hizmet binası da proje kapsamında millet kıraathanesi yapılmak istenmiş ve tepkiler üzerine yasa dışı olarak kurumlar arasında devredilmişti.

(Cevdet AKGÜN)