Zonguldaklı rödevanslı saha sahipleri bugün AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar ile Kozlu Özsüt'te bir araya gelerek sorunlarını dile getirdiler. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte kömür işletmecilerinin büyük bir ekonomik krize gireceğini ifade eden maden şirketi sahipleri, devletin çift asgari ücret için teşvik vermesini ve rödevans ücretlerinde indirime gidilmesini istedi.

BİR İŞÇİNİN MALİYETİ 15 BİN LİRA

Toplantıyı Halkın Sesi'ne değerlendiren Akkurt Madencilik sahibi Alaaddin Kurnaz,  işçinin alın terinin karşılığı olarak açıklanan asgari ücretten değil, devletin rödevanslı saha sahiplerine verdiği sözü tutmayışından rahatsız olduklarını ifade eden Kurnaz, "Şuan Zonguldak genelindeki özel ocaklarda 2 bin 700 civarında işçi çalışıyor. Bu aileleriyle birlikte 10 bin kişi demek. İki asgari ücret 8 bin 800 civarında, SSK primi 4 bin lira, tazminat ve yıllık izinleri de üzerine  koyarsak bir işçinin bize maliyeti yaklaşık 15 bin lira. Gerekli yasal düzenleme yapılmazsa şirketler küçülmeye gitmek zorunda kalacak. TTK'ya da acilen 2 bin 500 madenci alınmalı" dedi.

TEŞVİK VE İNDİRİM İSTİYORUZ

Siyasilerin bu politikayla TTK'yı ve özel sektörü bitirmek istediğini iddia eden Kurnaz, "Özel sektör olarak yıllardır oyalanıyoruz. İki asgari ücretin biri devlet teşviği ile ödenmeli. Şuan ton başına 75 lira olan rödevans parası yılbaşından sonra 100 lira olacak. Siyasetçiler büyük firmaların önünü açtı. Büyük şirketlere verilen teşvikler bize de verilmeli. HEMA şuana kadar bir ton kömür çıkartmadı. Rödevanscılar, Zonguldak ekonomisinin lokomotifi. İnsanların iflas ettiği, iş bulamadığı bir dönemde biz bin kişi küçülürsek şehir ekonomisi de ağır yara alır" dedi.