Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince Sivil Savunma Günü ve Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesinde ‘Yangın Söndürme ve Kurtarma’ tatbikatı gerçekleştirildi.
AFAD ekiplerinin düzenlediği tatbikatta, ilk olarak depreme okulda yakalanan öğrencilerin tahliyesi gerçekleştirildi. Siren çalmasıyla birlikte öğrenciler, öğretmenler ve diğer personel tarafından yaklaşık bir dakika 20 saniye süre içinde okul tamamen boşaltıldı. Toplanma Alanına gelen öğrencilere, AFAD Sivil Savunma Şube Müdürü Sami Göktaş ve Arama Kurtarma Teknisyeni Afet Bilinci Eğitmeni İbrahim Kırnapçı tarafından okulda herhangi bir acil durum çıktığında veya deprem anında neler yapılması, yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği anlatılarak; öğrenciler katı, sıvı, tüp gaz, katı yakıtlar, akaryakıtlar, gazlar ve doğal gaz yangınlarında alınması gereken önlem ve tedbirler hakkında bilgilendirildi.
Bilgilendirme sonrasında yapılan yangın tatbikatında ise okul bahçesinde çıkan yangına nasıl müdahale edileceği ve yangın esnasında neler yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Son olarak AFAD görevlilerinin acil durumlarda kullandığı ekipmanlar öğrencilere bir bir tanıtıldı. AFAD yetkilileri, “Etkinliklerin bir parçası olarak daha önceden belirlenen program çerçevesinde okullarımızda öğrencilere temel afet eğitimleri vermiştik. Bugün burada o gün teorik olarak anlattıklarımızı pratik olarak uyguladık. Sonrasında bina tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Tahliyeden sonra okul bahçesinde çıkan yangın, söndürme usullerine göre söndürüldü. Tatbikatta ekipler ve öğrencilerimiz iyi performans gösterdiler. Öğrencilerimizden bazıları yangın söndürme tüpünü kullanmayı denediler başarılı da oldular. Dolayısıyla başarılı bir tahliye tatbikatı oldu” dediler.
Tatbikat, AFAD ekipleri tarafından öğrencilere bilgilendirme amaçlı broşürler dağıtılmasının ardından sona erdi.