Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, usulsüz harcama yaptığı için Genel Müdürlükten gelen 3 müfettişin kurumu didik didik incelediği ve doğrudan teminle AKP İl Başkanı Zeki Tosun’dan kuruma alışveriş yaptığı yönündeki iddialara açıklık getirdi

“İHTİYACIMIZ NEYSE ONU ALDIK”

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nde aylardır devam eden tadilat, tamirat ve inşaat çalışmaları şikayet konusu olunca kuruma Genel Müdürlük tarafından gönderilen 3 müfettişin kurumu didik didik incelediği yönündeki iddialara Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel açıklık getirdi.

Özellikle lojmanlar ve bölge müdürlüğü içerisinde yaptığı inşaat çalışmaları sırasında fahiş rakamlarla hizmet alımı yaptığı, yasak olmasına rağmen devletin verdiği makam aracı dururken yabancı marka makam aracı kiralayarak kurumu zarara uğrattığı, mevcut parke taşının üzerine yeni bir parke taşı döşeterek inşaat firmasına milyonlarca lira rant sağladığı iddialarıyla son günlerde gündemden düşmeyen Beşel, “Bazen ihtiyaca yönelik doğrudan temin yöntemiyle alımlar yapılabiliyor. A ve B ismi bu isim çok önemli değil. Bu A isminden de alınabilir, B isminde de alınabilir. İhtiyacınız neyse onu alırsınız. Sayın milletvekili ve İl Başkanı buraya gelmiş de, müfettişlerle toplantı yapmış da böyle bir şey yok. İşi kaynağından sorarsanız öğrenebilirsiniz. Gidin diğer vilayetleri görün. Bizim insanımıza güzel şeyler layık değil mi? Bu yatırımları yaparken hata olmuyor mu? Tabiki olabiliyor. O konuya da zaten müfettişler bakıyor. Herkesin zaman zaman hatası oluyor ve bunlar iç denetime açık konulardır. Denetimden gizlimiz saklımız yok” dedi.

“HUKUKSAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde beraberinde bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve özet bütçe saymanı ile birlikte gazetecilerle buluşarak 2016 yılı Ormancılık Faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen Beşel, geçtiğimiz yıl yapılanlar hakkında bilgilendirme gerçekleştirildi. Hazırlanan sinevizyon eşliğinde yaklaşık 1 saat süren bir bilgilendirme yapan Beşel, ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Bakacakkadı’da bulunan 100. Yıl Tesislerinin mahkeme kararıyla Orman Bölge Müdürlüğü’ne geçtiği fakat şuan Orman Bölge Müdürlüğü’nün bölgeyi teslim almayacak bir çivi bile çakmadığı iddialarını sorması üzerine Beşel, “100. Yıl tesisleri 1980’li yıllarda 100. Yıl Vakfı’na verilmişti. O dönem biz burada yoktuk. O süreçten bugüne kadar bu çalışma devam etmiş ve 2013 yılında amacına uygun çalışılmadı diye önce izin iptal oldu sonra konu yargıya taşındı. Yargı bizim iptal ettiğimiz izni uygun görmedi ve bizim itirazımız devam ediyor. Şuan hukuksal süreç devam ediyor. Şuanda idarenin ihmali veya geri adımı söz konusu değil” dedi.

“LAMİNANTLAR ESKİDİ, DEĞİŞTİRDİK”

Başka bir gazetecinin idari binadaki mevcut parkelerin üzerine yeni parkeler yapıldığı ve bunun müfettişler tarafından tespit edilerek devletin zarara uğratıldığı iddialarını sorması üzerine Beşel, “Öncelikle bu çalışmalarımızı yapan arkadaşlarımızın tamamı burada. Biz yılda yaklaşık 230 milyon TL’lik bir harcama yapıyoruz. Genel Müdürlüğümüzün bize sağladığı imkanlarla beraber tüm Orman Bölge Müdürlüğü olarak 3 vilayette yaklaşık 1 milyon TL’lik demirbaşlar alarak bunları yeniliyoruz. Evet kurum kendini yeniliyor. Bilindiği üzere laminant parkeler kâğıt üzeri kağıttır ve 8-10 yıl içerisinde aşınıyor. Bunların hepsi projeli ve mühendislerimizin bilgisi dahilinde, Genel Müdürlüğümüz ödenekleri dahilinde yapılıyor. Bağ, bahçede yaptıklarımız peyzaj çalışmasıdır. Tüm servislerimizi gezebilirsiniz. Bizim gizlimiz saklımız yok” şeklinde konuştu.

