İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı birleşimi tamamlandı

2015 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu kabul edildi.

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı 5. Birleşiminde 5 gündem maddesi görüşülerek oy birliğiyle karar verildi. Açılış ve yoklamanın ardından İl Genel Meclisi’nin 05.05.2016 tarihinde gerçekleşen meclise ait tutanak özeti okunarak oylandı. Gündemin 3. Maddesinde yer alan İl Özel İdaresi 2015 yılı kesin hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonun hazırlamış olduğu 7 sayılı rapor görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

 “BU PARALAR KULLANILDI MI?”

Gündem ile ilgili söz alan AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi Ayhan Taşdelen, “Gündemin Cari harcamalardaki kalemlerin ciddi anlamda başka yerlere harcandığını gördük ve tespit ettik. Bunu komisyonumuzda da dile getirdik. Bunları yatırım kalemlerine aktarıldığında daha ciddi işler yapılacağının farkını komisyon raporumuza ekledik. Yatırım noktasında müdürümüzle burada rotmiks ve asfalt kaleminde 1322 ile 260 liralık bir devir var bu paraların bu paraları kullandık mı kullanamadık mı?” dedi.

 “ONLARIN TELAFİSİNİ BU SENE YAPACAĞIZ”

Taşdelen’in gündem ile ilgili sorusunu cevaplayan İl Özel İdaresi Yol Şube Müdürü Hasan Çöğendez, “Geçen yıl ki rotmiks programında Çaycuma ile ilgili 14750 ton programda olan rotmiks 112 ton Çaycuma’da kullanılmış. Devrek 11800 ton programda olan  11450 ton kullanılmış. Gökçebey’de 3250 ton olan programda 3212 ton kullanılmış. Merkezde de program gerçekleşmiş. Ancak bizim rotmiks programımızda yollara asfalt sererken ve kamyonla üretim hattından alırken bir takım kayıplar söz konusu. Yani kantar çıkışı yapmadığımız için buradan kaynaklı fark var. Bir kamyon yani 27 ton asfalt tesisinden üretildiğinde akan miktar kamyon tonajının arasındaki fark bir takım eksiklikleri oluşturdu. Bir de protokollü yapılan işlerimiz oldu. Bunlarla ilgili bir takım kayıplar söz konusu. Kayıp derken üretilmiş yapılmış fakat şantiye şeflerinin yapmış olduğu miktarlarda bir çelişki oldu. Onları telafisini bu sene yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“ORGANİZE SANAYİİ BÖLGELERİNE AKTARILAN BÜTÇE NEDEN KULLANILMIYOR”

CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Fikret Zaman, mecliste gündemle ilgili aldığı sözde organize sanayi bölgelerine aktarılan bütçenin neden kullanılmadığı sorarak, “Organize sanayi bölgelerine aktarılan 2014-2015-2016’da ayrılan 280 bin lira neden kullanılmıyor. Mahkeme masraflarımız çok yüksek. Bir yıllık mahkeme masrafımız Kilimli ilçesine ayrılan payın yarısı kadar. Birçok ilçenin köylerim hizmet getirme birliğine ayrılan pay kadar mahkeme masrafımız olmuştur. 472 bin lira masraf.” şeklinde konuştu.

“TASARRUFA GİTTİK”

Meclisteki birleşimde Zaman’ın sorusunda cevap veren İl Özel İdaresi Strateji Geliştirme Müdürü Burhan Gebedek,  “Özel idarenin kapsama alanına giren limanda kaçak akaryakıt yakalandı. Savcılık buna el koydu. Özel İdarede bunun hemen alınmasını söyledik. Bizde hemen aldık. Depolarımızda muhafaza ettik bunu. Daha sonra akaryakıtta renk değişimi oldu. Karşı taraf mahkemeye giderek dava açtı. Karşı taraf belgelerini mahkemeye ibraz edince davayı kazandı. Bizde o akaryakıtı aldık. Ücretini ödedik. Akaryakıtı kendi işlerimizde kullandık. Özel idarenin görevlerinden olduğu için durum bundan kaynaklandı. Organize sanayinin parasını şöyle harcamadık. Orada ortak olduğumuz şeyler vardı. Yılı gelen ödemelerimiz vardı. Yılı gelen ödemelerimizde yaptık. Bu yılda ödemelerimize devam ediyoruz. En azından yedek ek bütçe yaparken oraya para koymadık, olan parayı da imha etmeyelim dedik. Burada tasarrufa gittik.” diye konuştu.

“PARA AKTARILDI MI?”

Birleşimde söz alan AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi Vacit Durdubaş, “Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 450 bin lira Devrek ilçesi olarak rotmikse sıcak asfalt ödenek ayırdık. Buradaki makinelerin eskiliği nedeniyle hızlı üretim yapılamadığından Devrek olarak rotmiks sıcak karışım tadilatımızı zamanın da bitiremedik. 3 bin ton civarında rotmiksimiz bu seneye kaldı. Akmercan Doğalgaz firmasının Özel İdare yollarında ve Devrek Belediyesi’ne ait yollarda yapmış olduğu çalışmalarda yollarda kullandığımız program dışı kullanılan şeylerde protokol yapılmadan buradaki tamiratların yapıldığı görerek tespit ettik. Yapılan protokol sonucunda bu firmanın tekrar Özel idareye yapmış olduğu tamiratın parası aktarıldı mı aktarılmadı mı?” diyerek soru sordu.

“GECİKMELİ DE OLSA O PARA YATAR”

Birleşimde Durdubaş’ın sorusunu cevaplayan, Çöğendez, “Ben ekim ayında göreve geldiğimde protokolün yapıldığını gördüm. İlgili firmaya buraları tamir edin tamir etmediğiniz halde bizim tamir edeceğimizi söyledik. Ondan sonrasının parasını da tahsil edeceğimizi de söyledik. Bizde bunu takipçisi olduk. Yapmadılar, yapmayınca yapılmış bir takım yollarımıza zarar vermişler biz tespitimizi yaptık. Tekrar mutabakata bağladık. 1 milyon gibi bir rakam çıktı. Bunu strateji müdürümüzde açıklayabilir. Gecikmeli de olsa 4-5 ay sonra yatırırlar. Bu parayla Devrek’in rotmiksi kullanıldığı için Devrek için harcanabilir.” diyerek yanıtladı.

“YETKİLİ BİRİSİNİN OLMASI GEREKİR”

Mecliste son olarak söz alan AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Terzi, Özel İdarede yapılan toplantılara Vali Ali Kaban veya vekilinin gelmesinin gerektiğini belirterek, “Özel İdarenin en önemli konusu, bütçe performans kesin hesaptır. Bu geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Mazeret nedir bilmiyorum. Burada Özel İdare’nin başı olarak burada yetkili arkadaşlardan bir tanesinin olması gerekir. Şimdi kesin hesaba baktığımız zaman kesin hesap bütçenin sonucu demek. Bütçenin içerisinde komisyon raporunda da bahsedildi. Çok fazla miktarda kalem var. Bu kalemler yılsonu toplanıyor. Başka yerlere aktarılıyor. Bunlar bütçenin içerisindeki tahmini gelir giderimiz doğruysa bütçe komisyon raporunda da bahsedildiği gibi daha fazla insana yönelik kalemler çoğaltılabilir. Hizmetlerde hızlanabilir.” dedi. (Aykut KARA)