Ak Parti Çaycuma İlçe Başkanı ile Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı arasında su zammı üzerinden gelişen tartışma sosyal medyada sürüyor. Devletin Çaycuma belediyesine İller Bankası aracılığıyla karşılıksız para verdiğini söyleyen Yiğit’e Kantarcı’nın kapak gibi cevabı gecikmedi: “Merkezi idareden yerel yönetimlere (özel idare dahil) aktarılan kaynak YASA gereğidir. Toplanan vergiler üzerindendir. Azaltmak veya çoğaltmak sizin elinizde değildir. İkram ya da ulufe değildir.”

Ak Parti Çaycuma İlçe Başkanı Birol Yiğit sosyal medya adresinde Çaycuma Belediyesinin suya zam yapmasını eleştiren bir paylaşım yaptı. Paylaşımın altına yorum yazan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, kur ve enflasyon rakamları üzerinden neden böyle bir yola gitmek zorunda kaldıklarını açıkladı. Çaycuma Belediyesinin tarihinde ilk kez ek bütçe yapmak zorunda kaldığını anlatan Kantarcı, önlem almadıkları takdirde, belediyenin tüm bütçesinin elektrik, akaryakıt ve personel ücretine yetmeyeceğini söyledi.

TEMMUZ AYINDA TÜM BELEDİYELERE KİŞİ BAŞINA 301.111 TL KAYNAK AKTARILDI
Yoruma yanıt veren İlçe Başkanı Yiğit, hükümetin, temmuz ayında, Çaycuma Belediyesine, karşılıksız olarak 8 milyon 617 bin 534 TL ödenek gönderdiğini söyledi. Yiğit, “Ak Parti döneminden önce Belediyelere İller Bankasından Belediyenin nüfusuna göre kişi başı 3.00 ile 4.50 TL arası geri ödemesiz hibe destek geliyordu. Ak Parti döneminde bu rakam, partili ve partisiz tüm belediyelere nüfuslarına göre geri ödemesiz, 2022 yılı, kişi başı, haziran ayına kadar ilk 6 ay da, 144.496 TL ye ulaşmış, Temmuz 2022 ayından sonra ise rekor seviyeye ulaşarak tüm belediyelere geri ödemesiz nüfuslarına göre kişi başı 307.111TL ye ulaşmıştır. Tabii ki gelen bu fazla kaynak fazla yatırım demek.” dedi.

ÇAYCUMA BELEDİYESİNE 8 MİLYON 617BİN 534 TL ÖDEDİ
Paylaşımında Çaycuma’ya gelen yardımlarla ilgili hesaplara da yer veren Yiğit, “Çaycuma ilçesinin nüfusu 2021 sayımına göre 28.060 kişi. Hesap: 28.060 çarpı 307.111TL = 8 milyon 617 bin 534 TL. Çaycuma Belediyesine İller Bankasından karşılıksız tahakkuk eden para budur. Çaycuma Belediyemize hayırlı olsun.” diyerek tamamladı.

8 MİLYON 617BİN 534 TL DEĞİL 3 MİLYON 402 BİN 135 TL
Yorumun altına görüşlerini yazan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Yiğit’in iddialarına kapak gibi cevap verdi.  Sözlerine “Birol Yiğit başkan, önce yazdığınız rakamları kontrol edin lütfen. Ne yazdığınızın farkında değilsiniz sanırım.” diyerek başlayan Kantarcı, “2022 Haziran ayında tahakkuk 4.239.526.67TL olup, gelen para 3.402.135,19 TL’dir. Haziran sonu itibarı ile yılbaşından beri gelen toplam 22.674.478 TL’dir. Ve maalesef hangi ay ne para gelecek belli değildir.” değildi. 

SADECE ELEKTRİK, AKARYAKIT VE PERSONELE 83 MİLYON TL ÖDEYECEĞİZ
Kantarcı açıklamasında, “2022 Bütçemiz 61 milyondu. Şimdi 91.500.000 TL oldu. Zamlarla ancak tahminen 2.200.000 TL alabileceğiz. %10 bile değil. Gelecek yıl eğer yeni zam gelmezse ki mümkün değil, elektrik 25 milyon, akaryakıt 10 milyon, personel 48 milyon. Sadece üç kalem 83 milyon tutuyor. Diğer her şey hariç. Bilginiz olsun.” şeklinde ifadelere de yer verdi.

ÖDENEK YASA GEREĞİDİR. AZALTMAK VEYA ÇOĞALTMAK SİZİN ELİNİZDE DEĞİLDİR
Sözlerine, “Ayrıca Şunu bilmelisiniz ki” diyerek devam eden Kantarcı, “Merkezi idareden yerel yönetimlere (Özel İdare dahil) aktarılan kaynak yasa gereğidir. Toplanan vergiler üzerindendir. Azaltmak veya çoğaltmak sizin elinizde değildir. İkram ya da ulufe değildir. Rahmetli Özal zamanında uygulamaya geçmiştir. Bu birrr!” dedi.

Kantarcı, paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanı iken yaptığı açıklamalara da değinerek, “Merkezden yasa gereği gelenler şu ana kadar da, gelirlerimizin %60’ını geçmemiştir. Oysa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı zamanında merkezi yönetimden dert yanan Sayın Cumhurbaşkanı yerel yönetimleri özellikle 2019 seçimlerindeki güç kaybından sonra kıskaç içine almış, aksine kendi partisinden olan belediyeleri, Bakanlıklar ve TOKİ eliyle yatırıma boğmuştur. Bu ikiiii!” dedi.

ZONGULDAK BELEDİYESİNİN HER ŞEYİNİ YAPAN DEVLETİN ÇAYCUMA’DA NİYE YATIRIMI YOK
Kantarcı açıklamasını, “Ak parti Çaycuma İlçe Başkanısınız siz değil mi? Zonguldak Belediyesinin bütün projelerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ yapıyor. Çaycuma’da niye Belediye için hiç devlet yatırımı yok? Bırakın onu devlet yatırımlarına para bulamıyorsunuz. Adliye binası, Emniyet Müdürlüğü, ilçe Sağlık Müdürlüğü vs. bütün projeler askıda. Sekiz yıldan beri bir çöp konteyneri vermediğiniz Çaycuma’da neyi savunuyorsunuz? Bu da üççç!!!” diyerek tamamladı.