“16 MİLYON TL’LİK DOĞRUDAN TEMİN YAPABİLİYORUZ”

Doğrudan temin yöntemiyle kurumdaki koltukların yenileriyle değiştirildiğini ve satın almanın AKP İl Başkanı Zeki Tosun’un işyerinden yapıldığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Beşel, kişilerin önemli olmadığını ve devlet tarafından kendilerine yıllık 16 Milyon TL’lik doğrudan teminle alım yapılabilme imkanı sağladığını da belirterek, “Tamamen piyasa koşullarında alımlar yapılmıştır. Bizim ihale mevzuatımız var. 4734 sayılı ihale kanunumuz var. Bazen Devlet Malzeme Ofisi’nden alım yapabiliyorsunuz. Mesela Ankara ilinde Büyükşehir olduğu için 60 milyon TL’lik doğrudan temin yetkisi var. Küçük illerimizde bu rakam 16 milyon TL. Bazen ihtiyaca yönelik bunlar alınabiliyor. A ve B ismi bu isim çok önemli değil. Bu A isminden de alınabilir, B isminde de alınabilir. İhtiyacınız neyse onu alırsınız. Sayın milletvekili ve İl Başkanı buraya gelmiş de, müfettişlerle toplantı yapmış da böyle bir şey yok. İşi kaynağından sorarsanız öğrenebilirsiniz. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü müfettişlerinin kuruma geldiği doğru. Ama biz 6 ayda bir iç denetime tabiiyiz. Arkadaşlar şuan 2016 yılı denetimlerini yapıyorlar. Müfettişler sürekli gelir gider, ihbarlar sürekli olur. Bizim istirhamımız gelin kaynağından araştırın. İlla ki bize sormanıza gerek yok 3’ncü şahıslara da sorabilirsiniz. Hatta toplantı sonrasında bürolarımızı gezebilirsiniz. Biz öncelikle insana yatırım yapıyoruz. 2014 yılının ortalarında ben buraya geldim ve Zonguldak’ta ilk bizim kurumumuz doğalgaza geçti. Ödeneğini de Gümüşhane ilimizden aldık. Onlar yapamamıştı biz aldık. Biz hep inşaatlarla uğraşıyoruz. Niye bunu yapıyoruz çünkü çevremize örnek olmak istiyoruz. İddia ediyorum Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye’nin imkan olarak en iyi, yatırım olarak en mütevazi illerinden biridir. Gidin diğer vilayetleri görün. Bizim insanımıza güzel şeyler layık değil mi? Bu yatırımları yaparken hata olmuyor mu? Tabiki olabiliyor. O konuya da zaten müfettişler bakıyor. Herkesin zaman zaman hatası oluyor ve bunlar iç denetime açık konulardır. Denetimden gizlimiz saklımız yok. Müfettiş gelecek, milletvekili gelecek, il başkanı gelecek. Ben onu çok ayıp olarak görüyorum” dedi.

“ARAÇ PERT OLDU YENİSİNİ VERDİLER”

Yasak olmasına rağmen devletin verdiği makam aracı dururken yabancı marka makam aracı kiralayarak kurumu zarara uğrattığı yönündeki iddialara da açıklık getiren Beşel, kiraladıkları Toyota marka aracın arıza yaptığını ve yerine geçici olarak Volkswagen Passat marka araç verildiğini, Toyota marka aracın da tamire giderken yaptığı kaza sonrasında pert olması nedeniyle araç kiralaması yaptıkları firmanın verdiği Passat marka aracın kendilerinde kaldığını vurgulayan Beşel, yasak olmasına rağmen bile bile yabancı marka araç kiralamayacaklarını belirtti. Beşel yaptığı açıklamada, “Bizim bir Volkswagen Passat marka aramız var. Bu kayıtlı. Bizim bir Toyota aracımız vardı. Aracımız arıza yaptı. Aracın yerine bir araç verilmesi lazımdı ve firma bize bir araç verdi. Bizim arıza yapan aracımız tamire giderken Ereğli taraflarında kaza yaptı ve pert oldu. Yıl sonu geliyordu ve verdikleri araç bize kaldı. Hep bir şeylerin altında bir şey aramamak lazım. Devletimiz bize ne imkanı verdiyse biz onu kullanıyoruz. Yabancı marka araç bilerek ve isteyerek neden kiralayalım. Bunu müfettişlerimiz raporlarına geçirdiler, kayıtlar da bulunmaktadır. Ben Tuzla tipi 1955 model araçla şefliğe başladım. Bana devlet hangi imkanı veriyorsa ben onu kullanıyorum. Ama ben arkadaşlarıma en iyi imkanlarımı sunmaya çalışıyorum. Genel Müdürlüğümüz bize o konuda desteğine devam ettiriyor. Önce fotoğrafın büyüğüne bakılması gerekiyor. Buna rağmen de her türlü sorulara açığız” ifadelerine yer verdi.

(Umut ERSES)